Båndy Kata és a dögkeselyƱk

2012-07-18 07:47:18

Stemler MiklĂłs: BĂĄndy Kata tragĂ©diĂĄja viharos gyorsasĂĄggal vĂĄlt a politikai haszonszerzĂ©sben utazĂłk vadĂĄszterepĂ©vĂ© Ă©s a magyar mĂ©dia Ășjabb mĂ©lypontjĂĄvĂĄ. A legszörnyƱbb az egĂ©szben, hogy mindez mĂĄr meg sem lep minket, csupĂĄn fĂĄradt undorral tölt el.

Tudhattuk persze, hogy az az összefogĂĄs, ami PĂ©csett Ă©s az egĂ©sz orszĂĄgban BĂĄndy Kata megtalĂĄlĂĄsĂĄra irĂĄnyult, nem tarthat sokĂĄig. MĂĄr csak azĂ©rt sem, mert a hisztĂ©riakeltĂ©s a Facebook-csoportban is nagy erƑkkel zajlott mĂĄr a rĂ©mĂĄlom elejĂ©tƑl fogva, jĂłl bemutatva a magyar tĂĄrsadalomra jellemzƑ elƑítĂ©leteket Ă©s elmebajokat.

A hĂ©t elejĂ©n aztĂĄn elszabadult az ƑrĂŒlet, a lincshangulat elöntötte az internetet Ă©s kicsordult Ă©letĂŒnkbe. Ez az eset a maga szörnyƱsĂ©gĂ©ben az ideĂĄlis gyĂșjtĂłanyag: P. LĂĄszlĂł Ă©s feltĂ©telezett tĂĄrsai a tökĂ©letes mumusok, akik jĂł ideje ott lapultak MagyarorszĂĄg paranoiĂĄs elmĂ©jĂ©nek mĂ©lyĂ©n. HĂĄt most elƑbĂșjtak Ă©s elpusztĂ­tĂĄsuk Ă©rdekĂ©ben tĂĄrsadalmunk mĂ©g jobban szĂ©tkaszabolja önmagĂĄt, mĂ­g vĂ©gĂŒl aztĂĄn csak a mumusok Ă©s az ƑrĂŒlet marad. FĂ©lƑ, hogy ez a megbocsĂĄjthatatlan gyilkossĂĄg csupĂĄn a kezdet, az Ășjabb jĂłvĂĄtehetetlen tettek felĂ© tĂĄrulĂł ajtĂł.

A kellƑen gĂĄtlĂĄstalanoknak persze a legszörnyƱbb tragĂ©dia is lehetƑsĂ©g, legyen szĂł akĂĄr egy hĂĄborĂș ĂĄldozatain, akĂĄr egy fiatal pszicholĂłgusnƑn Ă©s csalĂĄdjĂĄn valĂł nyerĂ©szkedĂ©srƑl. A keselyƱk most is hamar megjelentek, egymĂĄssal versengve követelnek igazsĂĄgot Ă©s hullatnak krokodilkönnyeket, miközben ha senki mĂĄsok nem is, legalĂĄbb Ƒk ebbƑl is hasznot hĂșznak.

Bayer Zsoltnak pĂ©ldĂĄul mint mindenrƑl, errƑl is az elmĂșlt nyolc Ă©v jut az eszĂ©be, Ă©s miközben egyrĂ©szt fĂ©lti Ă©s tiszteli cigĂĄny barĂĄtait, mĂĄsrĂ©szt lendĂŒletes ecsetvonĂĄsokkal festi meg a mumus, azaz a cigĂĄnybƱnözƑ figurĂĄjĂĄt, akinĂ©l alĂĄvalĂłbb alak a Földön, de legalĂĄbbis MagyarorszĂĄgon biztosan nincs. Bayer a polgĂĄrhĂĄborĂș ellen Ăłv, de mondataival, fĂ©l- Ă©s negyedigazsĂĄgaival mindent megtesz annak siettetĂ©sĂ©Ă©rt. Ɛ talĂĄn tudja, hogy mire jĂł ez.

