Gyurcsány kilenc élete

2012-09-11 18:52:27

"Most már tényleg vége van Gyurcsány Ferencnek” – írja (ki tudja, hányadszor) Szily László az Indexen. „Komolyan: miért nem képes valaki felismerni, hogy politikai értelemben halott?" – kérdi a Vincent. Az éhségsztrájk, ahogy kell, kiváltotta az összes elképzelhető negatív reakciót.

Rendesen megy a harákolás, jobbról is, meg az „új pólusról” is – mint mindig, ha a volt miniszterelnök címlapra kerül. Fújják a mantrát: Fletó nyilván paranoiás őrült. Egy egomán, mindenfajta önkritika nélküli ripacs, aki már rég elvesztette a realitásérzékét. Senkit sem érdekel már néhány hibbant nyugdíjason kívül. És el kéne már végre tűnnie, legalább 10 évre, de még inkább örökre, mert mindenről ő tehet, és csak ártani tud.

Na jó, legyen. Tényleg, játsszunk el a gondolattal. Mi lenne, ha Gyurcsány Ferenc „meghallaná a nép hangját”, és visszavonulna?

Több lehetőséghez jutna-e a demokratikus ellenzék, ha Gyurcsány nem lopná el folyton a show-t előlük? Frászkarikát. A DK-nak ugye hivatalosan nincs frakciója. Így sokkal kevesebb megszólalási lehetőséget kapnak, mint vetélytársaik. A Parlamentben, a sajtóban és a híradókban egyaránt. Nincs költségvetési támogatásuk, a DK-hoz képest még az LMP is egy Krőzus, úgyhogy rendezvényekre is alig telik. Reklámra meg egyáltalán nem. Tehát ha mégis szóhoz jutnak, az csakis azért lehet, mert mondanak valamit. Ebben a helyzetben arról károgni, hogy Gyurcsány elveszi az ellenzék elől a napot, finoman szólva is önleleplező. Kizárt dolog, hogy bármelyik ellenzéki rétor kivirágzásához pont Fletó elmúlására lenne szükség.

 Elhárulna-e „az ellenzéki összefogás egyetlen akadálya”? Biztosan nem. Az LMP többször világossá tette, hogy nem kér a szocikból sem. Aki olvassa a megnyilatkozásaikat, és az őket kísérő értelmiséget, az tudja: ökoék a baloldalt akarják legyőzni. Az LMP-nek – nomen est omen?! – az LMP jövője a legfontosabb. Akkor is, ha közben Orbán a nyakunkon marad.

 Megnövekedne--e az ellenzék a szavazótábora? Ugyan, miért? Ha szembe jön a közvélemény-kutató, most talán nem lehet halkan azt rebegni, hogy „LMP!”? Vagy hogy „MSzP!”? Tényleg Gyurcsány az, aki miatt a választók fele nem tud pártot választani magának? Ő hiteltelenítené el azokat a pártokat, amelyeknek nem is tagja? Nem inkább az a baj, hogy az a bizonyos hőn áhított ellenzéki alternatíva – kompetens vezető erő és/vagy a megfelelő összefogás híján – egyszerűen nincs is?

 Kitörne-e esetleg a világbéke? Muhaha. Ha ürügy kell az ellenzék támadására, kiriminalizálására, ha Gyurcsány ellen nem lehet vádat emelni, akkor majd megpróbálják lecsukni a baloldali kormányok más vezetőit. Ugyan, ki az a szentéletű, aki ellen Polték nem bírnak összekaparni annyi „bizonyítékot”, mint amennyijük pl. Gyurcsány Ferenc, Molnár Gyula vagy Fekszi Márta ellen volt (nem is beszélve Dávid Ibolyáról)? Ki az, akit manapság nem lehet bármikor kamerák előtt bilincsbe veretni, és jó 1-2 évig közellenségként a címlapon tartani?

Akár tetszik akár nem, 2012 őszén még mindig az a helyzet, hogy ebben az egész bűzös posványban, amit mi nem átallunk „belpolitikának” hívni, nagyjából addig történik bármi érdemleges a hatalom ellenében, amíg Gyurcsány Ferenc csinál valamit, és ezzel esetleg mozgásra kényszeríti a sok möchtegern Periklészt.

De ne legyen igazam. Tessék engem megcáfolni. Alig várom azt a tökös, jó svádájú, demokrata államférfit, aki alkalmas arra, hogy megverje Orbán Viktort. Esküszöm nem fog érdekelni, hogy LMP-s vagy MSzP-s, DK-s vagy 4K!-s, Éliás vagy Tóbiás. Regisztrálok, és rá fogok szavazni.

Gyurcsány Ferencet pedig egy módon lehet legyőzni: jobbnak kell lenni nála. Őt aztán nem védi se a kétharmad, se az Ügyészség, se a médiahatóság. Szabad a pálya, lehet produkálni. Addig meg – jobb, ha ellenfelei és kritikusai beletörődnek: Fletó nem fog éhen halni, és továbbra sem lesz hajlandó arra sem, hogy önként a kardjába dőljön, csak azért mert valamelyik nagyokos főblogger társam esetleg rosszat talál írni róla a világhálón.

Az ő sorsáról 2014-ben a DK-éval együtt a választók fognak dönteni. Éppen úgy, mint Schifferéről, vagy Mesterházyéról. Ha a helyükben lennék, én nem lennék nyugodt.

Forrás: Ghostwriter

Vissza...