Jelentős túlerőben voltak az ellendemonstrálók

2012-09-08 18:10:55

Körülbelül háromszor annyi ellentüntető volt szombaton Veszprémben, mint résztvevő a Jobbik, körülbelül száz fős felvonulásán. A Várpalota felőli bevezető úton például mintegy három kilométeres szakaszon álltak autóikkal a Világos Veszprémért Mozgalom ellendemonstrálói.

Összesen 12 szervezet csatlakozott a Világos Veszprémért Mozgalom felhívásához, hogy félpályás útlezárásokkal fejezzék ki véleményüket, miszerint nem kérnek a Jobbik, Magyar élet menete névre keresztelt felvonulásából Veszprémben. Nagy Imre, a mozgalom szóvivőjének tájékoztatása szerint a hat bevezető úton mintegy 200 autóval, 3-400 résztvevő vett részt a nagyszabású megmozduláson.

Veszprémben még soha nem látott méretű volt ez a szombat reggeli útlezárás, a Várpalota felőli szakaszon kilométereken álltak autóikkal a Buhim-völgyi Baráti kör, a Buhim-völgyi Szalon Kulturális Egyesület, a Demokratikus Koalíció, a Hit Gyülekezete, a Józan Ész Társasága, a Lokálpatrióták Egyesülete, a Kádártai Lakosok Egyesülete, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége megyei szervezete, a Szövetségben Együtt Magyarországért, az MSZP, a Szolidaritás veszprémi és megyei szervezete, a Veszprémi Polgári Társaskör tagjai és szimpatizánsai. 

A résztvevők transzparensekkel is kifejezték véleményüket a Jobbikról és a Magyar Gárdáról, többek között a "Jobbik ma sem oldott meg semmit", Magyar vagyok, nem fasiszta", "Rég láttunk titeket (1944), "Mondj nemet a rasszizmusra" és a "Veszprém: Jobbik is not welcome in here" feliratú táblákkal volta jelen. Emellett visszatérő elem volt az I love Veszprém szöveg a lezárásban résztvevő autókon.

A helyszínen megtartott sajtótájékoztatójukon Nagy Imre szóvivő úgy fogalmazott, arra bátorítják az ország csendes többséget, melyet a Kurucinfo oldalán birkáknak neveznek és kifiguráznak, provokálnak, hogy álljanak ki a véleményük mellett, álljanak ellen a Jobbik gyűlölet-roadshowjának és hangoztassák véleményüket minden városban. Demonstrációjukkal egyúttal példát is akarnak mutatni a többi városnak - tette hozzá.

A félpályás útlezárást követően a jellemzően fehér ruhába öltözött résztvevők átmentek a színházkertbe, ahol a köztársasági elnökök fáinál egy-egy szál fehér virággal, illetve verssel fejezték ki csendesen véleményüket.

Az ellendemonstráción atrocitás nem történt, mindössze néhányan kiabáltak ki autójukból, elhaladva az útzár mellett.

Forrás: Veszport

Vissza...