Vujity Trvtko minden hĂĄtsĂł szĂĄndĂ©k nĂ©lkĂŒl annyit tud, hogy mint minden mĂĄs, ez is eszköz lehet nĂ©pszerƱsĂ©ge növelĂ©sĂ©re, Ă­gy minden aggĂĄly nĂ©lkĂŒl Ășgy tesz, mintha BĂĄndy Kata szemĂ©lyes ismerƑse lett volna, meggyalĂĄzva azok Ă©rzĂ©seit, akik szĂĄmĂĄra ez a tragĂ©dia tĂ©nyleg mĂ©lyen szemĂ©lyes ĂŒgy volt. Trvtko sziruppal önti le a gyĂĄszt, gyomorforgatĂł koktĂ©lt kĂ©szĂ­t egy szörnyƱ halĂĄlbĂłl. Mindez semmi kĂŒlönös: a napi rutin rĂ©sze egy kellƑen gĂĄtlĂĄstalan mĂ©diasztĂĄr Ă©letĂ©ben.

Az a fiatal pszicholĂłguslĂĄny pedig, aki elƑtt ott ĂĄllt az egĂ©sz Ă©let, mielƑtt alĂĄvalĂł mĂłdon vĂ©geztek volna vele, politikusok, mĂ©diasztĂĄrok Ă©s önjelölt igazsĂĄgosztĂłk eszközĂ©vĂ© vĂĄlik halĂĄlĂĄban, nevĂ©ben Ășjabb borzalmakra buzdĂ­tanak, egyelƑre szerencsĂ©re csak szavakban. A magyar mĂ©dia jelentƑs rĂ©sze pedig örömmel ad ennek teret, elvĂ©gre a pĂ©ldĂĄnyszĂĄm, nĂ©zƑszĂĄm Ă©s letöltĂ©sszĂĄm szent dolog, szentebb, mint egy ember Ă©lete. MagyarorszĂĄg felett tĂ©nyleg ott köröznek a dögkeselyƱk.

ForrĂĄs: HVG.hu

S itt egy måsik blogbejegyzés, amit szintén érdemes eolvasni.

Most kĂ©ne Ă©sznĂ©l lenni. Ez az orszĂĄg tele van gyƱlölettel. GyƱlölik a cigĂĄnyokat, a hajlĂ©ktalanokat. A zsidĂłkat, a libsiket, a melegeket. GyƱlöli a fƑvĂĄros a vidĂ©ket, a vidĂ©k a fƑvĂĄrost. A biciklis az autĂłst, az autĂłs a biciklist. GyƱlölik a bevĂĄndorlĂłkat Ă©s a kivĂĄndorlĂłkat, de gyƱlölet tĂĄrgyai azok is, akik itthon maradnak, mert miĂ©rt nem mennek el innen. GyƱlölik a Nyugatot Ă©s a Keletet. A jogsĂ©rtƑket Ă©s a jogvĂ©dƑket. GyƱlöletben vagyunk a szomszĂ©dainkkal Ă©s a honfitĂĄrsainkkal. A frusztrĂĄltsĂĄg Ășjabb Ă©s Ășjabb ellensĂ©gkĂ©peket keres magĂĄnak, legyen az IMF, a multi, nyugdĂ­jas, rezidens, rendƑr, tƱzoltĂł, munkanĂ©lkĂŒli, egyetemista, szĂ­nĂ©sz, az EU vagy amikor Ășgy hozza, a romkocsmĂĄk nĂ©pe is megteszi.

Régen volt mår ilyen labilis idegållapotban a tårsadalom. Elég most egyetlen szikra, hogy elszabaduljon a pokol.

A kormĂĄny felelƑssĂ©ge most, hogy a jĂłzan Ă©sz gyƑzedelmeskedjen. Mert neki vannak meg hozzĂĄ az eszközei. Hogy ez a gyilkossĂĄg ne etnikai kĂ©rdĂ©s legyen, hanem bƱnĂŒgyi.

TalĂĄn nem most kĂ©ne bayerzsoltokkal tortĂĄt szeletelni, ordas eszmĂ©kkel — pĂĄr szavazat remĂ©nyĂ©ben — pĂĄvatĂĄncot jĂĄrni. TalĂĄn Ă©pp most van itt az ideje vilĂĄgosan Ă©s hatĂĄrozottan beszĂ©lni, kĂ©tĂ©rtelmƱ kiszĂłlĂĄsok Ă©s egyet jobbra, egyet balra ĂŒtĂ©s nĂ©lkĂŒl vilĂĄgosan fogalmazni.

