A vak ló bátorsága

2012-08-03 05:48:40

Debreczeni József az ATV-ben, és – szerintem akaratlanul – bedobta az ötletet: az ellenzéknek meg kellene fontolnia a 2014-es választás bojkottját. Nem hinném, hogy a DK bármilyen vezető testülete ezt már megvitatta volna (mert akkor azt nem Debreczeni és nem az ATV-ben jelenti be).

Egyszerűen kibukott belőle a közíró, és elfelejtette, hogy ő most politikusként ült Kálmán Olgánál.  Mondhatnánk tehát, hogy Debreczeni mellényúlt. Mondhatnánk azt is hogy Debreczeninek bizonyára „elmentek otthonról”. Hiszen nincs más út az Orbán-kormány leváltására, mint az, hogy éljünk a demokratikus jogainkkal, és igenis elmenjünk választani. Mert ha a nép úgy akarja, akkor Ovinak úgyis mennie kell majd. És mondhatnánk szimplán azt is, hogy Debreczeni egyrészt hülye, másrészt meg Gyurcsányista – mely kettő nyilván összefügg – úgyhogy tolja el innen a biciklit, de villámgyorsan. (Miként pl. a Varánusz Blog nagyjából mondja is).

Valóban ennyire egyszerű volna? Vegyük csak sorra Debreczeni érveit – miért gáz, ahogy a FIDESZ átírta a választójogi törvényt:

Átrajzolták az egyéni választókerületeket, méghozzá úgy, hogy lehetőleg mindenütt a hagyományosan a jobboldahoz húzó választói csoportok legyenek kényelmes többségben;

Megemelték a jelöltállításhoz szükséges kopogtatócédulák minimális számát, lerövidítették az összegyűjtésükhöz rendelkezésre álló időt – ami megint egyértelműen a Kubatov-pártnak kedvez, és igencsak megnehezíti, hogy a kis pártok akár egyéni jelölteket, akár területi listát tudjanak állítani;

Egyfordulós választás lesz, ami – különösen a mai realitások mellett – nagyjából lehetetlenné teszi, hogy a kisebb pártok együtt állítsanak alternatívát a FIDESZ-blokk ellen;

Az egyéni mandátumok megszerzéshez nem kell elérni az 50%-os többséget – magyarán a FIDESZ, relatíve legnagyobb pártként simán elviszi nagyjából az összes választókörzetet;

Választójogot adtak a határon túli magyaroknak – nyilván nem függetlenül attól, hogy FIDESZÉK igencsak bíznak abban: ők bizonyára a „nemzeti” táborra szavaznak majd, és pár tízezer felvidéki, meg erdélyi elég lesz ahhoz, hogy ha kell, megfordítsa az eredményt;

Bevezetik az előzetes választói regisztrációt – hogy elriasszák a bizonytalan választókat, akik között jelenleg - úgy néz ki – többségben lennének azok, akik a végén, ha elmennek, a baloldalra szavaznának.


A FIDESZ természetesen azt mondja: a fenti lépések mindegyike a demokrácia szabályain belül van. A kerületekkel való bűvészkedés (gerrymandering) egyenesen az USA-ból származik. A regisztrációt a franciáktól tanulnánk el. Az egykörös többségi választást meg a britektől. A kopogtatócédula 20 éve velünk van, nem gáz, ha szigorítunk, hiszen a körzetek is nagyobbak. A rövid választási időszak meg spórol a pénzzel – ami különösen jó lesz az ellenzék kicsi és szegény pártjainak, pláne ha a válságra való tekintettel esetleg megvonjuk tőlük az állami támogatást. A regisztráció könnyű lesz, és különben is, tessék már ennyit megtenni a Hazáért! Aki meg nem akarja, hogy idegenbe szakadt nemzettestvéreink itthon is szavazzanak, pedig azt még a románoknak is lehet, az egyszerűen egy rohadt pondró.

Nagyjából ezek a két oldal érvei.

Hozzáértők mindenesetre kiszámolták, hogy az ellenzéknek – feltéve, de nem megengedve, hogy esetleg mégis meg tudná magát szervezni – listán kb. 4-5%-kal többet kellene szereznie a FIDESz-nél, hogy egyáltalán esélye legyen a parlamenti többség megszerzésére. És ha 2002-ben vagy 2006-ban ezek a szabályok lettek volna érvényben, akkor bizony már 15 éve Orbán Viktor kormányozna Magyarországon. Ez pedig egyértelműen azt jelenti: a magyar választási rendszer jelen formájában alkalmatlan arra, hogy hiteles képet adjon a választói akaratról.

Na de akkor mit tehet az ellenzék? Természetesen beleállhat a csatába, és mondhatja azt, hogy mi akkora spílerek vagyunk, hogy így is megnyerjük. Igazán szép, igen tökös dolog lenne. Ahogy tökös dolog lenne majd tehetetlenül végignézni azt is, ahogy pl. a választókörökből majd esetleg kitiltják az összes párt képviselőit (hiszen van elég semleges állami hivatalnok), a kizárólag Orbán-fanokból álló Országos Választási Bizottság pedig szépen, egyhangúlag eldönti majd a választási eljárással kapcsolatos összes vitát. És ha valaki még mindig ugrál, a Handó Tünde által kijelölt bíró majd igazságot szolgáltat neki. A fentiekből számomra két dolog következik: Debreczeni József nem beszélt hülyeséget. Hülyeség az lenne, ha végig se gondolnánk, amit mondott.

Ha majd egyszer lesz rendes ellenzékünk, olyan, amelyik eséllyel száll szembe az Orbán rendszerrel, akkor vegye, vetesse elő újra a választójogi törvényt, és tegyen meg mindent azért, hogy 2014-re legalább az esélyegyenlőség minimális feltételei adottak legyenek.

 Igenis ott szeretnék lenni a 2014-es választásokon, mert tudom, hogy egy bojkott önmagában nem oldana meg semmit. Ahogy egy olyan választási komédia sem, ahol előre tudjuk, hogy azt csakis egyvalaki nyerheti meg.

Forrás: Ghostwriter.blog.hu

Vissza...