Egy veszprémi kérdés

2012-09-07 18:18:01

Olvasom, hogy a Jobbik szombatra a Magyar élet menete néven felvonulást szervez Veszprémben, és ennek lemondását kérte a Világos Veszprémért Mozgalom - széleskörű helyi, polgári antifasiszta támogatással. Félpályás útlezárásokkal készülnek, tiltakozásképpen.

Gerstmár Ferenc az LMP Veszprém megyei választmányának tagja úgy vélte, a Jobbik egy jogszerűen bejegyzett párt, parlamenti és helyi önkormányzati képviselettel, s mint ilyen, jogállami keretek között, a törvényeket betartva joga van nyilvános rendezvényt szervezni, függetlenül attól, hogy a pártról, annak tevékenységéről ki mit gondol. Gerstmár úr szerint a megyei elempések az ellentüntetést szervezők kiállását inkább feleslegesen feszültségkeltőnek tartják, mintsem a szélsőséges eszmék terjedését meggátlónak. 

Semmiképpen nem szeretném megbántani az LMP-t, nem hiszem el, hogy ez a párt fölső szintekkel is egyeztetett véleménye lenne. Ha igen, akkor nagy baj van.
Ha az LMP úgy gondolja, hogy teljesen rendben van az, ha egy náci párt tagjai - a jól ismert, szinte minden héten látható és hallható körülmények között, a szinte folyamatosan üvöltözött jelszavaival - annyira szabadon masírozhat, hogy ez maga a kívánatos rend, hiszen őket megválasztották, akkor az LMP vagy nem képes, vagy nem akar valamit észrevenni. Azt, hogy ez a párt akkor sem legitim, ha képviselőket küldhetett a parlamentbe. Azért nem, mert azóta is folyamatosan bizonyítja náci mivoltát. Egy olyan pártot pedig, amelyikről ezt minden különösebb megfigyelőkészség nélkül is tudni lehet, a vonatkozó törvények szerint be kellene tiltani Magyarországon.
Ennyi. Én értem és szórakoztatónak is tartom, ahogy az LMP járja a maga pávatáncát a politikában, és nagy szeretettel mondom: el lehet hülyéskedni Gyurcsánnyal, följelentgetésekkel, a mindenkitől való távolságtartás arcteremtő pózaival, de ha az LMP a saját antifasisztáit - emberséges polgárait - összezavarja, akkor ezzel egy olyan összefogásból zárják ki magukat, amelyből tisztességes párt, szervezet, mozgalom, egyház nem maradhat ki. 
Mégegyszer mondom - igaz szeretettel - gondolják végig: szabad-e a világ legsötétebb erőihez való viszonnyal is lehetmáspolitizálni?

Vissza...