Közös fellépést Devecserért!

2012-08-07 16:56:07

Veszprém – A Demokratikus Koalíció Veszprém megyei szervezetei határozottan és egyértelműen elítélik a cigányellenesség, a rasszizmus minden formáját – írják közleményükben.

A Demokratikus Koalíció Veszprém megyei szervezetei elítélik a Jobbik és több jobboldali radikális szervezet részvételével megtartott “Élni és élni hagyni – a jogos magyar önvédelemért” elnevezésű, augusztus 5-én, vasárnap Devecserben, a katolikus templom előtt megtartott szégyenteljes rasszista, fajgyűlölő, kirekesztő demonstrációt, majd az azt követő megfélemlítő utcai felvonulást.

.
Felszólítjuk a megyei demokratikus ellenzéket, és az egyházak képviselőit, hogy velünk együtt ítéljék el a Jobbik által gerjesztett cigányellenes indulatot, mondjuk ki közösen, olyan társadalmat akarunk, amelyben senkinek sem kell félnie kulturális, etnikai vagy vallási hovatartozása miatt. Olyan demokratikus társadalmat akarunk, ahol cigány honfitársaink befogadásra találnak, ahol nem kell rettegniük, ahol otthon érzik magukat – írják.
.
Ma hazánkban ismét polgárjogot nyert a cigánygyűlölet, mindennapos a cigány emberek hátrányos megkülönböztetése. A magyar parlament egyik pártja pedig politikájának szerves részéve tette a rasszizmust, a faji alapú gyűlölködést. Ennek legutóbbi példája az a törvényjavaslat is, amely szerint a bűnügyi nyilvántartásoknak a jövőben a bűncselekmények elkövetőinek etnikai hovatartozását is tartalmaznia kellene. Ezt az indítványt a leghatározottabban visszautasítjuk!
.
A devecseri demonstráción a Jobbik egyik képviselője kijelentette, követelik a halálbüntetés visszaállítását, „hogy kellő visszatartó erő legyen ezeknek a bűncselekményeknek a visszaszorítására, megelőzésére.” Magyarországon nem lehet visszaállítani a halálbüntetést, ez ellentétes lenne a Alkotmánybíróság érvényben levő határozatával és nemzetközi kötelezettségeinkkel. Senki sem bélyegezheti meg a magyarországi cigányságot, semmi, egyetlen, még oly borzalmas bűncselekmény sem indokolhatja a cigányellenes hangulat további szítását, a magyarországi cigányság becstelen megbélyegzését – mutat rá a közlemény.
.
A DK felszólítja a demokratikus közvéleményt és az egyházak képviselőit, álljanak ellen, mondjunk nemet, cselekedjünk – fejeződik be a Demokratikus Koalíció Veszprém megyei szervezeteinek vezetői – Deák Istvánné (Várpalota), Katanics Sándor (Veszprém), Keller Imre (Ajka) és Kerecsényi Zoltán (Pápa) – által jegyzett felhívás.

Vissza...