Bajban a város intézményei?

2012-09-04 19:05:54

A Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola egykori épülete előtt tartott sajtótájékoztatót Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője. A képviselő megfogalmazása szerint sajtótájékoztatója egyfajta „alternatív évnyitó”, ahol a város intézményeinek valós helyzetét kívánja felvázolni.

Mindezek előtt azonban összefoglalta, milyen hatásokat gyakorol az országos oktatáspolitika a Veszprémben élő és tanuló diákok életére. Emlékeztetett, hogy a felvételi előtt álló végzősök fél éve szembesültek a keretszámok drasztikus csökkentésével, a szűkülő lehetőségekkel. Az államilag finanszírozott helyekre bekerülőket röghöz kötötték, a felsőoktatásban töltött idejük kétszeresét kell idehaza ledolgozniuk. A kevésbé szerencsések, akik önköltséges képzésben vesznek részt, a diákhitel adósságcsapdájába sétálnak bele – közölte a képviselő.

A rendszer szintű problémák mellett azonban Katanics Sándor a veszprémi helyzetet is aggasztónak tartja. Január elsejétől az önkormányzat által működtetett intézmények nagy része állami fenntartásba kerül, azonban a munkavállalóknak csak egy részét, az oktató-nevelő tevékenységet folytató dolgozókat veszi át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A technikai alkalmazottak sorsa bizonytalan: az önkormányzat jelentős spórolást ígér, ami a képviselő szerint elbocsátásokkal járhat.

A város anyagi helyzete tragikusan rossz – hangsúlyozta Katanics Sándor, aki szerint a megoldást az év hátralevő részében befolyó adóbevételektől remélik. Csakhogy addig is vissza kell fogni a kiadásokat, ezért több intézményben nem fizették ki a közüzemi szolgáltatások díjait, elmaradtak a szükséges karbantartások. Az önkormányzat szorult helyzetét az is jelzi, hogy április óta 2500 munkavállaló nem kap cafeteriát, ez a tartozás pedig mára ötvenmillió forintos tételt jelent.

A Demokratikus Koalíció képviselője szerint a Zeneművészeti Szakközépiskola költöztetése elhamarkodott döntés volt, a Városi Művelődési Központ épületét nem tartja alkalmasnak oktatási célokra. Hozzátette: a kollégistákat eredetileg a Táncsics diákotthonában helyezték volna el, ám ez sem valósult meg, hiszen mindannyian a középiskolai kollégiumba kerültek.

Forrás: Vehir.hu

Ugyanerről a sajtótájékoztatóról, illetve az ott elhangzóakról így ad hírt:

a Veszport

a Napló

a Veszprémi TV

 

Vissza...