Tízmilliókkal tartoznak az intézmények

2012-07-03 16:29:00

Veszport: Összesen 21 millió forinttal tartoznak az önkormányzati intézmények a szolgáltatóknak. És ez még "csak" a két városi tulajdonú cégnek, a Bakonykarsztnak és a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-nek ki nem fizetett számlák összege.

Egyre nagyobb bajban van a veszprémi költségvetés, egyre mélyül a két hónapja fennálló pénzügyi válság - fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Katanics Sándor. A Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője emlékeztetett, a város intézményei május elején kapták meg azt a levelet, melyben arról tájékoztatta őket a polgármesteri hivatal, hogy "az önkormányzat likviditási nehézségek miatt az intézményei részére átmenetileg a pénzügyi keretet nem tudja biztosítani, ezért további értesítésig az önkormányzat által nyújtott finanszírozás szünetel".

A helyzet mára odáig fajult, hogy mivel a közel ötven intézmény számára nem biztosítják a szükséges pénzeszközöket, azok nem tudják kiegyenlíteni számláikat a szolgáltatóknál sem. 

A képviselő elmondta, az általa kért adatokból kiderül, hogy 28 intézmény (köztük iskolák, óvodák, kulturális és szociális intézmények) összesen kilenc millió forinttal tartozik a Bakonykarszt Zrt.-nek, ebből négymillió harminc napon túli kintlévőség. Nem jobb a helyzet a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-nél sem, ennek a cégnek 24 intézmény összesen 12 millió forinttal tartozik, ebből 1,5 millióval több mint harminc napja. A képviselő hozzátette, információi szerint van, ahol például az étkezési díjakat sem tudták kifizetni.

Az előzményekhez hozzátartozik az is, hogy Katanics Sándor előbb a Bakonykarszt Zrt.-től kért információkat a kintlévőségekről, ám a cég megtagadta azok kiadását, adatvédelmi és üzleti okokra való hivatkozással. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjének állásfoglalása szerint ugyanakkor ezek közérdekű, így nyilvános adatok. Végül megkapta a társaságtól is és a polgármesteri hivataltól is az információkat, miután azt a múlt heti városi közgyűlésen napirend előtti kérdésében is kérte a polgármestertől.

Katanics Sándor emellett arról is beszélt, információi szerint az ezernél is több veszprémi közalkalmazott tavasz óta (van, aki április, van, aki június óta) a havi 5700 forintos cafeteriát sem kapja meg, pedig erről a város megállapodást kötött a közalkalmazotti érdekegyeztető tanáccsal. Több intézmény pedig még nem fizette ki az érettségi vizsgadíjakat sem a bizottságok tagjainak.

A képviselő hangsúlyozta, úgy tűnik, egyre súlyosabbak az önkormányzat likviditási gondjai és a városvezetés kevés sikerrel kezeli ezt a pénzügyi zavart.

Forrás: Veszport.hu

A Napló-online is írt a sajtótájékoztatóról: Tartozik az önkormányzat címmel.

Vehir.hu: Késnek a kifizetések

Fotó: Vehir.hu Kovács Bálint

 

Vissza...