Summáját írom Veszprém várának

2012-09-09 08:38:06

Veszprém tegnap megvédte magát. Kiállt a városba vezető utak, a város határát jelző táblák mellé és világossá tette a Jobbik Magyarországért Mozgalom „Magyar Élet Menete” nevű rendezvényére az ország számos pontjáról Veszprémbe invitált szélsőségesek számára, a város józanul gondolkodó polgárai nem kérnek a már elnevezésében is burkoltan zsidózó menetelésükből!

Tegnap megtörtént, ami eddig még sehol. Egy város számos civil szervezete és valóban demokratikus pártjai összeálltak és az életre hívott Világos Veszprémért Mozgalom zászlója, mint közös zászló alatt, megvívták első sikeres csatájukat. Háromszor, négyszer annyian voltak, mint az állítólag a magyarokért, valójában egy kis cigányozásért, no meg az MSZP-t és a Fideszt az ország romba döntésére titkos szövetségkötéssel vádoló Jobbik szimpatizánsok. Világossá tették, nem kérnek a rasszizmusból, nem kérnek a betiltott egyenruhákban menetelő paramilitáris szervezetekből, nem kérnek a nemcsak az időseket megfélemlítő von(a)ulgatásokból!

Veszprém tegnap bebizonyította, hogy lakosai között sokan vannak olyanok, akik nem a lakások függönyei mögött megbújva lesik ijedten, mit hoz el valójában a „szebb jövő” ígéretét hangoztató bakancsos társaság. Fehérbe öltöztek, transzparenseket készítettek, s barátaikat, ismerőseiket más településekről is maguk mellé állítva, autóikat sem féltve álltak ki az országutak mentén, hogy elrettentsék a betolakodókat. Sokan voltak, akik nem elmenekültek a Jobbik által ideiglenesen megszállni tervezett városból, hanem egy szál fehér szegfűvel a kezükben, elsétáltak a színházkertbe, hogy az ott található, köztársasági elnökök által ültetett fáknál található emléktábláknál világossá tegyék, ők köztársaság pártiak. Ők nem zászlókat égetnek, s hisznek, bíznak az unióban. Nemcsak az unióban, hanem egymás kölcsönös tiszteletében és a párbeszédek értelmében. S kizárják maguk közül a békétlenkedőket, a népcsoportokat hibásnak kiáltó fajgyűlölőket.

Tegnap Veszprémben fényes diadalt aratott a józan ész. S megmutatkozott, van remény egy teljes körű összefogásra. Civil szervezetek és pártok, hívők és ateisták, bal és jobboldali gondolkodók között. Némi szomorúságra csak az adott okot, hogy még mindig sokan vannak a Veszprémben élők között is olyanok, akik nem értik mit üzent a tegnap első alkalommal nyilvánosság elé lépő Világos Veszprémért Mozgalom a sikeres városvédő akciójával. Pedig, ha megértenék, minden településen létrejöhetne ez a „világos mozgalom”.

Kevesen tudják, ezért most megírom, minden magát demokratikusnak hirdető erőt hívtunk a megmozdulásra. Hívtuk az LMP-t, aki nem csatlakozott és legnagyobb meglepetésünkre a Jobbik mellé állt nyilvánosan, sajtótájékoztató keretében hangoztatott véleményével. Mintha sajnos ezzel azt is mondta, volna, azért mert a Jobbik parlamenti párt, joga van a gyülekezési joggal visszaélve, a vélemény szabadságára hivatkozva gyalázkodnia, népcsoportokat bűnösnek kikiáltania, s a másként gondolkodókkal szemben a gyűlölet szítására.

Hívtuk a Fideszt is, akik válaszra sem méltatták az egy tucat szervezetet magába tömörítő Világos Veszprémért Mozgalmat, annak résztvevőit. Hívtuk a Jobbik képviselőjét kivéve (ő nyilván menetelt) összes önkormányzati képviselőt, ha jól tudom rajtam kívül, csak Hartmann Ferenc (MSZP) volt részese a demonstrációnak. Hívtuk a volt fideszes és a jelenlegi Fideszes polgármester is. Debreczenyi János a mozgalom mellé állt, Porga Gyula az utolsó napon kiadott a végtelenül semmitmondó közleményt. Ebben a demonstrálókat és az ellendemonstrálókat azonos szinten emlegette (az egyik kutya, a másik eb) és szép hétvégét kívánva mondott egy nagy semmit az Ő városáért is küzdeni akaróknak.

Hívtuk az főtisztelendő érsek urat, aki minket szintén válaszra sem méltatott. S hívtuk a főtiszteletű püspök urat is, aki legalább írt nekünk egy válaszlevelet. Igaz, ebből nehéz eldönteni, hogy a mi mozgalmunkat többre értékeli-e egyáltalán, mint a Jobbik tevékenységét. Meg mertek viszont szólalni a megyei nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek és a roma nemzetiségi önkormányzat képviselői is ebben az ügyben. S a volt fideszes polgármester mellett voltak mások, olyan, magukat jobboldali gondolkodásúnak valló emberek, akik nyíltan vállalták fel a Világos Veszprémért Mozgalom melletti szimpátiájukat. Sokan mások meg ezúttal még beletörődtek abba, hogy „vétkesek közt cinkos, aki néma”. Reméljük előbb- utóbb eljutnak majd a valódi baj felismeréséig.

Veszprém tegnap példát mutatott! Mi, a Világos Veszprémért Mozgalom tagjai nyitottak vagyunk a továbbiakban is az együttműködésre. Azt gondoljuk, akik egyéb feladataik, félelmeik miatt eddig nem kapcsolódtak, hamarosan csatlakozni fognak. Meglátják ők is ebben a mozgalomban azokat a közös értékeket, amit mi már örömünkre sokan felfedeztünk. Meglátják és jönnek. S nyilván innentől az sem érdekes, hogy eddig ki miként gondolta mindezt. Mert akik jönnek, azok az épülő és gyarapodó, a sokszínű Veszprémet és az egymás mellett békében is élni tudó veszprémieket szolgálják tevékenységükkel.

Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció)

Vissza...