Fél éve ugyanazzal a szöveggel etetik a sajtót!

2012-07-15 17:11:36

Alternatív üzemmódban tegnaptól újra működik a tavaly májusban leégett királyszentistváni hulladéklerakó. Czaun János, a hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás elnöke korábban az MTI-nek elmondta: a kiégett berendezéseket mobil eszközökkel pótolják;

az alternatív üzemmód december elsejéig tarthat, addigra a felújítással el kell készülni. A 350 millió forintos felújításhoz a kivitelező konzorciumtól 200 millió forintot kapott a társulás, további 200 millió forintot a kormány vis maior alapjától kértek. Tűz után újraindul a hulladéklerakó VG.hu 2012. július. 2.

Mobileszközökkel, részleges működéssel indul újra a tavaly leégett királyszentistváni hulladékkezelő üzem. Ezt közölte Czaun János, a 158 települést összefogó önkormányzati társulás elnöke szerdán. Az uniós forrással megvalósuló Tiszta Európa program keretében 158 településről gyűjtik össze a szelektív hulladékot, amit a királyszentistváni korszerű hulladék feldolgozóban kezelnek. Az évi százezer tonna hulladék fogadására tervezett csarnok egy része a berendezésekkel együtt tavaly május 10-én éjszaka leégett - idézte fel Czaun János, aki összegéről elmondta, hogy a tűzoltók első jelentése 700 millió forintot tartalmazott, a szakértők azonban azt állapították meg, hogy 350 millió forint kár esett a létesítményben.
A tűz idején a hulladékkezelőért a kivitelező KSR2008 konzorcium felelt, amely tavaly év végén átadta az üzemet a program lebonyolítására létrejött önkormányzati társulásnak - mondta Czaun János. Hozzátette, hogy a felújításra a konzorciumtól 200 millió forintot kapott a társulás, ez az összeg már a társulás számláján van. További 200 millió forintot a kormány vis major alapjától kértek a 350 millió forintos felújításhoz. A plusz ötven millió forintot olyan biztonsági rendszer kiépítésére fordítják, amely minimálisra csökkenti egy újabb tűzeset esélyét - részletezte a társulás elnöke.

Tájékoztatása szerint az üzem részleges elindulásának adminisztratív feltételei vannak csupán: a megváltozott technológiához szükséges IPPC engedély, illetve az Európai Uniós támogatással megvalósuló programban közreműködő szervezet, az Energia Központ Kht. engedélye. Czaun János számítása szerint a hulladékkezelő üzem februárban megkezdheti a részleges működést, amikor az eredeti technológia helyett mobil berendezéseket használnak majd. Újraindulhat...(sikeradó.hu 2012. január 11.)

A Kormány nem kapkod. Arról, hogy kapott-e 200 millió Ft-ot a vis major keretből Veszprém, nem esik szó fél éve.

 

 


 

 

Vissza...