Båndy Kata tragédiåja és a hazug rendpårtisåg

2012-07-17 10:15:52

Ma mĂĄr mindenre rendƑrt akarnak igĂ©nybe venni, mĂ©g az iskolĂĄs gyerekeket is rendƑrökkel akarjĂĄk megfegyelmezni, de arra nem jut energia, hogy egy elĂ­tĂ©lt bƱnözƑt kijelölt tartĂłzkodĂĄsi helyĂ©re kĂ­sĂ©rjenek.

Nem, most nem fogok belefolyni a halĂĄlbĂŒntetĂ©s – ĂĄltalam amĂșgy mĂ©lysĂ©gesen ellenzett – ĂșjbĂłli bevezetĂ©se fölötti vitĂĄba. Az iszonyatos apropĂł Ășgyis lehetetlennĂ© teszi a racionĂĄlis vitĂĄt – melynek kĂŒlönben se nagyon adottak a feltĂ©telei, de ez a pillanat egyszerƱen nem errƑl szĂłl.

Hanem mirƑl is?

Az ĂĄldozat hozzĂĄtartozĂłi Ă©s szƱkebb-tĂĄgabb környezete ƑrjĂ­tƑ fĂĄjdalmĂĄrĂłl, nyilvĂĄn. Indulataik, akĂĄr bosszĂș irĂĄnti vĂĄgyuk emberileg teljesen Ă©rthetƑ. Az Ƒ lelki örvĂ©nyĂŒk jogosan igĂ©nyel mindenfĂ©le empĂĄtiĂĄt. Viszont semmifĂ©le megĂ©rtĂ©sre nem szĂĄmĂ­that az olyan szĂĄndĂ©k, mely – indulatai, elƑítĂ©letei, gyƱlölete Ă©s/vagy szimpla belpolitikai önĂ©rdek ĂĄltal vezĂ©relve – a hozzĂĄtartozĂłi fĂĄjdalom sötĂ©t Ă©s mĂ©ly vizĂ©be nyomnĂĄ az egĂ©sz orszĂĄg fejĂ©t. Hogy ne kapjon levegƑt, ne tudjon gondolkodni, s Ă©rezze magĂĄt kollektĂ­ven gyilkosoktĂłl fenyegetve. Akkor is, ha az orszĂĄgos gyilkossĂĄgi „bƱnĂĄtlag” vagy akĂĄr lakĂłhelyĂ©nek statisztikĂĄja ezt nem indokolja. Hogy frusztrĂĄlt lincshangulat öntse el a közbeszĂ©det. S most abba vĂ©gkĂ©pp ne menjĂŒnk bele, hogy jogos-e a lincshangulat, mert jogos lincshangulat nincs.

Itt egy sĂșlyos, borzalmas, de sajnos korĂĄntsem egyedĂŒlĂĄllĂł bƱncselekmĂ©ny törtĂ©nt, amely az embereket megrĂĄzta, ez tiszta sor. Az viszont nincs rendben, bĂĄr szĂĄmĂ­thattunk rĂĄ, hogy a Jobbik rĂĄrepĂŒl a tĂ©mĂĄra, Ă©s minden lĂ©tezƑ fĂłrumon feltör a szĂ©lsƑjobboldali duma, ĂĄm a jelek szerint az ĂŒgy az orszĂĄgot a kĂĄdĂĄrizmus bukĂĄsa Ăłta precedens nĂ©lkĂŒli hatalomkoncentrĂĄciĂłval irĂĄnyĂ­tĂł politikai tĂ©nyezƑt is kibillenteni lĂĄtszik maradĂ©k egyensĂșlyĂ©rzetĂ©bƑl is. ÁrulkodĂł Ă©s annyira jellemzƑ pĂ©lda, amit az egyik fideszes helyi kĂ©pviselƑ Ă­rt ki ĂŒzenƑfalĂĄra. A zuglĂłi vĂĄrosatya, PapcsĂĄk Ferenc birodalmĂĄnak egyik oszlopa, aki a tetejĂ©be mĂ©g a Fidelitasnak is tagja, miutĂĄn megosztotta a kuruc.info (ez az a honlap, amelyiket fƑnöke, mĂĄrmint OrbĂĄn Viktor az amerikaiakkal be akart tiltatni) gyilkossĂĄgrĂłl szĂłlĂł, szokĂĄsosan cigĂĄnyozĂł cikkĂ©t, ezzel kommentĂĄlta azt: „Nem hallom a liberĂĄlisok hangjĂĄt, pedig ennyi brutĂĄlis gyilkossĂĄg utĂĄn bĂĄntĂłan hiĂĄnyzik...”. TessĂ©k?

Mi köze ahhoz a több mint kĂ©t Ă©ve nemhogy a vĂ©grehajtĂł hatalomban, de a törvĂ©nyhozĂĄsban sem fellelhetƑ liberĂĄlisoknak, hogy az orszĂĄgban köztörvĂ©nyes gyilkossĂĄgok törtĂ©ntek? Ha valakiknek a hangjĂĄra kĂ­vĂĄncsi, akkor a kĂ©t Ă©ve kormĂĄnyon lĂ©vƑ pĂĄrtja vezetƑit interjĂșvolja.

