Ezt még unokáink is látni fogják

2012-07-23 07:01:26

Képviselői szemmel az aluljárókról

Hetek, hónapok óta foglalkoztatja a közvéleményt a veszprémi városközpont átalakítása. Alig van olyan nap, hogy ne jelenne meg ezzel kapcsolatos írás a sajtóban.

Egyre borzasztóbb a látvány, ahogy épülnek az újabb gödrök és betonfalak, miközben a fideszes városvezetés élhetőbb várost ígért.

A rendezési terv - egyébként helyesen - lehetővé teszi, hogy körforgalom épüljön a Budapest – Jutasi úti kereszteződésben. De nem mindegy, hogy milyen. (Amikor ezt először szóvá tettem Brányi Mária a városfejlesztési bizottság akkori elnöke törvénysértő módon zárt ülés keretében kérte számon az Ő véleményével nem egyező megnyilvánulásomat.)
Mi szocialisták kezdetektől fogva elhibázottnak tartottuk a kereszteződésben a körforgalom mostani változatát, feleslegesnek az újabb aluljárót. Rossz a városközpont rehabilitáció több eleme, köztük a régi aluljáró átépítése is.

A körforgalomra sajnos csak egy tervet készítetett a fideszes városvezetés és ahhoz görcsösen ragaszkodott. A városképért aggódó szakemberek látva a terveket és az időnként azzal szemben megnyilvánuló lakossági ellenérzéket, készítettek egy másik, városképet javító gyalogosbarát változatot! A körforgalomból a Jutasi út régi nyomvonalán lehetett volna a vasútállomás felé egy irányban közlekedni, nem kellett volna új aluljárót építeni, a kibővítés helyett a régi aluljárót is meg lehetet volna szüntetni, meghosszabbítva ezzel a Kossuth utcai sétálóövezetet a Balaton Pláza irányába, és egyirányú lehetett volna a körforgalom felé a Jutasi út jelenlegi nyomvonala is. Ráadásul százmilliókkal olcsóbban, mint a megvalósuló változat. Ebben az esetben nem kellene a zsúfolt és egy közúti megközelítéssel rendelkező Skála Áruház és a Lovassy Gimnázium közé újabb betontömbben parkolóházat építeni.
A javaslatot egy lakossági fórumot követően a Napló is bemutatta: http://www.naplo-online.hu/cimlapon/20100112_valtoztassunk_jovon
Erről a városvezetés hallani sem akart, mondván - többek között azt - hogy a benyújtott pályázatokon nem lehet változtatni. Tudtuk, hogy ez nem igaz, amit az is bizonyít, hogy azóta már „százszor” módosították.

Egy Veszprém léptékű városban ma már nem építenek újabb aluljárókat, nem kényszerítik a gyalogosokat a föld alá. A turizmust helyesen preferáló városvezetés olyan sebet ejt most a városképen, amelyet még unokáink is bírálni fognak.
Ha már mindenképpen ragaszkodnak a mostani megoldáshoz, legalább a városképi látványon illett volna és még mindig lehetne változtatni. A laikusok is látják, hogy a betonfalak csúfítják a városképet, magasságuk sok helyen zavaró. Bizonyára helyenként kiválthatók lettek volna olyan anyagokkal - például átlátszó szerkezeti elemekkel - amelyek a városképet nem teszik tönkre. Lift, mint ahogyan az korábban felmerült, biztosan nem kell az aluljáróhoz, de növényzettel és más esztétikai megoldásokkal még lehet javítani a látványon.
Nem tudni milyen okokból, de hónapokat csúszik a kivitelezés is, a költségek meg vélhetően egyre magasabbak lesznek.

Ugye nem tartoznak köszönettel mindezért a ma élő veszprémiek és utódaik?

Hartmann Ferenc
önkormányzati képviselő

Forrás: Facebook

Vissza...