Puccsal próbálták eltávolítani Orbánt Kövér szerint

2012-07-09 19:25:51

"Volt ilyen próbálkozás, ha reális esély nem is" - mondta Kövér László a Magyar Hírlap interjújában arra a kérdésre, volt-e reális esélye Orbán Viktor puccs általi elmozdításának a kormány és a külföldi vezetők közötti feszültség év eleji "tetőfokán".

Az Országgyűlés és a Fidesz választmányi elnöke fárasztónak nevezte a nagyhatalmak különböző személyiségeitől érkező folyamatos kioktatást; véleménye szerint folyamatos hecckampányt folytatnak a kormány és személye ellen is - olvasható a Magyar Hírlapban megjelent interjúban.

A lap kérdésére, hogy valóban volt-e reális esély arra, hogy Orbán Viktort egy puccsal elmozdítsák a helyéről az év elején, Kövér azt válaszolta, voltak próbálkozások a miniszterelnök elmozdítására, az amerikai külügyminiszter tanácsadója például több interjújában is kifejtette, ha nem megy demokratikus úton, más módon kell eltávolítani Orbán Viktort.

A házelnök egyetértett a Magyar Hírlap azon felvetésével is, hogy a próbálkozásokra viszont a békemenet "csattanós választ adott". Ha ez a menet a rendszerváltozás hajnalán vonul végig, sok minden egészen máshogy alakul - tette hozzá Kövér.

Kövér László komolytalan ötletnek nevezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyes vezetőinek azon kezdeményezését, hogy induljanak el a következő magyarországi választásokon. Ugyanakkor hozzátette, az RMDSZ az erdélyi magyarság legitim képviselője, és mint ilyennel a mindenkori magyar kormány kapcsolatot tart fenn.

Szerinte a kormány nemzetpolitikai céljaink megvalósításához partnereket és szövetségeseket keres, és ezekkel érzelmek nélkül együttműködik. Ugyanakkor az RMDSZ-t az MSZP-vel együttműködő szervezetnek nevezte, mert mint fogalmazott, "mindkét párt ugyanolyan bolsevik gyökerekből táplálkozik, az erkölcseik, mentalitásuk és érdekeik is közösek", és azon dolgoznak, hogy az erdélyi magyarság számára Budapest megszűnjön orientációs pont lenni.

Megjegyezte, az RMDSZ vezetése 2007-ben, három évvel a kettős állampolgárságról szóló népszavazás után "szemrebbenés nélkül elfogadta annak a Gyurcsány Ferencnek a támogatását, aki az általa vezérelt uszító kampánnyal a nemzetárulás minősített esetét valósította meg".

Kövér László szerint a román politikai elithez sikeresen integrálódott RMDSZ „főtisztjei” felelősek az erdélyi magyarság drámai fogyásáért, gazdasági és társadalmi elsúlytalanodásáért, politikai jogai­nak folyamatos kétségbe vonásáért, megnyirbálásáért, az autonómia célkitűzésének elsikkasztásáért.

A házelnök szerint köntörfalazás helyett színt kell vallani, nem mellébeszélni. Az elszakított nemzetrészek politikusainak egy része az otthoni pozíciószerzés, a csip-csup alkuk és előnyök oltárán feláldozta a nemzet stratégiai céljait és egységét - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Nyirő Józsefet a szülőföldjén vagy a budapesti Nemzeti Sírkertben temetik-e el, úgy válaszolt: az új román kormány Bunta Levente udvarhelyi RMDSZ-es polgármester közreműködésével vetett gáncsot a temetésnek, miközben Erdélyben utcák, terek viselik Nyirő nevét, és még a Ceausescu-rezsim is nyugdíjat folyósított az özvegyének. Tájékoztatása szerint az író temetésről jelenleg még semmit nem tudnak, várják, hogy a polgármesternek sikerül-e hibátlanul kitöltenie "egy tenyérnyi űrlapot".

Az elmúlt kétéves kormányzásra visszatekintve az Országgyűlés elnöke azt mondta, "irdatlan mennyiségű" jogszabályt fogadtak el, tulajdonképpen egy teljes államreformot hajtottak végre, letették a rend helyreállításának és megszilárdításának törvényi alapjait, és ehhez a munkához mint házelnök biztosította a működőképes parlamenti hátteret. Kövér szerint fenntartható, biztonságos államot akarnak nyújtani az emberek adó­jáért cserébe és lakható otthont egy erősödő nemzet számára.

Az IMF-tárgyalásokra utalva úgy fogalmazott, hogy nem különböző nemzetközi szervezeteket akarnak legyőzni, hanem "a bennünket illető szuverenitásunkat szeretnénk megőrizni, illetve visszaszerezni".

A Fidesz népszerűség-csökkenése kapcsán kijelentette, nem állnak rosszul, és most kezd csak beérni, amiért két éven át dolgoztak egy nagyon nehéz nemzetközi helyzetben, "nagyon brutális örökséget cipelve". Az ellenzék erejére utalva azt mondta, "Mesterházy MSZP-jének erénye annyi lehet a választók szemében a nagyon aranyos, de nem is létező LMP-vel és a rendszerellenes dühöt, a kiábrándultságot meglovagoló destruktív Jobbikkal szemben, hogy az mégiscsak egy látszatra létező és pártra hasonlító szervezet".

Bajnai Gordon esteleges újbóli politikai szerepvállalására úgy reagált: az, hogy a következő országgyűlési választásokon a volt miniszterelnök elindul-e, legfőképp attól függ, hogy milyen állapotban lesz addigra az ellenzék, ezért megérti, ha az úgynevezett Olajfa-koalíció jelöltje nem sieti el a döntést.

Forrás:HVG.hu

Vissza...