"ZsidĂłvadĂĄszatot" hirdettek?

2012-07-22 06:13:58

FeljelentĂ©st tettek Ă©s fĂ©lnek az antifasiszta tĂŒntetƑk, akikre „vadĂĄszatot” hirdetett a Kuruc.info

Sokadik csengetĂ©sre veszi csak fel a mobiljĂĄt Ă©s fĂ©lve szĂłl a telefonba Garai-Édler Eszter. A hĂ©t eleje Ăłta tart az ismeretlen hĂ­vĂłktĂłl. Ɛ egyike azoknak, akikre lĂ©nyegĂ©ben vĂ©rdĂ­jat tƱzött ki a szĂ©lsƑjobboldali Kuruc.info, majd közzĂ©tette fĂ©nykĂ©pĂ©t, szemĂ©lyes adatait. AzĂłta egyre-mĂĄsra kapja a fenyegetĂ©seket.

A negyvenes Ă©vei vĂ©gĂ©n jĂĄrĂł, könyvszerkesztƑkĂ©nt dolgozĂł asszony több tĂĄrsĂĄval egyĂŒtt azĂ©rt kerĂŒlt a szĂ©lsƑjobb cĂ©lkeresztjĂ©be, mert szervezƑje Ă©s rĂ©sztvevƑje volt egy hĂ©tfƑ esti, a CsatĂĄry-ĂŒgy kapcsĂĄn rendezett antifasiszta megmozdulĂĄsnak. E megmozdulĂĄst azĂ©rt szerveztĂ©k, hogy sĂŒrgessĂ©k az ĂŒgyĂ©szsĂ©gi nyomozĂĄst a hĂĄborĂșs bƱnökkel vĂĄdolt egykori gettĂłparancsnok, a 97 Ă©ves CsatĂĄry LĂĄszlĂł ĂŒgyĂ©ben. A fĂ©rfi budapesti lakĂĄsa elƑtt hĂ©tfƑ este körĂŒlbelĂŒl harminc-negyven ember tĂŒntetett.

ErrƑl azonnal hĂ­rt adott a Kuruc.info, majd KeressĂŒk a 97 Ă©ves CsatĂĄry bĂĄcsit zaklatĂł zsidĂłkat cĂ­mƱ Ă­rĂĄsban jeleztĂ©k: „Azok között, akik a legtöbb szemĂ©lyrƑl a legtöbb hasznĂĄlhatĂł adatot bekĂŒldik, 100 ezer forintot osztunk szĂ©t (ebbƑl 75 ezret Varga BĂ©la AmerikĂĄban Ă©lƑ bajtĂĄrsunk ajĂĄnlott fel).”

Azt, hogy a „vĂ©rdĂ­j” miatt vagy csak lelkesedĂ©sbƑl, nem tudni, de az tĂ©ny, a demonstrĂĄciĂł rĂ©sztvevƑi közĂŒl többeknek nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄn belĂŒl felkerĂŒlt a portĂĄlra – az elsƑsorban a közössĂ©gi oldalakrĂłl beszerzett – fĂ©nykĂ©pe, több szemĂ©lyes adata, telefonszĂĄma. A portĂĄl – mikĂ©nt Ă­rtĂĄk –„zsidĂłvadĂĄszata” azutĂĄn sem Ă©rt vĂ©get, hogy az ĂŒgyĂ©szsĂ©g szerdĂĄn bejelentette: hĂĄborĂșs bƱntett gyanĂșja miatt Ƒrizetbe vettĂ©k CsatĂĄry LĂĄszlĂłt.

– Az ismerƑseim jeleztĂ©k, hogy felkerĂŒltek adataink, fĂ©nykĂ©peink a neonĂĄci portĂĄlra, s bevallom, megrĂ©mĂŒltem. MĂĄsnap be sem mertem menni a munkahelyemre, utĂĄna is kĂ­sĂ©rettel jĂĄrtam dolgozni – mondja Garai-Édler Eszter. – Adataim közzĂ©tĂ©tele utĂĄn szinte egyfolytĂĄban csörgött a telefonom, de a hĂ­vĂĄsok nagy rĂ©szĂ©t nem fogadtam. Egyszer a fĂ©rjem felvette a telefont, Ă©s megprĂłbĂĄlt elbeszĂ©lgetni a hĂ­vĂłval. Csak annyi derĂŒlt ki, hogy mi, zsidĂłk vagyunk az okai annak, hogy nyomorog. Alighanem a szĂĄmok visszakereshetƑsĂ©ge miatt nem is telefonon, hanem a törtĂ©ntekrƑl tudĂłsĂ­tĂł cikkek kommentjeiben Ă©s e-mailekben kaptam a legdurvĂĄbb fenyegetĂ©seket. Voltam mocskos zsidĂł kurvĂĄtĂłl kezdve szinte minden, Ă©s többtucatnyian jeleztĂ©k, hogy hamarosan meg fogok dögleni. FeljelentĂ©st tettem a rendƑrsĂ©gen.

