Ki fog itt választani – és mi között?

2012-07-28 05:44:32

Jól jött ez a két dolog így együtt, egy napon: Orbán beszéde a VOSZ-ban és a választási "feliratkozás". Nem a kifejezés durvaságán kellene napokig poénkodni, mert nem az a lényeg. Most kellene kimondaniuk a demokratikus ellenzéki erőknek (idejében és nem akkor, amikor azt lehet válaszolni, hogy az esélytelenségüket akarják eltakarni), hogy ilyen választási komédiában nem vesznek részt.

Igen ám, de akkor egy dologban színt kellene vallani. És kihasználni, hogy OV végre színt vallott. Bizony, ki kellene állni a legkevésbé tudatos választói rétegek részvétele mellett. Ki kellene állni amellett, hogy a következő választáson azoknak is részt kell venniük, akiket a „nemzeti ügyek kormánya” még mélyebbre taszított a kilátástalanságba és kiszolgáltatottságba. A Fidesz a regisztrációs döntéssel bevallotta, hogy fél tőlük és egy percig sem hiszi, hogy a közmunka meg a lerövidített közoktatás mellé beígért képzési, felzárkóztatási programok bármiféle pozitív lehetőséget, kitörési utat jelentenek. Orbán meg szépen elkottyintotta, hogy mire tartja őket (meg minket mindannyiunkat, akik a VOSZ uraihoz képest a plebs vagyunk.) Csak persze az a kínos, hogy aki most kiáll ezek mellett a választói rétegek mellett, az egyúttal (legalábbis implicite) azt is ígéri, hogy a viktatúra bukása után tényleg kezdeni fog valamit Magyarország leszakadt részével, erre pénzt, fáradságot, kockázatvállalást szánva. És ez visszaüthet – különösen ha nem az mondja ki, magyarul, aki most szót emel, hanem az ellenfelei sütik rá. De még kínosabb, ha olyanok mondják, akiknek már lett volna módjuk rá, hogy valamit csináljanak, el is költöttek egy országos szakajtónyi pénzt, csak az valahová elfolyt, és nem lett belőle semmi. Kicsit jobb helyzetben vannak azok, akik még nem próbálták, de nyilván ők is félnek, meg igazából koncepciójuk sincs.

Máshonnan közelítve: még mindig sokan nem tudják, hogy a következő évek politikája jórészt arról fog szólni, mit kezdjünk az ország jelentős részét elborító szociális válsággal, az általa kiváltott, etnikai mázzal leöntött szociális konfliktussal. A Fidesz megadta rá a választ, a klasszikus rendpárti jobboldali módon: a felzárkóztatásra semmit, illetve valamicskét, éppen csak látszat-szinten, az életben maradáshoz minél kevesebbet, de azt is a „rendes viselkedéshez” kötve. Majd ha lendületbe jön a gazdaság, azaz a gazdagok még gazdagabbak lesznek, az majd felhozza az elmaradott térségeket is. Addig főleg „rendet tartunk”. Hogy a „lerendezettek” még csak szavazni se tudnak majd arról, tetszik-e ez nekik? Hát magukra vessenek (ahogy az egész rendpárti ideológiában, az érdemesség-elvű szociálpolitikában is kulcsmozzanat a segítségre szorulók önhibájának emlegetése). A Jobbiknak is megvan a válasza: a konfliktus szításában érdekelt. A demokratikus oldal: ??????

(Máté András)

Forrás: Galamus.hu

Vissza...