Megint sikerült „abba” nyúlni

2012-07-25 19:32:46

A Jutasi úton megszüntetni kívánt zebra zűrös ügyét a napokban a Városi Művelődési Ház és Könyvtár elköltöztetésének még zűrösebb ügye követte. Ugyan semmi közöm a hivatalos álláspont szerint ahhoz, hogy a „zebra” egyelőre marad (marad, amíg meg nem épül a Brányi Canyon és annak szerves részeként a volt „Match áruház” felől egy az eddig elkészült tervekben még nem is szereplő újabb rámpa), most meg azzal sikerült szándékomon kívül csupán átmeneti zavart kelteni, hogy felfedeztem, nincs érvényes közgyűlési döntés arról, ami megtörtént.

Miután az MTI is érdeklődött a téma iránt, hisz mégsem mindennapi történet ma Magyarországon (sem), hogy közgyűlési felhatalmazás nélkül egy intézményt elköltöztetnek addigi helyéről egy másik épületbe, volt valaki, aki az irodavezető helyett (hisz Ő úgy gondolta a nekem küldött válaszlevelében, hogy minden a legnagyobb rendben és sajnos még azzal sem volt ezek szerint tisztában, mi van rögzítve az elfogadott határozatban) megérezte a bajt.

A sajtótájékoztatóm megtartása után a közgyűlési döntés nélküli költöztetés iránt érdeklődő újságírónak már azt mondták, nincs itt semmiféle törvénytelenség, hisz csak egy része ment a HEMO épületébe át a VMK-nak és nyugalom, mert marad ott is „valami” a művelődési házból. Kitalálták gyorsan, hogy mutatóban otthagynak egy irodát „alibinek” a Dózsa György utca 2. alatti most már csak volt Városi Művelődési Központ és Könyvtár (leánykori nevén Dimitrov) épületében. Úgy próbálják szalonképessé tenni a közgyűlési döntést kikerülő lépésüket a város vezetői, hogy most úgy csinálnak, mintha eszük ágában sem lett volna az egész intézményt egy az egyben a Haszkovó városrészbe áttelepíteni. Ugyan a városi TV-ben már arról nyilatkozott az intézményvezető, hogy augusztus elejétől ott fognak működni (az átköltöztetést utasítás nélkül nyilván nem merte volna megtenni), miután kicsit felkeveredni látszott az uborkaszezon kellős közepén is az „iszap”, ezt a hadicselt vetették be.

A történet jobb megértéséhes fontos tudni azt is, hogy addig, amíg a HEMO végleg nem kerül a város tulajdonába, addig az intézmény székhelyévé sem válhat a Zalka Máté téri épület (csupán telephelyként működhet). S ha van a Dózsa György utca 2. alatt egy alibiiroda, már lehet olyan dolgokat állítani, a döntést még nem kellett meghozni az átköltöztetéshez, s majd akkor hozzák ezt csak meg, amikor a HEMO épülete a város tulajdonává válik, s a költözés is csak akkor lesz teljeskörű. Addig meg mint telephelyecske, részben ott működik a VMKK, oszt jónapot!

A kérdés mindezek után csak az, kit akarnak valójában becsapni a város napról-napra egyre autoriterebbé váló vezetői? Önmagukat nem kell, hisz nagyon jól tudják, valójában nem jártak el törvényesen. A tény meg ettől még tény marad. A volt Dimitrovból -úgy hogy ezt közgyűlési döntés nem hagyta jóvá- valójában technikailag már elköltözött az intézmény. S ez bizony jelentős mértékű visszalépés az eddigiekhez képest, ugyanis a városközpontból egy nehezebben megközelíthető városrészbe ment el a város kulturális életét szervező intézmény. Elköltöztettek egy intézményt a helyéről mindenféle előzetes terv elkészítése, a kulturális koncepció végiggondolása és mindenféle társadalmi vita lefolytatása nélkül. Nekik úgy látszik, még ezt is lehet.

Vissza...