Gyurcsány-Bajnai

2012-06-29 10:04:15

Gréczy Zsolt: Két napja az a sztori, hogy hogyan is van egymással Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon. Mikor és hogyan találkoztak, miért vesz, vagy nem vesz részt egy rendezvényen egymás társaságában Magyarország két volt miniszterelnöke. Kezdődött a Horthy-konferenciával, folytatódott egy gyulai civil szervezet "demokrácia táborával."

A Mozgó Világhoz kötődő Fapados Szalon és a Demokratikus Koalíció Szociáldemokrata Értékműhelyének Horthy-konferenciájára Vitányi Iván hívta meg Bajnai Gordont. Nagy meglepetést nem okozhatott tehát, hogy a parádés szereposztással megszervezett rendezvénynek köze van a DK-hoz. Vitányi a Demokratikus Koalíció örökös és tiszteletbeli elnöke, a párt országgyűlési képviselője. Gyurcsány és Bajnai kezet is fogott a konferencia első perceiben, csak éppen hátul, a széksorok mögött. Bajnai, aki előre jelezte, hogy csak az első két előadást tudja megvárni, ezután előre ment és leült az első sorban, Gyurcsány pedig, aki közölte kormányfői utódjával, hogy neki pillanatokon belül el kell indulnia pártja első választási jelöltjéhez Dunaújvárosba, hátul maradt, hogy a lehető legkisebb feltűnéssel távozhasson. Ennyi a sztori...

Amúgy a konferencia remekül sikerült: konzervatív, liberális és baloldali történészek, társadalomtudósok értékelték Horthy-munkásságát. Előadásaikból kiderült, hogy többféle kép is élhet a kormányzóról. Voltak, akik egyértelműen elítélően beszéltek róla, mások ennél árnyaltabb portrét rajzoltak. Öröm, hogy egy rendezvényen beszél Romsics, Turbucz, Ripp, Vásárhelyi, Gábor György, Debreczeni, Kerék-Bárczy, Vitányi, Karsai, Heller, Radnóti, Niedermüller. Ennél nagyobb hozadéka a rendezvénynek nem is lehetett. 

A másik "ügy" bonyolultabb. A gyulai Kobak Klub által meghirdetett Demokrácia-tábor ott siklott ki, hogy az interneten terjesztett szórólapra felírták a DK nevét. Az az állítás nem felel meg a valóságnak, hogy a Haza és Haladás Alapítvány prominensei nem tudtak arról, hogy a rendezvénynek legalább áttételesen köze van a DK-hoz, hiszen a szervezők egyike - Leel-Össy Gábor, a DK gyulai szervezője. Sok-sok találkozó előzte meg, mire a több, mint biztató program és névsor kialakult, nem szerencsés azt mondani, hogy jaj, de meglepődtünk.... Annyi azonban most már tudható: ha csak a Kobak Klub neve szerepelt volna a szórólapon, ezt a rendezvényt megtartják. Így azonban - a DK nevével is - pártrendezvénynek lehetett minősíteni. Márpedig Bajnaiék egyik elve, hogy pártrendezvényen - bármelyiké is legyen az -, nem vesznek részt. Ebből lett a lemondó nyilatkozat, és egy értékes kezdeményezés kútba esett. 

Tanulság? Ha valóban nem volt arról szó, hogy párt neve is felkerül a szórólapra, akkor a szervezők hibáztak, hiszen tiszteletben kell tartani Bajnaiék elveit és érzékenységét. Ha ez szóba sem került, ők azonban nem szégyellték párthovatartozásukat, akkor a jó szándék egyértelmű, de a hiba is. Kizárni azt sem lehet, hogy más szempontok mondatták vissza Bajnaiékkal a meghívást, erre azonban nincs bizonyíték. Ugyanakkor furcsa, hogy egy volt miniszterelnök és környezete ennyire irtózzék a pártoktól. Főleg úgy értelmetlen ez, hogy egy éves kormányzása idején az MSZP és az SZDSZ voksaival hajthatta végre a haza számára hasznos programját. Nélkülük nem ment volna... Hogy a kormányozhasson, szükség volt a ma a DK-ban politizáló képviselők szavazataira. Amúgy pedig a DK tíz képviselőjének döntő többsége a Bajnai-kormány minisztere, államtitkára volt. Pártok nélkül nincs demokrácia - és nincs orbánváltás sem. Nem érdemes felsőbbrendűséggel kezelni a pártkezdeményezéseket, mert előbb-utóbb úgy is szükség lesz egymásra. Ha valakiknek tervei vannak 2014-ben, ezt már 2012-ben is érdemes megfontolni.

A rendezvény lemondása nyilvánvalóan senkinek nem tett jót. Legfeljebb az azon részt venni sem akaró MSZP és LMP dörzsölheti a tenyerét, no meg a Fidesz, hogy miféle megosztott ellenzéke van.

Annyi azért világos, hogy vigyázni kell egymásra a demokratikus ellenzéki oldalon. Nincsenek olyan sokan azok az erők és személyek, akik megpróbálhatják helyretenni az országot 2014 után. Persze, még csak a ciklus felénél járunk, de azt is látni kell: akiknek elege van a Fideszből, szomjazzák az összefogást.

Az pedig reális remény, hogy egy, az ellenzéki kiutat és Magyarország megmentésére vázlatokat felmutató  Demokrácia-tábor 2013 nyarán még nagyobb szenzáció lehet. A tegnap reggeli névsorral, de akár azt kibővítve is.

Forrás: Gréczy blog

Vissza...