Kiállt-e az LMP a Jobbik mellett?

2012-09-10 16:24:29

Két LMP-közleményt teszünk egymás mellé. Az elsőt a párt veszprémi szervezete írta csütörtökön a Világos Veszprémért Mozgalom megkeresésére reagálva. A civilszervezet, amikor hírét vette, hogy a Jobbik országjárásának következő állomása Veszprém lesz, elhatározta, hogy ellendemonstrációt szervez: útzárral fogadja az érkező jobbikosokat.

Megkereste a megyeszékhely összes pártját, egyházát és egyéb civilszervezeteket, hogy közös legyen a szélsőjobb elleni fellépés. Néhány párt, köztük az MSZP és a DK (az LMP közismert kedvencei) csatlakoztak a rendezvényhez, a helyi LMP-szervezet pedig az alábbi sajtóközleményt adta ki:

A Jobbik Magyarországért Mozgalom „Magyar élet menete” elnevezéssel felvonulást szervez Veszprémben. A Világos Veszprémért Mozgalom a Jobbik veszprémi elnökétől a menet lemondását kérte, illetve ellendemonstrációt – félpályás útlezárást a városba bevezető hat közút mentén – helyezett kilátásba. A Jobbik egy jogszerűen bejegyzett párt, parlamenti és helyi önkormányzati képviselettel. Jogállami keretek között, a jogszabályokat betartva joga van nyilvános rendezvényt szervezni, függetlenül attól, hogy a pártról, annak eddigi tevékenységéről ki mit gondol. Amíg nincs arra vonatkozó információ, hogy az adott rendezvény a jogszabályoknak nem felel meg, nehezen magyarázható annak lemondását kérni. Éppen ezért az ellentüntetést szervezők kiállását inkább feleslegesen feszültségkeltőnek tartjuk, mintsem a szélsőséges eszmék terjedését meggátlónak. Az elmúlt évek magyarországi tapasztalatai alapján a szeptember 8-ra Veszprémbe tervezettekhez hasonló demonstrációk és ellendemonstrációk nem a megoldások felé visznek. Azok csak a negatív jelenségek tüneteire reagálnak…

Az LMP a megoldásokat keresi, valós – elsősorban kormányzati – intézkedéseket sürget a társadalmi állapotok javítása, az ország szétszakítottságának csökkentése érdekében…

(A közlemény teljes szövegét itt találja.)

Az LMP tehát kiállt a demonstráció mellett. Mert nem ellene fordulni, az kiállás. („Cinkosok közt…”) A lépés többeket megdöbbentett, minket is. Ezért az ellendemonstrációról szóló tudósításunk publikálásával egyidőben írásban megkérdeztük az LMP vezetését, hogy ezt mégis hogyan gondolják. A választ – amelyet rögtön az MTI-nek is megküldtek – teljes terjedelmében közöljük, előre csak annyit bocsátunk, hogy már címében tagadja a tagadhatatlant.

Az LMP nem állt ki a Jobbik mellett

Tévesek azok a hírek, amelyek szerint az LMP Veszprémben kiállt volna a Jobbik „Magyar élet menete” elnevezésű vonulása mellett. Az LMP leghatározottabban elítél minden félelem- és gyűlöletkeltő megnyilvánulást és demonstrációt, és minden körülmények között kiáll az alapvető emberi jogok, illetve a jogállamiság védelmében. A veszprémi jobbikos felvonulást az LMP olyan provokatív lépésnek tartja, amelynek célja a feszültség keltése.  Az ellene szerveződő demonstráció a véleménykifejezés legitim formája.

Az ország szétszakítottsága, az elfogadhatatlan mértékű társadalmi egyenlőtlenségek, a növekvő szegénység és az ebből adódó konfliktusok gyakran roma–nem roma ellentétként jelennek meg. A foglalkoztatás növelése, közösségi rendőrség, az oktatás erősítése, ösztöndíjak és mentori szolgálat nélkül a Jobbik-jelenség fennmarad, s maradnak a vonulások, ellendemonstrációk. Az LMP azt követeli, hogy a kormány tartsa fenn a rendet, és végre számolja fel a szélsőségesek jelenlétét lehetővé tevő társadalmi válságot.

Budapest, 2012. szeptember 10.

Heltai László, Csiba Kata, az LMP szóvivői

Forrás: magyarnarancs.hu

Vissza...