Két pofon Amerikának

2012-07-05 13:40:57

Miután egy alkalommal én állíttattam le a kuruc.info-t, amely egy amerikai szerveren működött, tudom, hogy a szövetségi kormányzat szintjén nincs lehetőség arra, hogy az Egyesült Államok betiltsa a szélsőjobboldali hírportált.

Ez jogi és fizikai képtelenség. Magánjogi szerződésekről van szó, amelyekbe az amerikai kormány nem szól bele. A szervertulajdonos a szabályzatában (Privacy Policy) határozza meg, hogy pedofíliát, bőrszín, faj, vallás, nemi irányultság ellen gyűlöletkeltő tartalmat (hate site) nem enged működtetni saját szerverén. De a szervertulajdonosok nem tudnak magyarul, ezért fogalmuk sincs arról, hogy a kuruc.info egy hate site. Ha felhívják erre a figyelmüket, akkor a Privacy Policy alapján lekapcsolják a kuruc.info-t a szerverükről. De Amerikában több tízezer ilyen szerveren kellene végigüldözni őket, ami képtelenség. Amikor a lakásom közelében működő szervertulajdonost felkerestem azzal, hogy tudja-e, milyen tartalom fut az ő szolgáltatásuk keretében, hivatalos tolmácsot kértek fel, hogy meggyőződjenek a kuruc.info tartalmáról. A cég képviselőjét éppenséggel Joshuának hívták, és miután a hivatalos fordítást megismerte, azt mondta: ilyen szennyet még életében nem látott. A kuruc.info-t azonnal leállították. A portál egy órán belül talált magának másik szolgáltatót, amelynek fogalma sincs azóta sem arról, hogy a magyar nyelvű hírportálon mi található. Ha megtudná, azonnal leállítaná, és a kuruc.info fél órán belül másik szerverről jelentkezne be. Ez már az előző kormány idején kiderült, ezt Orbán Viktor is tudhatja.

A kuruc.info-t nem a szerver, hanem a szerkesztők oldaláról lehetne eltüntetni. A portált ugyanis nem Amerikában, hanem Magyarországon szerkesztik. Ha bármilyen jogalapja van annak, hogy a magyar kormány az Egyesült Államok kormányának fellépését sürgeti, akkor azon az alapon holnap begyűjthetné a kuruc.info szerkesztőit, és vége lenne a website-nak. Ha a titkosszolgálat nem tudja kideríteni tíz év alatt, hogy kik szerkesztik a gyűlöletújságot, akkor azt a titkosszolgálatot alkalmatlanság címén fel kell oszlatni. Egyes sajtóhírek szerint az egyik szerkesztő országgyűlési képviselőként az adófizetők pénzéből tengeti életét. Ha nincs jogalap a szerkesztők őrizetbe vételére, akkor a kétharmados többséggel bármikor meg lehet teremteni. Ha lenne ilyen szándék. De nincs.

Nem is azért emlékeztetünk erre, mert bárki azt gondolná, hogy Orbán Viktor az ötven amerikai kongresszusi képviselőnek írott válaszában a kuruc.info miatt aggódik. A magyarországi antiszemitizmus térhódítása miatt tiltakozó képviselőknek írott válasz visszadobja a labdát, és az Egyesült Államokat teszi felelőssé a magyarországi antiszemitizmusért. Azon az alapon, mintha a magyar antiszemitizmus oka a kuruc.info lenne, Orbán azt állítja, hogy az Egyesült Államokból támogatják az antiszemitizmust. Mintha egy magáncég szerverének bérlése ezt jelentené. Burkoltan azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az antiszemitizmus támogatója. Ez rágalom és sértés. Ilyen levelet demokratikus ország külügyminisztériuma nem enged elküldeni kongresszusi képviselőknek.

De a baj ennél is nagyobb. Orbán saját levele bizonyítja, hogy a kormányzat összekacsint a szélsőségesekkel. Ez a levél az antiszemitáknak üzen. Kódoltan azt mondja: amerikai zsidók állnak a magyar antiszemitizmus mögött. Ennek célpontja pedig ő, és nem a zsidók. Orbán levele olyan hangot üt meg, amely a kuruc.info stílusát idézi. Nevetségessé teszi az amerikai képviselőket, cinikusan gúnyolódik azokkal, akik aggodalmukat fejezik ki a magyarországi zsidóság emberi jogainak sérelme miatt. Enyhén szólva Amerikában ez nem szokás. Ez a stílus itt Hugo Chávezre és Mahmud Ahmadinezsádra emlékeztet. Orbán nem beszélhet amerikai képviselőkkel úgy, mint Novák Előddel a parlamentben. Washingtonban ezt megértik. A magyar miniszterelnök súlyos erkölcsi és anyagi károkat okoz ezzel az országnak. Államférfi ilyen pimasz választ nem küldhet. Ráadásul az amerikaiak nagyon udvarias levelet írtak neki, amelyben méltatják Magyarországot, és a Jobbik antiszemita megnyilvánulásait bírálják, nem is a Fideszét. El is határolódhatott volna tőlük.

Orbánnak azzal is el kellene számolnia, hogy a vidéki zsidóságot deportáló és haláltáborokba küldő Horthy Miklós kultuszát hallgatólagosan támogatják a kormánypártok. Wass Albert személyében antiszemita háborús bűnöst emelnek nemzeti példaképként a tananyagba. Kövér László házelnök egy gyászszertartás keretében azt javasolja a magyaroknak, hogy nyilas írót és szellemi hagyatékát zárják a szívükbe. A "nemzetközi pénztőke" ellen indított "szabadságharc" antiszemita felhangjairól nem beszélve, amelyek az ő szájából hangzanak el. Nemzetközi pénzpiac létezik egymással ellenérdekelt szereplőkkel, és fránya ortodox törvényszerűségekkel, de gyarmatosító "nemzetközi pénztőkéről" csak antiszemiták beszélnek, akik úgy vélelmezik, hogy emögött a zsidók állnak.

Orbán a választások előtt azt ígérte, hogy leszámol a szélsőségesekkel, kioszt nekik két pofont, és hazazavarja őket. A helyzet odáig fajult, hogy a két pofont lassan saját pártjában kellene osztogatni, vagy akár magának, miután ugyanazt a nyelvet beszéli, amit az antiszemiták. A két pofont az Egyesült Államoknak osztotta ki, aminek örülnek a szélsőségesek. De akik most nevetnek, azok sírni fognak, mert Amerikában most megértették: Magyarországon nem a kuruc.info és a Jobbik a legnagyobb probléma.

Bartus László újságíró /

forrás: nepszava.hu

Vissza...