Ennek ellenĂ©re Garai-Édler Eszter nem bĂĄnta meg a hĂ©tfƑi akciĂłt. SƑt szerinte a neonĂĄcik reagĂĄlĂĄsa utĂłlag is igazolta, szĂŒksĂ©g van fellĂ©pĂ©sĂŒkre.

– Sokat elĂĄrul az orszĂĄg ĂĄllapotĂĄrĂłl, a szĂ©lsƑsĂ©ges nĂ©zetek terjedĂ©sĂ©rƑl, hogy Ă©ppen egy hĂĄborĂșs bƱntettel gyanĂșsĂ­tott egykori gettĂłparancsnok mellett ĂĄllnak ki ilyen pĂ©ldĂĄtlan elszĂĄntsĂĄggal – mondja az asszony, s hozzĂĄfƱzi: – ElkĂ©pzelni sem tudtuk, hogy ennyire durva reakciĂłkat vĂĄlthat ki az akciĂłnk. Ezt jelzi, hogy a tĂŒntetĂ©s rĂ©sztvevƑi közĂŒl jĂł nĂ©hĂĄnyan mĂĄr szĂĄmunkra is elĂ©rhetetlennĂ© vĂĄltak. KikapcsoltĂĄk telefonjaikat, töröltĂ©k magukat a közössĂ©gi oldalakrĂłl. Tudok kĂ©t lĂĄnyrĂłl, akik elhagytĂĄk az orszĂĄgot.

DĂ©meth FerencnĂ© Katalin is ott volt a hĂ©tfƑi megmozdulĂĄson. Ɛ a szerencsĂ©sek közĂ© tartozik, „csak” a fĂ©nykĂ©pe kerĂŒlt fel a szĂ©lsƑsĂ©ges portĂĄlra.

– Nem akartam elhinni, hogy ilyen megtörtĂ©nhet MagyarorszĂĄgon. A hideg kirĂĄz attĂłl, hogy zsidĂłvadĂĄszatot hirdettek, nyomravezetƑi dĂ­jat ajĂĄnlottak fel az adatainkĂ©rt. Azt hiszem, ezt mĂĄr nagyon is komolyan kell venni. Én magam nagyon aggĂłdom, fĂ©ltem a gyerekeimet, az unokĂĄimat.

Egy mĂĄsik aktivista, SajĂłsi GĂĄbor, a hetvenhez közeledƑ kertĂ©szmĂ©rnök-közgazda lĂĄtszĂłlag nyugalommal tƱri, hogy a szĂ©lsƑjobb „lĂĄtĂłterĂ©be” kerĂŒlt. Ɛ, mondja, lassan mĂĄr semmin nem tud meglepƑdni.

– MĂĄr a fenyegetƑzĂ©seket megelƑzƑen is voltak e törtĂ©netben sajĂĄtos fordulatok. SzomorĂș, hogy sokakban, sokunkban kĂ©telyek merĂŒltek fel az ĂŒgyĂ©szsĂ©g szĂĄndĂ©kait illetƑen, s Ășgy Ă©reztĂŒk, jeleznĂŒnk kell, nem hagyjuk elaltatni CsatĂĄry ĂŒgyĂ©t. Ami pedig a demonstrĂĄciĂł utĂĄn törtĂ©nt, nem vĂĄratlan. Igaz, ott talĂĄn mĂ©g nem tartunk, hogy megtĂĄmadjanak bĂĄrkit csak azĂ©rt, mert rĂ©szt vett egy bĂ©kĂ©s demonstrĂĄciĂłn, de ettƑl fĂŒggetlenĂŒl sĂșlyosnak tartom a helyzetet. Az illetĂ©kes hatĂłsĂĄgoknak sem szabad alĂĄbecsĂŒlniĂŒk azt, hogy most mĂ©g csak szĂłban inzultĂĄlnak minket. Soha nem tudhatjuk, hogy a fenyegetƑzĂ©s mikor csap ĂĄt tettlegessĂ©gbe.

ForrĂĄs: Nol.hu

A Demokratikus Koalíció közleménye:

JĂșlius 16-ĂĄn dĂ©lutĂĄn mintegy fĂ©lszĂĄzan tĂŒntettek a hĂĄborĂșs bƱnökĂ©rt 64 Ă©ve CsehszlovĂĄkiĂĄban jogerƑsen halĂĄlra Ă­tĂ©lt CsatĂĄry LĂĄszlĂł lakĂĄsa elƑtt.

