Orbán vendégmarasztaló kerítést épít

2012-08-16 08:17:39

Februárban, egy héttel a jelentkezési határidő előtt kellemetlen meglepetés ért több tízezer magyar tizenévest: a megszorító intézkedések részeként a jobboldali hatalom közölte, hogy csaknem 40 %-kal csökkenti az ingyenes egyetemi helyek számát.

 A BBC ma azt írta: a magyar kormány csapdába ejti a friss diplomásokat, hogy megakadályozza az agyelszívást. Az érintettek számára előírták, hogy sok évig az országban kell dolgozniuk, ha államilag támogatott helyen végeztek. A kérdés csak az: nem veszélyezteti-e a döntés a szabad mozgásra vonatkozó uniós jogszabályokat?

A brit közszolgálati média tudósítása megszólaltat egy fiatalembert, aki ügyvéd szeretett volna lenni, ám most kénytelen a szociológiát választani, pedig az nem érdekli. Diákhitelt viszont nem kíván felvenni, a szülei pedig nem tudják támogatni.

Mások inkább a könnyebb megoldást választják, vagyis külföldön szereznek diplomát, mert ott senki sem szól bele, hogy mit tanuljanak.

Arra a kérdésre, hogy miért képezzen Magyarország olyan orvosokat, akik az egyetem után azonnal elhagyják az országot, egy másik tinédzser úgy válaszolt, hogy nem mindenki messiás vagy misszionárius, aki szeret rettenetes körülmények között, szerény anyagiakért dolgozni.

Karsay Dorottya pedig arról beszélt az újságírónak, hogy bár nagy reménnyel vágtak neki az életnek, lassan világossá válik: nem Magyarországon akarnak élni. Egyébként a 30 alattiak közül minden második a kivándorlás gondolatával foglalkozik - olvasható a BBC mai tudósításában Magyarországról.

Forrás: 168 Óra Online

Vissza...