MĂĄr csak azĂ©rt is, mert BĂĄndy Kata feltĂ©telezett gyilkosĂĄnak a tett idejĂ©n börtönben kellett volna lennie – de nem volt ott. A magyar bĂŒntetĂ©s-vĂ©grehajtĂĄsnak nem tƱnt fel, hogy valaki nem vonult be a megbeszĂ©lt idƑpontban bĂŒntetĂ©sĂ©nek letöltĂ©sĂ©t megkezdeni, hanem helyette posztolgatott lelkesen a fĂ©szbukon. Ma mĂĄr mindenre rendƑrt akarnak igĂ©nybe venni, mĂ©g az iskolĂĄs gyerekeket is rendƑrökkel akarjĂĄk megfegyelmezni, de arra nem jut energia, hogy egy elĂ­tĂ©lt bƱnözƑt kijelölt tartĂłzkodĂĄsi helyĂ©re kĂ­sĂ©rjenek.

Itt az eredmĂ©nye a verbĂĄlis kemĂ©nykedĂ©snek, a demagĂłg nyomĂĄsra egymĂĄs utĂĄn vĂ©grehajtott Ă©rtelmetlen szigorĂ­tĂĄsoknak: a szabĂĄlyok betartatĂĄsĂĄnĂĄl mĂĄr elfogy a szufla. A közvĂ©lemĂ©ny, amelyik Ă©rtesĂŒl a bƱncselekmĂ©nyekrƑl – egy derĂ©k diktatĂșrĂĄban az esetek nagy rĂ©szĂ©tƑl megĂłvnĂĄk az ĂșjsĂĄgolvasĂłt –, azt hiszi, hogy a közbiztonsĂĄg egyre katasztrofĂĄlisabb helyzetben van, a politika meg kihasznĂĄlja ezt, hogy hatĂĄrozottnak tƱnjön, s hogy azt mutassa, hogy fellĂ©p a bƱnözĂ©ssel szemben. Pedig MagyarorszĂĄgon hosszĂș Ă©veken keresztĂŒl csökkent a bƱnözĂ©s, mĂ©ghozzĂĄ minden bƱncselekmĂ©ny-fajtĂĄban. VĂĄltozĂĄst csak az utĂłbbi idƑszak hozott, immĂĄr a legfƑbb ĂŒgyĂ©sz ĂĄltal elismerten nƑ a bƱnözĂ©s.

Ám ez a tĂ©ny senkit nem fog arra indĂ­tani, hogy felĂŒlvizsgĂĄlja a bĂŒntetƑjogi matolcsyzmust, hogy belĂĄssa, a mechanikus törvĂ©nyszigorĂ­tĂĄs hajĂ­tĂłfĂĄt sem Ă©r. Nem, tovĂĄbb gerjesztik a rendpĂĄrti pszichĂłzist, Ă©s Bayer Zsolt is reflexbƑl cigĂĄnyozik tovĂĄbb.

BrutĂĄlisan egyĂŒgyƱ a vĂĄgy a diktatĂșra, meg a boldog bĂ©keidƑk utĂĄn, mert ott legalĂĄbb rend vĂłt. TĂ©nyleg? Ezen Andrej Csikatilo, a szovjet rendƑrĂĄllamban, 1978-90 között 52 emberrel vĂ©gzƑ rosztovi rĂ©m jĂłt mosolyogna. Vagy Bruno LĂŒdke is röhögne, Ƒ a nĂĄci diktatĂșra alatt produkĂĄlt hasonlĂł nagysĂĄgrendƱ ĂĄldozatszĂĄmot, de Kiss BĂ©la cinkotai bĂĄdogos szintĂ©n (a Magyar ElsƑk közĂ© sorozatgyilkos kategĂłriĂĄban vonulhatna be) lenĂ©zƑen csĂłvĂĄlnĂĄ a fejĂ©t azokon, akik szerint a csendƑrtollak e tĂ©ren bĂĄrmit is szavatoltak volna. Ha mĂĄr csendƑrök: az e tĂ©ren nagyon Ă©rzĂ©keny Jobbik-szimpatizĂĄnsok figyelmĂ©be ajĂĄnlom a LĂ©derernĂ©, mi van a kosĂĄrban? c. kuplĂ©t. A Horthy-korszak leghĂ­rhedtebb darabolĂłs gyilkossĂĄgĂĄnak tettese Ă©pp egy csendƑrtiszt, egykori kĂŒlönĂ­tmĂ©nyes, LĂ©derer GusztĂĄv fƑhadnagy volt. Hogy ez az Ășt, a rendƑrĂĄllam, a csendƑrterror „rendje” embersĂ©ggel jĂĄrhatatlan, amellett kudarcra Ă­tĂ©ltetett, minden kultĂșrlĂ©ny tudhatja. AmĂșgy Ƒk is, a NER kĂĄderei, de most mĂĄr szĂ©gyen lenne hazakullogni. Maradnak önnön sötĂ©tsĂ©gĂŒk vermĂ©ben, onnan ĂŒvöltöznek ki, mĂĄsokon kĂ©rve szĂĄmon azt a rendet, melynek megteremtĂ©sĂ©vel Ƒk vallottak kudarcot.

ForrĂĄs: HVG.hu

Vissza...