A kormányra dőlt Kövér akciója

2012-06-26 12:51:06

„Dafke” akciónak indult, de mára kiterjedt külpolitikai botrány lett Nyirő József újratemetési kísérletéből. Kérdéses, hogy a kormány számított-e ilyen heves reakciókra, megérte-e a tragikomikus hercehurca az árat, amit végül fizetni kell érte. De nem a hamvak csempészése az egyetlen kínos és kimondottan káros incidens.

Nyirő József újratemetésével kapcsolatban megerősödni látszanak a Horthy-kultusz felélesztésével kapcsolatos vádak, különösen annak fényében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ettől a mai napig sem határolódott el. Némi szélcsend után Magyarország ismét téma lett a világsajtóban, nem öregbítve ezzel nemzeti hírnevünket: Elie Wiesel Nobel-békedíjas író levele és kitüntetésének demonstratív visszaadása, majd Kövér László házelnök nemkívánatos személlyé nyilvánítása Izraelben (akárhogy is magyarázza azt a kormány) nemcsak kínos incidens, hanem tovább fokozza a kabinet nemzetközi elszigeteltségét.

Nyugat-Európában eddig sem volt szívesen látott vendég a magyar miniszterelnök, de ezek után még nehezebb lesz megszervezni, mondjuk, egy vizitet a német kancellárnál. A hazánkban komoly üzleti érdekeltségekkel rendelkező országok kormányai egyelőre diplomatikusan hallgatnak, nehogy kár érje őket, de az európai és az amerikai sajtó részletesen beszámol a Nyirő-ügy összes hullámáról, és ennek hatását nehéz lesz egy országimázskampánnyal helyrehozni.

Különösen a szomszédos országokban nagy a riadalom. Budapest provokál – ez a vélemény hangzik el a leggyakrabban Romániában az Orbán-kormány külpolitikájáról, tapasztalja bukaresti tudósítónk. Pedig 2010-ben Bukarestben várakozással tekintettek a Fidesz kormányalakítására. Romániát akkor a Demokrata-Liberális Párt (PDL) vezette, amely a Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárt tagja. A párt informális vezetője az a Traian Basescu elnök, aki barátjának tartja Orbán Viktort. A néppárti együttműködés eredményeként választották meg Tőkés Lászlót az Európai Parlament alelnökévé. Román elemzők már akkoriban figyelmeztettek: Orbán csak látszólag barátja Basescunak, hiszen a „radikális magyarokat” támogatja az RMDSZ ellenében. A Fidesz-kormányzás első évében Basescu még Orbánnal együtt tartott előadást a tusnádfürdői nyári egyetemen, tavaly azonban már hiába hívták.

Bár az RMDSZ tagja volt a bukaresti kormánykoalíciónak, a Fidesz vezetői mégis az Erdélyi Magyar Néppártot és a Magyar Polgári Pártot látogatták sűrűn. Utóbbi érdekében szervezte meg Kövér László házelnök hivatala Nyirő József újratemetését – Bukarest minden tiltakozása ellenére.

Mintha az Orbán-kormány nem venne tudomást arról, hogy a politikai hazárdjáték a csaknem kétmillió erdélyi magyar „bőrére” is mehet. Az elmúlt két évben a néppárti barátság ellenére Magyarország nagykövetét sűrűbben kérették be a román külügyminisztériumba, mint korábban bármikor. A nem egészen két hónapja tartó szociáldemokrata–liberális kormányzással pedig nem is lehetett volna rosszabb a kezdet.

A kétoldalú viszony kilátásairól sokat elárul, hogy Orbán Viktor legutóbbi, június eleji bukaresti útja során is csupán Traian Basescuval tárgyalt, az uniós alapokról szervezett konferencia házigazdájával, a román miniszterelnökkel nem. Pedig jó alkalom lett volna tisztázni a Nyirő József újratemetése körüli nézeteltéréseket, pláne hogy Victor Ponta az összes többi meghívott kormányfővel kétoldalú találkozót tartott.

Ehhez képest a másik „neuralgikus viszonynak tekintett relációban” a hatalomba visszatért Robert Fico szlovák kormányfő és Orbán Viktor április végi varsói találkozója meglepően derűs légkörben zajlott. A szlovákiai sajtó szerint mindez a két kormányfő pragmatikus szemléletének, továbbá annak köszönhető, hogy a vitás kérdéseket tulajdonképpen szőnyeg alá söpörték. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint a szlovák–magyar kapcsolatok sokkal jobbak annál, mint ahogy azt a sajtó állítja.

A valóság azonban korántsem ilyen problémamentes – emlékeztet pozsonyi tudósítónk. A pozsonyi hatóságok továbbra is zaklatják azokat a személyeket, akiket akaratukon kívül megfosztottak a szlovák állampolgárságuktól, mert kérték, és megkapták a magyart. Többen közülük jogorvoslatért már a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak. A szlovákiai sajtó is árgus szemekkel követi a magyarországi történéseket: aggodalommal írnak az antiszemitizmus sokasodó megnyilvánulásairól, a Horthy-kultusz újjáéledéséről is.

Nem kerülte el a szlovák médiumok figyelmét az sem, hogy Robert Fico újabban vigyázó szemeit Budapestre veti, mert megtetszett neki is a bank- és a tranzakciós adó, továbbá a nagy nyereséget produkáló cégek megsarcolása. Több gazdasági elmeszüleményt némi kozmetikázással már át is vett az októbertől hatályos szlovákiai megszorítócsomagba. Megtetszett a kormánypártnak a közmédiumok elfoglalása is.

„Megkezdődött Szlovákia orbanizálása – jelentette ki ezzel kapcsolatban Július Brocka ellenzéki honatya. A szlovákiai sajtó tudósított az Orbán Viktor és Kövér László által támogatott erdélyi magyar pártok kínos választási vereségéről is, rámutatva, hogy már az MKP idei tavaszi kudarca is figyelmeztető jel lehetett volna számukra. Peter Morvay szerint Budapest egyre kevesebb értelmes támogatást tud nyújtani a szomszédos országokban élő honfitársainak, elsősorban azért, mert tönkretette a gazdaságot, autoriter módszerei miatt pedig nemzetközileg egyre elszigeteltebb helyzetbe kerül.

Így minden kérkedése ellenére nem erős, hanem nevetséges Magyarország van kialakulóban, amellyel semmit sem tud kezdeni az ország határain túl élő magyarok nagy többsége. „Orbán eddig legfeljebb a gyenge forinttal segítette a szlovákiaiakat, akik mostanság nagybevásárlásokat hajthatnak végre Magyarországon” – mutatott rá a neves szlovák publicista.

Nyirő ne legyen az alaptanterv része

Magyarországi zsidó szervezetek és szövetségek felszólították a kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a Nemzeti alaptantervet, és mellőzze abból Nyirő Józsefet, Sinka Istvánt, Szabó Dezsőt és Wass Albertet, mert meglátásuk szerint antiszemiták voltak. Nyilatkozatukban úgy fogalmaztak, a négy író „a gyűlölet, az antiszemitizmus mételyét” terjesztette, és terjeszti ma is, ezért „nem fogadható el, hogy a magyar ifjúság oktatásának szerves részét képezzék”.

Forrás: Nol.hu

Vissza...