Ennyire cinikusnak is lehet lenni

2012-07-02 15:02:06

Igen, egy olyan helyzetben, amikor a polgárok csak tűrnek és tűrnek, lehet. S lehet azért is, mert az öncenzúrázó helyi média mellett nem nagy az esélye annak, hogy széleskörűen ismerhetik meg Veszprém választópolgárai, hogy a „ma még viselt ruha, már igencsak elszennyeződött”.

A közgyűlésen a polgármester által „a hónap sajtószemléjeként” kezelt kérdéseim egyikére, pobtosabban arra: igaz-e, hogy tartoznak az önkormányzat által fenntartott intézmények pl. a Bakonykarsztnak és a Közüzemi Zrt-nek, valamint mikor akarják kifizetni a pedagógusoknak az elvégzett munkáért, az érettségiztetésért járó munkabért, az volt a válasz, hogy az intézmények önállóan gazdálkodnak. A kifizetések ütemezése az intézményvezetők felelős döntése.

Nos, elég jól megépítették az elődeink a polgármesteri hivatal épületét, mert annak mennyezete nem szakadt rá a Kossuth teremben így beszélő polgármesterre.

Elfelejtette volna a polgármester, hogy, május 7-e óta írásban tiltották meg az intézményvezetőnek a számlák kiegyenlítését? Pontosabban csak akkor fizethetnek ki valamit, ha arra külön engedélyt kapnak, vagy van annyi saját bevételük pl. teremkiadásból, hogy ki tudják fizetni. Naná, hogy nincs és így sok-sok százezer, összességében több millió Ft-tal tartoznak, néhányan 30 napon is túl az elhasznált vízért, az elszállított szemétért. Sőt! Tudomásom szerint nem fizették ki a legutóbbi hónapban az étkeztetést biztosító cégeket sem és baj van néhol az energiaszolgáltatók által küldött számlák kiegyenlítésével is.

A Bakonykarszt Zrt. és a Polgármesteri Hivatal által küldött információ szerint (amit először a Bakonykarszt Zrt. részéről nem akartak megadni a számomra, de miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila kérésemre állásfoglalást adott, hogy közérdekű adatok lévén, azt jogom van kikérni, megkaptam) kiderült, hogy több mint 9 millió forint (,amiből közel 4 millió forintnyi összeg 30 napon túli) a Bakonykarszt számára az intézményeink tartozása. A VKSZ Zrt.-nek 12 millió Ft-tal tartoznak a város intézményei és ebből kb. 1,5 millió Ft. a 30 napon túli tartozás.

Ennyire gazdálkodnak önállóan tehát az intézményvezetők. Hiába van elfogadott költségvetés, kézzel vezérlik őket és csak azt tehetik, amire külön engedélyt kapnak.

Amiért érdemes volt feltenni ezt a kérdéskört, az talán az, hogy a csütörtöki közgyűlés után a már nyári vakációjukat megkezdő kollégák érettségi során elvégzett munkáikról bekérték a kimutatást. Remélem azért, mert előbb-utóbb így azt majd akkor ki is fizetik.

 Előzmény: Bajban a veszprémi költségvetés?

Százmilliók fogságában- az iskoláknál is megjelenik majd a behajtó?

"Levélben kereste meg lapunkat a megye egyik kistelepülésén élő Kiss Tibor. Elmondása szerint kéthavonta, csoportos beszedéssel rendezte a vízdíjat, mígnem a közelmúltban egy behajtó cég képviselője jelent meg a háza előtt 18 700 forintnyi elmaradást, s majd 4000 forint adminisztrációs díjat követelve. Kiss Tibor tisztességesen fizető fogyasztóként elfogadhatatlannak és megalázónak tartja az eljárást, mivel - mint levelében írja – faluhelyen mindez már elég a hitelrontáshoz is."

Vissza...