Oszlatni kellett volna Devecserben

2012-08-09 18:28:07

Nyílt levélben fordult három jogvédő szervezet a belügyminiszterhez és az országos rendőrfőkapitányhoz a múlt vasárnapi devecseri romaellenes megmozdulás ügyében. A jogvédők szerint a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia a szélsőjobboldali tüntetést.

Az aláíró jogvédő szervezetek határozott álláspontja szerint a múlt vasárnap Devecserben megtartott szélsőjobboldali demonstráció átlépte a törvényesség határát. "A helyszíni beszámolók és a helyszínen készült felvételek tanúsága szerint a tüntetés már a beszédek elhangzásakor elveszítette békés jellegét, majd fizikai erőszakba torkollott, amikor a tüntetők a helyi cigányokat, illetve a cigányok lakta házakat kövekkel, betondarabokkal dobálni kezdték. Ezért a tüntetést a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia. Ez nem történt meg, és ezzel a rendőrség súlyos mulasztást követett el, mert nem védte meg honfitársaink szabadsághoz, egyenlőséghez és biztonsághoz való jogát" – fogalmaz a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet közös közleménye.

A jogvédők szerint a szóban forgó tüntetésen már az is okot adhatott volna a feloszlatásra, hogy a tüntetők egy része vezényszóra, egyenruhában masírozott, majd a rasszista, cigányellenes jelszavakat skandáló tömeg szándékosan a település köztudottan romák lakta utcáira vonult, és a kiszolgáltatott kisebbségi lakosoknak az őket pusztán etnikai hovatartozásuk miatt megalázó verbális megnyilvánulásokkal kellett szembesülniük. A három szervezet azt is kifogásolja, hogy a helyszínt biztosító rendőrök még akkor sem kaptak parancsot az események megállítására, amikor a szemük láttára kezdődött el a kődobálás, a tényleges fizikai erőszak.

Emiatt a jogvédők felszólították Pintér Sándor belügyminisztert és Hatala József országos rendőrfőkapitányt, hogy a "békés állampolgárok jogainak és testi épségének védelme terén tanúsított rendőrségi mulasztást haladéktalanul vizsgálják ki", valamint "gondoskodjanak a büntetőeljárások hivatalból való megindításáról", továbbá "tegyenek hatékony intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben ilyen törvénytelenségek ne fordulhassanak elő!"

A három szervezet egyúttal azt javasolja, hogy minél előbb kerüljön sor szakmai egyeztetésre a jogvédők és a rendőrség között "a rendezvények biztosítása, a tüntetések békés jellegének megóvása, valamint a jogsértővé váló tüntetések feloszlatása körében tanúsítandó jogszerű rendőrségi reakció tisztázása érdekében" – zárul a közlemény.

Forrás:Nol.hu

Vissza...