Veszprémben a közgyűlést megkerülve hoznak döntéseket

2012-07-18 15:28:59

Érdekes hírre kaptam fel a fejem tegnap este. A Veszprémi TV-ben az alábbiak hangzottak el. „Egy korábbi közgyűlési döntés értelmében nyáron a HEMO épületébe költözik a Városi Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Kabóca Bábszínház. Most kisebb felújítások vannak az épületben. A bábszínház helye már elkészült, most a művelődési központ leendő irodáit alakítják ki, két-három hét múlva költözhet az intézmény.

Augusztus elején indulnak a nyári programok, a Zenélő Udvarba és a várszínpadi koncertekre jövő héttől már az új helyen, a volt HEMO-ban lehet jegyeket venni.” Nos, ez jól hangzik, csak nem igaz. Az a bizonyos korábbi közgyűlés arról nem döntött, hogy a Városi Művelődési Központ és Könyvtár is költözik, csak arról, hogy a Kabóca Bábszínház.

Íme a határozat a 2012. január 26-i határozat:

 Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a 240/2010.(VI.24.) Kh. határozatát (a továbbiakban: Kh.) az alábbiak szerint módosítja:

1. A Kh. 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „1.) A Kabóca Bábszínház és Gyermekközművelődési Intézmény a HEMO Zalka Máté tér 1. sz. alatti épületében kerül elhelyezésre.”

2. A Kh. 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „3.) A Kabóca Bábszínház és Gyermekközművelődési Intézménynek gondoskodnia kell arról, hogy a közte és a költségvetési szerv elhelyezésére szolgáló ingatlan bérbeadója közötti szerződés legkésőbb 2012. június 30-ig megszűnjön.”

3. A Kh. végrehajtási határidőre vonatkozó rendelkezése a költségvetési szerv alapító okiratának módosítására a következőképpen módosul: 2012. május 31.

4. A Kh. 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „7.) Meg kell vizsgálni és az eddigieknek megfelelően biztosítani kell Veszprém Város Vegyeskara próbáinak lehetőségét a város által működtetett közművelődési helyszínen.”

 Felelős: Brányi Mária alpolgármester

 A végrehajtás előkészítéséért felelős: Szödényi Kinga irodavezető

Neveda Amália a VMKK igazgatója

Székely Andrea a Kabóca Bábszínház és Gyermekközművelődési Intézmény igazgatója

 Határidő: 1-es és 4-es pont tekintetében: 2012. július 1.

 Veszprém, 2012. január 26.

 Porga Gyula sk; Dr. Mohos Gábor sk.

polgármester; jegyző

 Igaz, hogy a vita során a polgármester már megfogalmazta vízióit, s azt is, hogy ha majd átkerül a VMKK a HEMO helyére, az költségtakarékos működést eredményez, de még a sajtónak is úgy nyilatkozott a közgyűlést követően, hogy csak részben költözik majd a művelődési központ a helyőrségi otthonba. A márciusi közgyűlésen is foglalkoztunk a témával, s akkor pl. Némedi Lajos tett olyan kijelentést, amiből azt a következtetést lehetett levonni, hogy egy az egyben viszik át a Haszkovó lakótelepre a VMKK-t. De határozat akkor sem a költözésről született. Azzal nem foglalkoztunk, hisz még az épület sem került végérvényesen a tulajdonunkba, egyenlőre jelképes összegért béreljük azt. A költségvetési rendelet változásaiban is igencsak jól sikerült eldugni azt a 23 millió forintot, amit nagy hirtelen ráköltöttek az átalakításra. Sejthető, hogy ez az átalakítás messze nem oldja meg azokat a problémákat, amit az új helyszínen kell megoldani a folyamatos működés biztosítása érdekében. A nyarat megvárva, s mindenféle közgyűlési határozat, felhatalmazás nélkül döntött most úgy a polgármester, hogy pár hét leforgása alatt megtörténik a költözés. Az egy dolog, hogy az ellenzéki képviselők ez irányú figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyta, de a saját oldalán politizáló képviselőtársainak sem adta meg a lehetőséget sem, hogy "kiálljanak" a nyilvánvalóan elhibázott koncepció mellett, vagy kérjék azok némelyikének átgondolását.

Vélhetően szeptemberben fognak sokan ráébredni, hogy a VMKK a megszokott helyén már nem lesz megtalálható. Az épületre ezek szerint lakat kerül, s ki tudja meddig. Rossz példa van. (Lsd. a Várban a Közgazdasági Szakközépiskola volt épületét.) Az is meglepő, hogy ugyanakkor még május végén a közgyűlésen a Csermák és Dohnányi iskolák összevonásakor, az új és közös intézmény telephelyeként a Városi Művelődési Központ épületét is megjelölték. Érthetőbben, ott - az épület egyes termeiben-oktatást tervez a megbízott igazgató a következő tanév folyamán folytatni. Egyenlőre csak annyi világos, hogy a városvezetésen a kapkodás, az átgondolatlanság és az egyre nagyobb nihil van eluralkodóban. Azt, hogy mi lesz a VMK épületében eddig jól működő klubokkal, programokkal, s hogyan fogják az épületet használók azt megoldani, hogy a Haszkovó lakótelepre, távol a városközponttól átkerülő intézményben ezután is megtarthassák a számukra kedves programjaikat, tervszerűen talán még nem ért rá végiggondolkodni senki.

Vissza...