Semmi köze a valósághoz?

2012-08-22 07:55:39

Sohasem szerettem az összeesküvés-elméleteket. Bizonyára azért, mert Magyarország közelmúltját is sok ilyen" történet" terheli. Most csak egyet, talán az egyik legizgalmasabbat említem meg ezek közül. Bizonyára mindenkinek van emlékképe az első Orbán kormány idejéből, a "hosszú bájtok éjszakája" néven elhíresült (valóságos elemekben bővelkedő) történetről.

Talán még mindenki fel tudja idézni az akkori (1998-as) Simicska Lajost (aki, ha nem is politikus, ismertségét tekintve mára Orbán Viktorral gyakorlatilag egy szintre került), és a Fidesz bizalmából az adóhatóság élén cselekedett furcsát az összeesküvést gyanítók elméletei szerint. Érdekes újsághírek akkoriból: „Adatok módosítására utaló jeleket egyelőre nem találtak, ám "érdekes" adatlekérdezések nyomaira bukkantak a szakértők az APEH számítógépes rendszerének vizsgálata során - tudta meg a Népszabadság. A lap szerint Simicska Lajos több cég és magánszemély adatait kérette le - hivatali ok nélkül. Politikusok, újságírók adatait is lekérette magának az adóhatóság számítógépes rendszeréből Simicska Lajos, az adóhatóság volt elnöke - eddig csak ez derült ki az APEH számítógépes rendszerébe történő behatolások vizsgálata során. Az adóhivatalnál jelenleg is vizsgálják, lehet-e alapja azoknak a pletykáknak, amelyek szerint a volt Fidesz-kincstárnok elnöksége idején több, a volt kormánypárthoz közel állónak mondott cég adatait módosították. A mendemondák szerint 1998 augusztusában, a Simicska kinevezését követő hétvégén vagy novemberben - halottak napján - töröltek, módosítottak, vagy átírtak adatokat a számítógépes rendszerben, ezzel számukra kedvezőbb helyzetbe hozva a kiválasztott cégeket. Az APEH idén nyáron kinevezett új elnöke, Király László György újabb vizsgálatot rendelt el a "hosszú bájtok éjszakájának" elnevezett ügy vizsgálatára.”

 No, ilyesmiket írtak, azóta néma csend. Az elméletgyártók meg agyalhattak tovább, a vizsgálatok lezárultak.

Aztán, 2010-ben eljött a kétharmados „fülkeforradalom” és Orbán Viktor második, a „kiépülő” centrális erőtérben immár évtizedekre tervezett kormányzása. S a napokban egy újabb érdekes, egyáltalán nem mindennapinak nevezhető történet zajlott le sokunk szeme láttára, még többé-kevésbé értelmezhetetlenül. Ezúttal egy másik, Orbánhoz hűséges ember, Pintér Sándor a főszereplő, akinek a múltjához igen sok érdekes mendemonda fűződik. Azt gondolom, nem kell segíteni, felidéznem egyet sem. Menni fog ez Önöknek, egyedül is.

Több mint 400 magasan kvalifikált és gazdasági bűncselekmények feltárásában eredményesen dolgozó szakember, jól képzett rendőr munkahelyét szervezték át, vezényelték át őket más kapitányságokra, vagy tették bizonytalanná egy pillanat alatt más módon az egzisztenciájukat. A Nemzeti Nyomozó Irodát, NNI-t rúgták szét, mint tyúk a töreket.

Erről az anarchikusnak tűnő tettről így írtak az újságokban és az összeesküvés elméleteket szerető hírportálokon. „A hivatalos álláspont szerint a Belügyminisztérium azért szünteti meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát, mert túl sok a párhuzam és az átfedés a különböző részlegek között. Azonban egy portálunknak nyilatkozó egykori rendőr elmondta: érthetetlen az indoklás, hiszen a párhuzamos szálak gyakran keresztezik egymást, így tudják segíteni a másik munkáját és gyorsabban jutnak megoldásra. Mint azt korábban megírtuk: Hatala József országos rendőrfőkapitány, Papp Károly jelenlétében, aki jelenleg a Belügyminisztérium közmunkaprogramját irányítja helyettes-államtitkári beosztásban, korábban az ORFK rendészeti főigazgatója volt és (úgy hírlik Hatala helyére pályázik), jelenlétében azonnali átszervezéseket jelentettek be. Megszüntették a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát. Az itt dolgozó rendőröket áthelyezték a főváros kerületeibe, valamint Pest megyébe, a meglévőnél alacsonyabb beosztásokba. A rendőröknek öt nap gondolkodási idejük van, hogy az új beosztásukat elfogadják. Úgy tudjuk, a többségük több mint négyszáz emberről van szó, elvállalja az új feladatát, de volt, aki él az ilyenkor biztosított öt napos gondolkodási idővel, hogy elfogadja-e az áthelyezését. A BM tájékoztatása szerint a szervezett bűnözés elleni szolgálat tagjai a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál, a Bűnügyi Ellátó Igazgatóságnál és a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központban kapnak feladatot, 96 gazdaságvédelmi nyomozónak kerületi rendőrkapitányságokon ajánlottak fel nyomozói vagy vizsgálói beosztást.”

Vajon miért kellett ezt most megtenni? Nem csodálkozom azon, ha lesznek majd olyanok, akik ezt a lépését a hatalomnak megint kriminalizálni fogják. Miért is ne juthatna eszükbe olyasmi, ez már egy olyan összeszokott csapat volt, akik elérhettek Fidesz-közeli cégeket, a Fidesznek kedves embereket. Másrész a gazdasági bűncselekmények után kutató rendőrök számítógépeinek tartalmát ilyen fondorlatos módon megszerezve, cégeket, azok vezetőit lehet fontos információk tudatában eredményesen sakkban tartani és a hatalom megőrzése érdekében értékes együttműködésekre viszonylag könnyedén rávenni. Higgyük azt persze, hogy ez is csak afféle túlműködése a képzeletünknek. Jobb lesz ez nekünk így. Nehezen hihető, hogy ezekben az ügyekben majd egy megalakuló új kormány idején is indulhat olyan nyomozás, amely a köznép számára is értékelhető információk feltárásával zárul.

Vissza...