Ingujjat felgyűrve dolgozik az önkormányzat

2012-07-26 18:41:29

Amikor a június végi közgyűlés utolsó perceiben kellemes nyári pihenést kívánt a polgármester és jelezte, majd találkozunk valamikor szeptemberben, kicsit kajánkodva, talán inkább csak magamnak jegyeztem meg, vagy jóval előbb.

Nos, július 31-ére rendkívüli közgyűlést hívott össze a polgármester. Szerintem az eredeti (hétfőn még jónak tűnő) ötlet szerint azért (is), mert vevő van az egyik önkormányzati ingatlanra és pénz állhat a házhoz. A város honlapja minderről nem sok információval szolgál a rutintalanabbaknak. Ha valaki csupán a bizottsági ülések időpontjait nézegeti, nem látja, hogy holnap reggel 4 bizottság is ülésezik. Rendkívüli összevont bizottsági ülés keretében tárgyalják meg a kedd reggelre tervezett rendkívüli testületi ülés napirendi pontjait. Ha tájékozottabb az átlagnál a város honlapjának látogatója, akkor a bizottsági előterjesztések között-a megfelelő bizottságok anyagait átvizsgálva- megtalálhatja az együttes ülés előterjesztéseit. Némileg meglepő módon az együttes ülés ellenére ugyanabban a témában mást és mást.

Amíg a pénzügyi bizottság napirendi pontjai között még csak egy olyan tartalmú előterjesztés található a Kossuth u. 7. szám alatt található üzlethelyiség értékesítésével kapcsolatosan, ahol a határozati javaslat szerint 85 millióért várhatóan el is kel kedden az önkormányzati tulajdon, a városfejlesztési bizottság ülésén már ugyanez a téma nemcsak az értékesítés lehetőségét taglalja, hanem egy másik de ugyanezzel a témával foglalkozó előterjesztésben az üzlethelyiség pályázati úton történő értékesítésének kiírását is tartalmazza. Hmmm! No, és ha a tulajdonosi bizottság ugyanilyen témájú előterjesztését is megtekintjük, ott azzal a határozati javaslattal találjuk magunkat szemben, mely szerint indoklás nélkül nyilvánítsa sikertelennek a bizottság a pályáztatási eljárást.

Ezek szerint akár a mesében: az egyik elment vadászni, a másik meglőtte, a harmadik hazavitte, no és a negyedik, az ügyrendi bizottság majd vélhetően mind megeszi. Na, de félre a tréfával! Úgy tűnik megint homokszem került a gépezetbe. S amit két napja még hittek, azt ma már nem hiszik. Valami baj van az értékesítési elképzelés körül, s emiatt várhatóan érvénytelennek fogja tekinteni a közgyűlés (is) a pályázati eljárást, aztán újra kiírja, hátha újra megjön majd ugyanaz a vevő ugyanannyi pénzért. Vagy, ki tudja! Az idő szalad, pénz (ezúttal) gyorsan meg mégsem lesz belőle? Nem véletlen, hogy 2500 ember (önkormányzati fenntartású intézményben dolgozó munkavállaló) nem kapja meg ettől az önkormányzattól több hónapja, lassan már fél éve a havi 5700 Ft-os étkezési hozzájárulást (Erzsébet utalványban). Ennek az együttes összege becsléseim szerint már legalább 50 millió Ft. Együtt ez nagyon sok pénz, sokak számára egyenként is. Azoknak, akik nettóban 60-70 ezer Ft-ot kapnak kézhez, nagyon hiányzik most ez a bevétel is a családi kasszából. S most visszafogom magam, nem sorolom fel, milyen olyan luxusberuházásokra ment el csak ebben az évben több száz millió, aminek számomra nem látható, hogy lenne gyakorlati haszna.

Vissza...