Betegek voltak a belvárosi fák?

2012-06-29 07:41:47

Drahos Nikolett: A kivágott Kossuth utcai fák és a piacnál lévő zebra megszüntetése is téma volt napirend előtt a csütörtöki közgyűlésen.

Katanics Sándor napirend előtt kérdést intézett Brányi Máriához. Az alpolgármestertől azt tudakolta, mikor szüntetik meg piacnál lévő jelzőlámpást zebrát, elképzelhető-e, hogy az előtt, mielőtt átadják az átalakítás alatt lévő aluljárót. Emellett azt kérdezte, mi indokolta a Kossuth utcai egészséges fák kivágását és mikorra oldódik meg a teljes körű visszapótlásuk, kivágják-e a zöld ház és a Hotel mögötti fákat is és mi lesz a sorsa a Három Grácia szobor melletti fenyőnek.

A zebra kapcsán Brányi Mária kifejtette, a Budapest úti körforgalomhoz kapcsolódóan felújítják a Jutasi út buszpályaudvarig tartó szakaszát is, melynek során fizikai elválasztás készül a két sáv között. Amíg ezek a kivitelezési munkák lehetővé teszik, addig megmarad a zebra, ez augusztusban várható - fogalmazott.

A fák kapcsán ismertette a belváros rehabilitációs projektben szakértőként közreműködő Corvinus Egyetem szakembereinek véleményét, mely alapján a Lordok házánál lévő fasor a sziklás talaj miatt nem jut elegendő tápanyaghoz, így az állomány lecserélését javasolták. A helyi szakmai stáb (a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. és a polgármesteri hivatal szakemberei) álláspontja ugyanezt támasztotta alá, szerintük a fák a fejlődésben megrekedtek, visszamaradtak és betegek.

Brányi Mária szólt arról is, a 317 lombos fából 137-et vágtak ki és 5300 cserjét, ezek helyett 253 fát és közel 15 ezer cserjét pótolnak vissza. A rehabilitáció keretében a zöldfelület teljesen megújul és valamennyivel nő is, de a közművek miatt ennél jobban nem lehet növelni. A kislevelű hársfák helyét pedig kőrisfa veszi majd át.

A hotel mögötti területen a 75-ből 35-t fát vágnak ki, melyek helyett 54-et telepítenek, kettőt pedig botanikai értéke miatt átültetnek.

Brányi Mária szerint szükséges és indokolt mértékű a változás, Katanics Sándor szerint viszont van olyan szakvélemény, mely szerint a hársfák egészségesek voltak.

Forrás: Veszport.hu

Vissza...