Zongor okkal korhol

2010-09-26 10:52:26

Örömömre régóta ismerhetem Zongor Gábort. Nemcsak kiváló festőművész, hanem politikusként is tiszteletre méltóan teljesített. Úgy tudom, sajnos letette a "lantot". A mai Népszabadságban vele készített interjú igencsak figyelemreméltó. Ha teheti, olvassa el feltétlenül. Egy kis részlet: Becslések szerint csak a főpolgármester személye közvetlenül tízezer ember sorsát érinti. Ha tarol a Fidesz, a múzeumőrtől a gondozási központosig mindenkit lecserélnek?

– Igen, ennek a veszélye fennáll. A gyakorlat is ezt mutatja: a megyékben, ahol a pártosság érvényesül, egy-egy intézményvezetői pályázatnál sokkal erőteljesebben megjelenik a párthovatartozás szempontrendeszere mint az egyéni alkalmasságé. Ez rettenetesen kártékony, hiszen nincs két garnitúránk se a közigazgatásban, se más területeken. Navracsics Tibor azt nyilatkozta, hogy a köztisztviselőnek nem kell pártelkötelezettnek lenni, de mindenképpen azonosulnia kell azzal a fajta társadalmi szemlélettel, amelyet az új idők követeltek. Ez puha kategória, persze, de azt gondolom, hogy fönnáll a veszélye annak, hogy helyben ennek akar megfelelni az újonnan megválasztott politikus, és a megfelelési kényszer miatt létszámátrendezés kezdődik.

– Ez hány embert érinthet?

– Nagyon sokat. Néhány százezer közalkalmazottat és köztisztviselőt. Ráadásul kialakulhat egy úgynevezett elbizonytalanodási időszak, és akkor leállhatnak munkafolyamatok. Csak abban bízom, hogy legalább a helyi közéletben működik majd valamiféle kontroll.

 Ide klikkelve a további részleteket is elolvashatja. 

Ezt a grafikát Zongor Gábor készítette rólam 2002. október 20-án, amikor Veszprémben egyéni körzetet nyertem és Kádárta városrész önkormányzati képviselőjévé választottak.

Vissza...