A tĂŒntetƑk az utĂłlagos kommentĂĄrokkal ellentĂ©tben nem sĂ©rtettĂ©k meg CsatĂĄry emberi mĂ©ltĂłsĂĄgĂĄt, nem merĂ­tettĂ©k ki a zaklatĂĄs bĂŒntetƑjogi tĂ©nyĂĄllĂĄsĂĄt, tiltakozĂĄsuk nem is elsƑsorban az ĂĄllĂ­tĂłlag otthon sem lĂ©vƑ CsatĂĄry, hanem a bƱnĂŒldözƑ hatĂłsĂĄg passzivitĂĄsa ellen irĂĄnyult.

Az ĂŒgyĂ©szsĂ©g ugyanis szeptember Ăłta nyomoz a vilĂĄg legkeresettebb hĂĄborĂșs bƱnöse utĂĄn, de „nem sikerĂŒlt rĂĄakadniuk”, miközben egy brit bulvĂĄrlap ĂșjsĂĄgĂ­rĂłja vasĂĄrnap becsöngetett a lakĂĄsba Ă©s maga a keresett szemĂ©ly nyitott ajtĂłt. (Az eset kĂ­sĂ©rtetiesen emlĂ©keztet az elsƑ OrbĂĄn-kormĂĄny idejĂ©n a Joszip Tot Ă©s Kaya Ibrahim ĂŒgyben hosszasan hiĂĄba keresett Schlecht CsabĂĄĂ©ra, akire a telefonkönyvben nyilvĂĄntartott lakcĂ­mĂ©n bukkant rĂĄ egy riporter.)

A flashmob hĂ­rĂ©re viszont akciĂłba lendĂŒlt a szĂ©lsƑjobboldal. Internetes oldalaikon „vĂ©rdĂ­jat” Ă­gĂ©r azoknak, akik bĂĄntalmazzĂĄk a CsatĂĄry LĂĄszlĂł lakĂĄsĂĄnĂĄl tartott tĂŒntetĂ©s rĂ©szvevƑit. A sikerrel azonosĂ­tottak szemĂ©lyes adatait, köztĂŒk lakcĂ­mĂ©t, telefonszĂĄmĂĄt Ă©s internetes elĂ©rhetƑsĂ©gĂ©t közzĂ©tettĂ©k, az Ă©rintettek Ă©s csalĂĄdjaik pedig azĂłta nem csak folyamatos zaklatĂĄsnak, hanem Ă©letveszĂ©lyes fenyegetĂ©snek is ki vannak tĂ©ve.

A Demokratikus KoalĂ­ciĂł a lehetƑ legĂ©lesebben tiltakozik az alapvetƑ ĂĄllampolgĂĄri jogaikat gyakorlĂł tĂŒntetƑk zaklatĂĄsa ellen, Ă©s minden tekintetben szolidaritĂĄst vĂĄllal velĂŒk. Követeli MagyarorszĂĄg hatĂłsĂĄgaitĂłl, hogy föltĂ©tel nĂ©lkĂŒl tegyenek eleget kötelessĂ©gĂŒknek, akĂĄr körözött hĂĄborĂșs bƱnösök fölkutatĂĄsĂĄrĂłl, akĂĄr magyar ĂĄllampolgĂĄrok nyugalmĂĄnak Ă©s biztonsĂĄgĂĄnak megĂłvĂĄsĂĄrĂłl van szĂł. Figyelmezteti az illetĂ©kes hatĂłsĂĄgokat, hogy a merƑben verbĂĄlis uszĂ­tĂĄs itt mĂĄr erƑszakra valĂł fölhĂ­vĂĄssĂĄ fejlƑdött, ami elengedhetetlennĂ© teszi a rendƑrsĂ©g hathatĂłs fellĂ©pĂ©sĂ©t.

TƱrhetetlen, hogy a nĂĄci Ă©s nyilas csƑcselĂ©k semmibe vehesse törvĂ©nyeinket Ă©s polgĂĄrtĂĄrsaink jogait, azoknak pedig, akiknek egyetlen „bƱnĂŒk”, hogy e jogaikkal Ă©lni kĂ­vĂĄntak, bujkĂĄlniuk, rejtƑzködniĂŒk Ă©s az orszĂĄg elhagyĂĄsĂĄnak gondolatĂĄval foglalkozniuk kelljen.

Demokratikus KoalĂ­ciĂł
sajtĂłiroda

Vissza...