Mert mindig lesznek akik a legĂĄllatibb ösztöneinkre apellĂĄljanak. Politikai pecsenyĂ©jĂŒket sĂŒtögetnĂ©k azzal, hogy megoldĂĄs helyett bƱnbakot keresnek.

Ezegyszer kristĂĄlytisztĂĄn vonalat kell hĂșzni közĂ©jĂŒk Ă©s mindenki mĂĄs közĂ©. Mindenfajta gesztus Ă©s kiskapu nĂ©lkĂŒl a retorikĂĄban. A bƱnös bƱnhƑdjön, de csak a bƱnös bƱnhƑdjön.

Ha mĂĄr egyszer meghaladtuk a közĂ©pkort Ă©s a kollektĂ­v bƱnössĂ©g elvĂ©t, mindenki csak a sajĂĄt tettĂ©Ă©rt vĂĄllalja a felelƑssĂ©get, nem a bƑre szĂ­nĂ©Ă©rt, nem a hovatartozĂĄsĂĄĂ©rt, a szĂĄrmazĂĄsĂĄĂ©rt vagy a nĂ©zetĂ©Ă©rt. AzĂ©rt feleljen, amit tett, Ă©s csakis azĂ©rt. MĂĄskĂŒlönben az akciĂł reakciĂłt szĂŒl, az igazsĂĄgtalansĂĄg megtorlĂĄst, a megtorlĂĄs pedig bosszĂșt. Az ĂĄllam felelƑs a rend, a közrend fenntartĂĄsĂĄĂ©rt. Pont.

És nem kĂ©ne halĂĄlbĂŒntetĂ©st emlegetni, hiszen jĂłl tudjuk, Ășgysem vezetik be. És ha bevezetnĂ©k, akkor sem Ă©rne többet, mint hogy nĂ©hĂĄnyan otthon, a foteljĂŒkben vagy a monitor elƑtt kielĂ©gĂ­tve Ă©reznĂ©k indulatukat.

TalĂĄn most kĂ©ne csendben maradni. Nem a kormĂĄnyra mutogatni, sem az ĂĄldozatra, sem a felelƑsökre. Sem a rĂ©szvĂ©tbƑl, sem a fĂĄjdalombĂłl, sem a dĂŒhbƑl szimpĂĄtiĂĄt kovĂĄcsolni.

Ha megtalĂĄltĂĄk Ă©s elĂ­tĂ©lik, az nem a kormĂĄny dicsƑsĂ©ge, ha nem talĂĄljĂĄk meg Ă©s nem Ă­tĂ©lik el, az nem a kormĂĄny kudarca.

Az ållam (és nem a pårtok) fenntartanak egy igazsågszolgåltatåsi rendszert. Ennek a feladata, hogy kivizsgåljon, bizonyítson és ítélkezzen.

A kĂĄvĂ©hĂĄzi Ă©rtelmisĂ©g felelƑssĂ©ge meg az, hogy hallgasson. EllenĂĄlljon a kĂ­sĂ©rtĂ©snek, hogy lila ködbe burkolĂłzva szemantikailag elemezze, vajon mennyire pc kifejezĂ©s az a szĂł, hogy cigĂĄnybƱnözĂ©s, miközben önmaga nagyszerƱsĂ©gĂ©t nĂ©zegeti a tĂŒkörben. Ezzel Ƒk sem tennĂ©nek mĂĄst, mint meglovagolni egy aktuĂĄlis tĂ©mĂĄt, amiben kiĂ©lhetik szereplĂ©si vĂĄgyaikat. InkĂĄbb ne!

A hordĂĄk kĂ©szen ĂĄllnak. Megint Ășgy Ă©rzik, eljött az idejĂŒk. HalĂĄlt, megtorlĂĄst, kĂ©nyszermunkĂĄt, kitelepĂ­tĂ©st, kĂ­nzĂĄst, lincselĂ©st, kollektĂ­v bĂŒntetĂ©st, megelƑzƑ csapĂĄst követelnek — persze "vĂ©delembƑl".

A tĂĄrsadalmat Ă©ppĂșgy meg kell vĂ©deni ezektƑl a hordĂĄktĂłl, mint a gyilkosoktĂłl.

ForrĂĄs: orulunkvincent.blog.hu

Vissza...