Polt Péternek távoznia kell

2012-07-20 19:17:18

A Demokratikus Koalíció (DK) Polt Péter legfőbb ügyészt lemondásra, Schiffer András LMP-s politikust pedig bocsánatkérésre szólítja fel azzal kapcsolatban, hogy a Sukoró-ügyben az ügyészség megszüntette a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő, a DK elnöke ellen.

Varju László országgyűlési képviselő, a DK politikusa pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a történteknek nem lehet más következménye, minthogy Polt Péternek, "szakmailag és politikailag bukott emberként, távoznia kell mind a helyéről, mind a közéletből". Szerinte ugyanis a legfőbb ügyész a parlament és a magyar nép által ráruházott felelősséget és eszközöket arra használta fel, hogy kriminalizálja a politikai közéletet és másokat besározzon.    A képviselő arra szólította fel az ügyészséget, hogy a többi érintett esetében is fejezze be ezt a "politikai eljárást" és ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában zárja le az ügyet.

A DK politikusa Schiffer András LMP-s képviselőt - aki a feljelentést tette a volt miniszterelnök ellen - arra szólította fel, hogy kérjen bocsánatot Gyurcsány Ferenctől.    

Keresztes Imre főügyész pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy bizonyítottság hiányában megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben, ugyanakkor öt ember ellen vádat emeltek.

Keresztes Imre közleménye szerint bár a hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja Gyurcsány Ferenc vonatkozásában fennállt, ugyanakkor az újabb tanúkihallgatások és a párhuzamosan folyó polgári per eredményére figyelemmel nem lehetett egyértelműen bizonyítani a volt miniszterelnök szerepét a cseréről hozott döntésben, mint ahogy az eljárásának a célját sem. A közlemény felidézte, hogy a volt miniszterelnök ellen Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője tett feljelentést hivatali visszaélés gyanúja miatt. Gyurcsány Ferencet tavaly októberben gyanúsítottként hallgatták ki.

Forrás: dkp.hu

Gyurcsány Ferenc: Polt tartozik egy lemondással

Polt tartozik egy lemondással. Utána meg egy bocsánatkéréssel. Hamisan gyanúsított meg egy súlyos bűncselekménnyel, amelyet végül maga sem hisz. Alkalmatlan és tisztességtelen. Alávaló ember.  

Polt ügyészsége Orbán nyomására azt merte állítani, hogy visszaéltem hivatali hatalmammal, amikor találkoztam egy befektetői csoporttal, akik milliárd dolláros befektetést akartak Magyarországra hozni és én ezt elvileg támogattam.

Megáll az ember esze. Elképesztő dolog bűncselekményt konstruálni abból, hogy egy miniszterelnök elvileg támogat egy befektetést. Nincs kétségem, hogy a most megvádolt emberek, köztük Tátrai Miklós, Császy Zsolt, Markó Andrea is ártatlanok. Ha kell, a bírósági eljárásban tanúként is kiállok mellettük.  

Polt megijedt. Tudta, hogy egy esetleges tárgyalás minden napja pokol lesz számára. Mert vádlója lettem volna. Neki és „tartójának”, Orbán Viktornak és rendszerének. Nem merte vállalni a kockázatot. Így vesztett kevesebbet. De Polt még most is játszik. Azt mondja, hogy bizonyítottság hiányában nem emel vádat.

Álljon meg a menet! Ilyent az ügyészség nem mondhat. Ez a bíróság dolga. Az ügyészség vádol, ha meggyőződött a bűncselekményről, és eljár a bíróságnál, hogy bizonyítsa igazát. Ha nincs bizonyíték az ügyészség kezében, az azt jelenti, hogy koholtan vádolt. Azt jelenti, hogy bűnt kiáltott, mikor nem tudta, hogy volt-e bűn. Ez pedig a szakmai, emberi, morális alkalmatlanság, a mi esetünkben a politikai elfogultság bizonyítéka.  Felindultságom nem csökkent azzal, hogy engem nem mertek megvádolni. Mert mi van a kevésbé ismertekkel, az emberekkel, akik csak(!) tisztességesen szolgálták hazájukat, de most a Fidesznek útjában állnak. Őket meg lehet hurcolni? Őket meg lehet vádolni, lehet őket munkahelyükről eltávolítani? Ők fontosabbak, mint én. Mert én megvédem magam. De ők? Velük mi lesz?  

De van itt még valaki. Schiffer András, aki 2009-ben egy kis parlamenten kívüli párt vezetőjeként pár perc hírnévért feljelentett. Egy férfi, aki a jogállam őrzőjének szerepében tetszeleg, közben hamisan vádol. Szerencsétlen ember. Nem kellene valamit mondanod András? Vagy inkább lapogatod még egy kicsit Gaudi-Nagy hátát? Kompenzálsz? Kinek? Miért?  De legyen világos: az ügy nincs befejezve. Sőt, csak most kezdődik igazán! Vegyék észre: a diktatúra nem működik. De akik segítik, azok jobb, ha nyugtalanul alszanak. Mert egyszer vége lesz. És akkor jönnek a kérdések….

 

 

Vissza...