Időközi választás a „sasfészekben”

2012-07-04 13:34:13

2012. szeptember 2-án időközi választás lesz Hódmezővásárhelyen. A választást azért írták ki, mert Lázár Jánost -a várost 10 éven keresztül irányító polgármestert- június 2-ától kinevezték a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak. Ma bejelentették a szocialisták, hogy kit jelölnek a Fidesz által jelölt Almási István alpolgármesterrel szemben.

(A Pro Urbe Hódmezővásárhelyért díjas Almásit 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. A Fidesz láthatóan szereti és megbecsüli „harcostársait”.) Az MSZP indoklása szerint azért választotta a hódmezővásárhelyi képviselőtestület (töredékszavazatokkal listán bejutó) egyetlen szocialista tagját, mert 2010-ben is megmérette magát polgármester-jelöltként és azért, mert „dinamikus, fiatal személyiség, aki a kétéves települési képviselői munkából jól ismeri a város közéletét.”

Nézzük, mi is történt 2010 őszén. A 38 ezer 243 fő szavazókorú vásárhelyiből elment voksolni 16 ezer 53 fő. Azaz a választásra jogosultak 41,97%-a. A valamivel több mint 16 ezer szavazó voksaiból 10 ezer 531-et Dr. Lázár, a Fidesz jelöltje szerzett meg. Másodikként a Jobbik jelöltje végzett 2008 voksot begyűjtve. Harmadik lett a Zöld Baloldal jelöltje 1942 szavazattal. A négy induló közül sajnos csak a negyedik helyet sikerült megszerezni a most is elindulni szándékozó szocialista jelöltnek. (1304-en szavaztak rá.)

Most olvasom a delmagyar.hu-n, hogy a Jobbik is kíván jelöltet indítani.(Listáról két képviselőjük is bejutott 2010 őszén a testületbe.) A Zöld Baloldal települési képviselője némi lakóniával állapítja meg, nem sikerült az ellenzéknek közös, független jelöltet állítania, ők egy párt jelöltjét sem támogatják, de „nem is tesznek keresztbe a szocialistáknak”. A Magyar Szolidaritás Mozgalom vásárhelyi csoportjának koordinátora is közölte, pártjelöltet nem támogatnak. Annak nem látják már sok esélyét, hogy egy közös, független, demokratikus jelöltet állítson ki az ellenzék, de még tárgyalnak.

A kocka ezek szerint már megint el van vetve. Mikor jönnek végre rá az ellenzéki pártok felelős vezetői, hogy a végtelenségig csalódott emberekkel összefogva lehet csak változást elérni? Az összefogás pedig nem azt jelenti, majd mi megmondjuk, ki nektek a legjobb jelöltetek.

Ma a választók elsősorban azért nem mozdulnak, mert nem látják semmi értelmét! Nem érzékelik, hogy bármit is tanultak volna a pártok az elmúlt több mint két évtized történéseiből. Nem értik, hogy az emberek mennyire jól látják már át, a döntések soha nem róluk szólnak. S miután valakit a bizalmukba fogadva támogattak, eddig mindig csalódniuk is kellett abban. Miért is nem lehet kipróbálni, kit támogatnának legszívesebben a vásárhelyiek? Miért is nem lehetett megpróbálni egy a Fideszt nem támogató többség körein belül önkéntes választási bizottsági tagok közreműködésével próbaválasztást tartani arról, hogy a még aktív és változást akaró vásárhelyi polgárok mégis ki mögé állnának be a legtöbben? Ha nem egy alig pár tíz fős pártalapszervezet akarná végre eldönteni, ki lesz a „jó jelölt”, hanem egy demokratikus próbát tartanának egymás jelöltjei között az ellenzékiek, garantáltan nagyobb lenne a siker! Ez a szavazás a Fideszt nem akarók számára így viszont már megint csak arról szól, hogy „kié lesz a veszett fejsze nyele”.

Vissza...