...és jött a csősz

2012-06-29 07:54:01

Hartmann Ferenc: Lekerül a napirendről az Ipari Szakközépiskola épületrészének elkótyavetyélése. Készült egy előterjesztés Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2012. június 28-ai Közgyűlésére, melynek tárgya a Veszprém, Iskola utca 5. szám alatti ingatlan meghatározott részének értékesítésre történő kijelölése. A javaslatot Brányi Mária alpolgármester jegyzi.

Az előterjesztő javasolja, hogy az önkormányzat jelölje ki értékesítésre a város tulajdonát képező Ipari Szakközépiskola 716 m2 nagyságú épületrészét 38 millió Ft-ért. Az épületrészre vonatkozó vételi szándékot a Veszprémi Főegyházmegye Veszprémi Érsekség írásban erősítette meg.

Az előterjesztés azonban néhány felettébb furcsa dolgot tartalmaz:

A javaslattevő csak az eladandó épület térmértékét tünteti fel, pedig ahhoz - ahogy később ez kiderül - telek is tartozik! Erről és annak nagyságáról „szemérmesen” hallgatnak. Az egyik mellékletben látható, hogy az épületrészhez mintegy 1500 m2 telek tartozik. Ha ennek értékét az agyonszapult szoc-lib városvezetés által, 2006-előtt a belvárosi ingatlanokra érvényesített 30 ezer Ft-os négyzetméter árral állapítjuk meg, akkor 45 millió Ft-ot „nagyvonalúan” elhallgatott a javaslattevő, vagyis előre lemond róla.

”Az értékesítés esetén bevétel keletkezik, mely esetben nincs szükség banki hitel igénybevételére.” – szól az előterjesztés. Még szerencse, ha az önkormányzat értékesíteni kíván valamit, ahhoz nem kell hitelt felvennie!

Aztán megtudhatjuk azt is, hogy „Az árbevételen túl az ingatlanhoz kapcsolódó adók – közvetlenül és közvetve – szintén az önkormányzat számlájára kerülnek befizetésre.”  Állami, önkormányzati és egyházi oktatási intézmények nem fizetnek adót, de lehet, hogy a Fidesz a jövőben megadóztatja azokat is?

A következő „gyöngyszeme” a javaslatnak az, hogy a pályázónak igény esetén biztosítania kell az Ipari részére a kifutó gimnáziumi osztályok által igénybe vett helyiségeket a 2015-2016-os tanév végéig. Először is a beiskolázásról még az önkormányzat dönt, tehát tudnia kell, mekkora az az igény. Másodszor a gimnáziumi osztályok a 2017-2018-as tanévben futnak ki.

 

Ugye nem kell tovább bizonygatni, hogy az előterjesztés nem az önkormányzat érdekeit képviseli.

 

Talán rájött erre a polgármester is, mert az iskola tanárai előtt jelentette ki, hogy az előterjesztés lekerül a napirendről, és amíg Ő vezeti az önkormányzatot, addig szó sem lesz az eladásról. Vagyis úgy tett, mi a Hofi anekdotában az a bizonyos csősz, aki a németeket és a partizánokat is kikergette az erdőből.

 

A közelmúltban már volt ilyen ígéret, de a javaslat mégis elkészült.

Reméljük, hogy a „csőszt” főnökei nem zavarják ki az erdőből.

 

Forrás: Hartmann Ferenc honlapja

 

Ide klikkelve olvashatja el az előterjesztést

Vissza...