Ma biztos nem vennének fel minket az EU-ba

2012-07-12 19:07:29

Terjedelmes cikket közölt a magyar demokrácia helyzetéről a tekintélyes amerikai folyóirat, a Foreign Affairs július 10-én. A cikk összegzi az Orbán-kormány elmúlt két évének tevékenységét és korántsem rózsás színben tünteti fel hazánkat. Az egykor az egyesített és liberális Európa nagy reménységének tartott Orbán Viktort megfertőzte a hatalom, a politikus autokráciát épít Európa közepén.

A Foreign Affairs szerzője arra is rávilágít, hogy többen azt szeretnék, az EU tegyen komolyabb lépéseket Magyarországgal szemben és akár függesszék fel uniós tagságunkat is. 

Az Európai Unió olyan mértékben elfoglalt a pénzügyi válság kezelésével, hogy Orbán autoriter tendenciái nem kapnak elég figyelmet - írja a tekintélyes amerikai folyóiratban, a Foreign Affairs július 10-i számában James Kirchick. A történelmi kitekintésekkel is tarkított terjedelmes cikk végigveszi a második Orbán-kormány utóbbi két évét és mérleget von a miniszterelnök és a magyar kormányzat tevékenységéről. Ez a kép korántsem rózsás a Foreign Affairs kolumnistája szerint.

A cikk végigveszi az Orbán-kormány 2010 óta tartó, vitás intézkedéseit, kezdve a Heller Ágnes és más filozófusok elleni büntetőeljáráson, az új médiatörvényen, a jegybankkal kapcsolatos kérdéseken, az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbításán át egészen a 2012-es alaptörvényig, az Új Színház körüli botrányig és a mostani kormány nacionalista törekvéseiig. A cikkben több megszólaló is aggodalmát hangoztatja, hogy Magyarország letért az európai útról. Mark Palmer volt budapesti amerikai nagykövet szerint Orbán korábban nagy, Európa-párti demokrata volt, de még a legjobbakat is megfertőzheti a hatalom. A volt amerikai nagykövet szerint a magyar miniszterelnökkel pont ez történik és eljöhet majd egy olyan pont, amikor már független szervezetek sem tekintik szabad országnak Magyarországot és ekkor az EU-nak fel kell függesztenie tagságunkat.

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár szerint azonban a mostani forradalmi változtatásokkal Magyarország visszatér az eredeti, a kommunista időket és a nácizmust megelőző útra, a korábbi demokratikus hagyományokhoz. A kommunikációs államtitkár úgy véli, hogy Magyarországot évszázados előítéletek alapján ítélik meg nyugaton, a Horthy-rendszer demokratikus hagyományaihoz történő visszanyúlás Kirchick szerint ugyanakkor elég érdekes, tekintve, hogy ebben az időszakban hozták meg az első világháború utáni első európai zsidótörvényeket.

A cikk megemlíti még a magyar gazdaság nehéz helyzetét is, hogy Orbán békülékenyebb hangot ütött meg idén év elején az Európai Parlamentben (EP), mivel szüksége van az EU támogatására az IMF-hitel megkötéséhez.

A Foreign Affairs cikke szerint az EU még sosem konfrontálódott olyan demokrácia-csorbulással tagállamai között, mint ami jelenleg Magyarországon történik. "Ha Magyarország ma jelentkezne EU-tagnak, akkor minden bizonnyal nem vennék fel" - írja Kirchick. A következő években Magyarország sorsa nemcsak erre az egy államra lesz hatással, hanem az egész európai projekt alappilléreit is tesztelni fogja. "Magukon a magyarokon, és az Európa jövőjében érdekelteken múlik, hogy Magyarország kudarca ne az egész kontinensé legyen" - áll a cikk záró soraiban.

Forrás:HVG.hu

Vissza...