Egy jobboldali veszprémi gondolatai

2012-09-02 12:36:50

Egy magát "jobboldali gondolkodónak" valló polgár levele a veszprémi Jobbik elnökének

Kedves Kovács Rajmund!

Nehéz szó nélkül elmenni az Ön pártja által szervezett felvonulás, valamint az Ön fenyegető levele mellett. Én, mint jobboldali gondolkodó, mint veszprémi polgár kérem a segítségét, hogy megértsem céljukat, amiről csak annyit tudunk, hogy … Hát ez az, körülbelül semmit.

Mert ugye az ember nem vonulgat fel cél nélkül, nem kiált csak úgy a levegőbe különböző jelszavakat, nem lobogtat ok nélkül másokat sértő lobogókat, s ami a legfontosabb, nem fenyeget senkit, nem veszélyezteti mások testi épségét, ha az illető netán szintén kifejezné a véleményét.

38 éve élek Veszprémben, büszke vagyok arra, hogy viszonylagos béke és csend honol a városban, s néhány elszigetelt esetet kivéve nem az erőszak jut a magyar emberek eszébe, hanem az, amire mi, akik itt lakunk, nagyon büszkék vagyunk. Higgye el, mivel én tényleg sokat járom az országot, az embereknek Veszprém kapcsán beugrik a remek kézicsapatunk, az állatkert, a vár, a hangulatos kertek alatti séták, az Utcazene Fesztivál, a 2 színházunk, s most már az ország tortája is! Van rengeteg olyan dolog, amire méltán büszke minden polgár, legyen az jobbos vagy balos. Vannak itt svábok, zsidók, cigányok, sőt még örmények is. De ők is mind magyar állampolgárok, veszprémiek, akik nem értik, hogy a gyűlöletkeltés mire jó.

S mint mindenhol a világon, természetes, hogy itt is vannak nézeteltérések, de eddig az volt a jellemző, hogy az emberek leültek megbeszélni egymással, s próbáltak közös nevezőre jutni. Így működik ez a munkahelyeken, a kocsmákban, a kispályás focimeccseken stb. A mindennapi életben nem érdekel senkit a másik származása, a vallása, a bőrszíne. Megyünk előre, tesszük a dolgunkat, szeretünk, sírunk, s igen, néha megállunk vitatkozni, meghallgatni a másik véleményét. Kedves Rajmund! Őszintén megmondom, én nem ismerem az Ön véleményét. Csak azt látom, hogy Ön egy közösség nevében nyilatkozgat, felvonulást szervez. Nagyon szívesen leülnék Önnel, hogy megismerjük egymás véleményét, segítsünk egymásnak abban, hogy ez a város jól működjön. Amióta az eszemet tudom, figyelemmel kísérem a város politikájának eseményeit, s azt kell, hogy mondjam, hogy nem tudom, hogy Ön valójában mit akar. Nem tudom, hogy Ön miben tudna segíteni a városnak. Nem tudom, hogy Ön valóban segíteni akar-e.

Tudja Kedves Uram, még az sem zavar, ha felvonulásokat szervez. Igen, joga van hozzá. Csak az a baj, hogy Ön a szólásszabadság mögé bújva akar egy olyan világban élni, ahol ha Ön irányíthatna, nem lenne többé szólásszabadság. Azért nem árt megjegyezni, hogy ennek a szabadságnak is vannak korlátai. Amennyiben Ön veszélyezteti mások testi épségét, fenyeget, az már büntetőjogi kategória, az mellett már nem lehet szótlanul elmenni.

Ön nyilván intelligens embernek gondolja magát. Nos, akkor mint egyik intelligens ember a másikhoz, azt kérem, hogy olvassa el az alábbi Márai gondolatmenetet, s megérti, hogy mi itt Veszprémben miért nem szeretnénk, ha Önöktől lenne hangos a város! (Márai link: http://kalaka10augusztus.homestead.com/gondolatok.html)

Kész Zoltán

veszprémi polgár

Vissza...