Quimby: mínusz ötmillió

2012-06-26 13:37:38

Nem az a baj, hogy a Quimby Veszprémben koncertezett, s zajlik az élet a városban, sokkal inkább az, hogy magánterületen tartották a rendezvényt, és a szükséges zajvédelmi mérést sem végezték el az érintettek - Katanics Sándor önkormányzati képviselő mondta el mindezt lapunknak a másfél héttel ezelőtt rendezett Quimby-hétvége kapcsán.

A Demokratikus Koalíció színeiben politizáló városatya kiemelte, már a História kertben rendezett koncert éjjelén rengetegen megkeresték problémáikkal, ezért tájékoztatást kért az ügyben dr. Mohos Gábor jegyzőtől és Nevada Amáliától, a VMK igazgatójától.

A legfontosabb probléma, hogy nem köz-, hanem magánterületen zajlott a rendezvény, az üzemeltetőnek ezért zajvédelmi mérést kellett volna végeztetnie, ám ennek a jogszabályi kötelezettségnek nem tettek eleget, ezt Mohos Gábor jegyző is megerősítette. "A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló kormányrendelet vonatkozó pontja szerint amennyiben a rendezvény megtartására magánterületen kerül sor, a tevékenység megkezdése előtt a környezeti zaj- és rezgésforrás üzemeltetője köteles a környezetvédelmi hatóságtól környezeti zajkibocsátási határérték megállapítását kérni és a határérték betartásának feltételeit megteremteni. A zajkibocsátási határérték megállapítása iránt azonban az arra kötelezett kérelmet nem nyújtott be" - írja Mohos Gábor, aki hozzáteszi, mivel a szervező VMK önkormányzati fenntartású, ezért a jegyző érintettség miatt az illetékes kormányhivatalnak adta át az ügy vizsgálatát.

Katanics Sándor azt is nehezményezi, hogy a város nehéz anyagi helyzete ellenére egy magánberuházáshoz került a koncert. - Nevada Amália igazgató tájékoztatása szerint a Quimby-hétvége közel 11 millió forintjába került a VMK-nak, s ezáltal a fenntartó önkormányzatnak. A belépőjegyekből 3,3 millió forint jött be, s pályáztak még hárommillió forintra, amelynek eredménye később várható. Minimum ötmillió forint tehát a mínusz - mondja a képviselő.

Nevada Amália igazgató említett levelében egyébként leírja, hogy "a városban működő, többi kultúrával foglalkozó intézményhez hasonlóan, intézményünk is tervezett programokat a Kolostorok és Kertek számos helyszínén egész évre... a História kert tűnt az egyetlen olyan megfelelő helyszínnek... ahol a legjobban lezárható és biztonságilag is megfelelő terület állt rendelkezésre. A História kert ingyenesen biztosította számunkra a helyszínt."

Forrás: Napló-online

Vissza...