LMP: Felesleges feszültségkeltés az ellendemonstráció

2012-09-05 18:24:24

Előszó tőlem, azaz Katanics Sándortól: "Ez nem volt szép kedves veszprémi LMP! Az teljesen rendjén való, hogy ha Ti nem akartok, akkor nem csatlakoztok a Világos Veszprémiek Mozgalmának felhívásához, azaz a veszprémi civilek, hívők és nem hívők, a demokratikus pártok és civil demokraták közös akciójához. Azokhoz a Világos Veszprémiekhez, akik nem akarják azt, hogy paramilitáris szervezetek, betiltott egyenruhások grasszáljanak szeretett városukban és csupán már ezzel a tettükkel is feldúlják Veszprém békés "hétköznapjait".

Az viszont már nagyon nagy baj, hogy még szót is emeltek ellenünk! Szót emeltek azok ellen, akik sokak nevében és sokak érdekében, egyetértésével mernek kiállni a Jobbik burkoltan zsidózó, "Magyar Élet menete"-nek nevezett rendezvénye, s a nem is olyan rég Devecserben nyíltan cigányozó magatartásuk ellenében. Nem ártott volna ezúttal egy kicsit többet gondolkodnotok! Ha ebben is "mások" vagytok, akkor a Jobbik pártján álltok!"

Íme a tudósítás az LMP mai sajtótájékoztatójáról: A Veszprémbe tervezetthez hasonló demonstrációk és ellendemonstrációk nem a megoldások felé visznek - mondták a párt megyei választmányának tagjai szerdai sajtótájékoztatójukon.

Gerstmár Ferenc az Óváros téren megtartott eseményen emlékeztetett, a Jobbik szeptember 8-án a Magyar élet menete néven felvonulást szervez Veszprémben, ennek lemondását kérte a Világos Veszprémért Mozgalom, amely félpályás útlezárásokkal készül tiltakozásképpen. Gerstmár Ferenc úgy vélte, a Jobbik egy jogszerűen bejegyzett párt, parlamenti és helyi önkormányzati képviselettel, s mint ilyen, jogállami keretek között, a törvényeket betartva joga van nyilvános rendezvényt szervezni, függetlenül attól, hogy a pártról, annak tevékenységéről ki mit gondol.

Az LMP Veszprém megyei választmányának tagja hozzátette, amíg nincs arra vonatkozó információ, hogy a rendezvény a jogszabályoknak nem felel meg, nehezen magyarázható annak lemondását kérni. Éppen ezért az ellentüntetést szervezők kiállását inkább feleslegesen feszültségkeltőnek tartják, mintsem a szélsőséges eszmék terjedését meggátlónak. Hangsúlyozta, az ehhez hasonló demonstrációk és ellendemonstrációk nem a megoldások felé visznek, csak a negatív jelenségek tüneteire reagálnak.

Zelenák Adrián választmányi tag szólt arról, az LMP valós, elsősorban kormányzati intézkedéseket sürget a társadalmi állapotok javítása, az ország szétszakítottságának csökkentése érdekében. Úgy vélte, a társadalmi egyenlőtlenségek mai magyarországi mértéke elfogadhatatlan, és az ebből adódó konfliktusok gyakran cigány-magyar ellentétként jelennek meg. Szerintük évről évre növelni kellene a foglalkoztatási rátát, többek között a képzetlenekre fókuszáló aktív munkaerőpiaci programokkal. Hozzátette, javítani kell a roma gyerekek esélyeit a továbbtanulásra ösztöndíjprogramokkal és a mentorszolgálatok támogatásával.

Tóth Balázs a fiatalok elvándorlása kapcsán kifejtette, ez a képzettebbekre jellemző és a bérek rendezése mellett átfogó lakásprogramra, a bérlakások számának növelésére volna szükség.

Gerstmár Ferenc végül úgy fogalmazott, már a dunántúli mindennapokban is számolni kell a társadalmi szétszakítottságból adódó problémákkal, de ezek békés megoldása közös érdekünk és feladatunk. Meggyőződésük, hogy a veszprémiek elsöprő többsége és a városvezetés is ezen az úton kíván járni, nem hagyja magát provokálni.

Forrás: Veszport

Vissza...