A Veszprémi Roma Nemzetiségi Önkormányzat nyílt levele

2012-09-03 18:23:24

Veszprémi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
8200 Veszprém, Szabadság tér 15.

NYÍLT LEVÉL

A Veszprémi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként tiltakozásomat fejezem ki a Jobbik Magyarországért Mozgalom által 2012. szeptember 8-ra tervezett  „Magyar Élet Menete” névvel szervezett  vonulása ellen.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom ilyen jellegű rendezvényei olyan indulatokat gerjesztő hatással bírnak, ami nem a békés egymás mellett élést célozzák meg, hanem az indulatok tettlegességig fajuló fokozását. Ez tapasztalhattuk Devecserben is, igaz ott véletlenül egymásban tettek kárt.
Veszprém városában eddig sikerült békésen, humánusan rendezni a felmerült  problémákat. A Jobbik az ilyen jellegű rendezvényeivel nem megoldásokat ad, hanem feszült helyzetet teremt, amelynek kezelése komoly erőket igényel. A felszabadított indulatok tragédiákra képesek. Vagy éppen ez a cél?
Sajnos a Jobbik általánosítása sok becsületes, tisztességesen élő cigány ember önérzetét sérti. De  a féktelen indulatukkal senkit nem kímélnek. A bélyeget mindenkire rásütik, ami a mindennapok elviselésében komoly teher.
Magyarországon a cigányság több generációja jelen van. Egyes csoportok több száz éve élnek itt. Jogosan tekintik hazájuknak. A történelem is bizonyította, hogy szerették, védték, ha kellett életük áldozták érte.
Magyarország azoké, akik itt élnek, óvják védik, szeretik hazájukat és itt élő embertársaikat, s mindent megtesznek az ország békéjéért, boldogulásáért.
Vajon a Jobbikosok is közéjük tartoznak ?
A félelemkeltés, kirekesztés, üldözés nem az igazi magyar fegyvere. Ha büszkék magyarságukra, tetteik is ezt sugallják!

Veszprém, 2012. szeptember 3.

                                                                Rupa László
                                        Veszprémi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Vissza...