MSZP: Orbán igen, Gyurcsány nem

2012-07-08 08:28:10

Gréczy Zsolt: Akár valódi ünnep is lehetett volna Horn Gyula 80. születésnapja a a magyar baloldal számára. Ott ültek az ünnepségen hajdan együtt kormányzó szocialisták és szabaddemokraták, mindkét pártból olyanok is, akik ma már a Demokratikus Koalíció tagjai. A sajtó nem is értette, miért zártkörű a rendezvény, hiszen az esemény igazi ziccer: mindenkit meg lehet kérdezni a régi szép, a kétharmaddal vissza nem élő kétharmados időkről, amikor még bezzeg...

Így is alakulhatott volna, de a "bulin" érthetetlen dolgok is történtek. Hogy létezik az, hogy egy Kósáné Kovács Magdának a mai MSZP-vezetés megtiltja, hogy felolvassa a külföldön tartózkodó, de a Horn család által meghívott Gyurcsány Ferenc köszöntő levelét? Lassan mondom: Kósánét tiltják le, aki Horn minisztere, az MSZP európai parlamenti képviselője volt. Az lenne a bűne, hogy ma a Demokratikus Koalíció Etikai Bizottságának elnöke? És miért nem lehet annak a Gyurcsánynak a levelét felolvasni, aki utoljára nyert választást a Magyar Szocialista Pártnak? Vagy nem emlékeznek, hogy ott álltak és tapsoltak mögötte az Andrássy úton? 

Még erre is találnék magyarázatot, ha nagyon akarok: Gyurcsány ma egy másik párt elnöke, ne levelezzen egy MSZP-s rendezvényen. Ez elég bunkó álláspont lenne, hiszen a család hívta meg a volt miniszterelnököt, annyi joga pedig nyilván van az invitáltnak, hogy köszöntse az ünnepeltet. Kósánénak végül annyit engedélyeztek, hogy "ismertethette" Gyurcsány levelét, igaz, fricskázva a korlátolt korlátozókat, többször beleszőtte Gyurcsány nevét is. Zúgó tapsot kapott...

Azonban a meglepetések sora nem ért itt véget. Gyurcsány levelét tehát nem olvasták fel, Orbán Viktorét azonban igen - Baja Ferenc tolmácsolásában.

Értik ezt? Nem az a bajom, hogy Orbán levelét felolvasták. Ha megírta, tolmácsolják szó szerint. Miért ne? Ha nem Orbáné lenne, akár őszintének is gondolhatnám a gesztust. Azonban az a gesztus, hogy Orbán igen, Gyurcsány nem, megmagyarázhatatlan.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a baloldal, amikor tehette, rátört a nemzetre. Házelnöke alig néhány hónapja mondta a szocialista képviselőkre, hogy nem is tudja, milyen alapon ülnek az országgyűlésben. Nem is sorolom, Orbán és társai, sajtómunkásai miket mondtak és tesznek a baloldal ellen. Ellenben Gyurcsány Ferenc ma is az ellenzék, részben a baloldal győzelméért dolgozik, és nem mellesleg az eddigi utolsó MSZP-tag miniszterelnök.

Most élcelődhetnék azon, hogy ez a malőr éppen aznap történt, amikor a hvg.hu Simicska és a mai MSZP üzleti összefonódásairól írt, de a sztori valóban tragikomikus. Már nagyobb ellenfél Mesterházy Attiláéknak Gyurcsány, mint Orbán? Kinek és miért kompenzálnak egy ilyen pitiáner gesztussal? Mikor döbben rá a mai MSZP-vezetés, hogy ostobaság, amit tesznek?

És csodálkozunk, ha nincs ellenzéki összefogás... Hogy lesz ebből közös jelölés, és pláne közös kormányprogram? 

Forrás: greczyblog

Vissza...