Emlékeztünk, de tudunk-e cselekedni is végre?

2012-06-24 13:21:33

Alig negyed éve, hogy a veszprémi Jobbik egy gusztustalan és országos méretű botrányt kevert magatartásával. Állítólag „torkig voltak” (már akkor is) a holokauszttal. Az Élet Menete Alapítvány egy „vagonkiállítást” szervezett a veszprémi vasútállomáson, így emlékeztetve a zsidók 1944-es elhurcolására. A kiállítás megnyitóján ott volt és beszélt Veszprém polgármestere is.

Nem emlékszem, hogy felháborodottan szólt volna a Jobbik arcátlan magatartásáról. Szerencsére civilek sokkal többen mentek oda világossá tenni, ők nem felejtenek el emlékezni és ha kell, akár a Jobbik híveit is segítenek időről- időre „emlékeztetni”.

S bár hiányoltam a város polgármestere részéről a határozottabb- a fasiszta ideológiának utat törő magatartásformák elleni- kiállást, azt nem gondoltam volna, hogy ez a negyed év elég lesz arra, hogy az említett eseménynél sokkal provokatívabb és már a Fidesz egyes politikusai által is aktívan támogatott jelenség is lejátszódjék.

Az utóbbi hetek és pár hónap eseményei napról-napra teszik egyre világosabbá, a Kormány nem határolódik el a szélsőséges magatartásformáktól- sőt egyre inkább tűnik úgy, hogy a miniszterelnök a szélsőjobb szavazótáborának -mint lehetséges támogatóinak- megnyerése érekében egyre felelőtlenebb. Ha a miniszterelnök nem szól ezen káros jelenségek ellen, vagy önkormányzatok ügyének tartja csupán, az azt jelenti, hogy „mindent lehet”. Nem foglalt állást az újjáéledő Horthy kultusz jegyében megtörtént szoborállítások, térátkeresztelések miatt. Nem vonta felelősségre, nem helytelenítette a Fidesz vezető állami pozíciókat betöltő prominenseit, a Nyírő József újratemetése körüli hercehurcában betöltött szerepükért. Nem kívánta megakadályozni, hogy a módosított nemzeti alaptanterv részeként szélsőséges nézeteket valló és nem feltétlenül az irodalmi munkásságuk alapján egyértelműen kiválót alkotó személyekről legyen kötelező az iskolákban tanulni és tanítani. S most Tarlós főpolgármester erősködik azon, hogy egy beteg gondolkodású -fajelméletet hirdető- püspök, Prohászka Ottokár is szobrot kaphasson, éppen Budapest zsidók által legsűrűbben lakott kerületében, a Lipótvárosban.

Mindezek az ügyecskék mennek előre szépen, -úgy sajnos, ahogyan a csillag az égen- miközben ha már égbekiáltóan nagy a baj, valaki ügyeletes főember- ügyesen fenntartva a kétarcú magatartást- azért látszólag tiltakozó hangon is megszólal néha. Megszólalt pl. Áder János, a Fidesz legfrissebb és még eddig el nem nyűtt köztársasági elnöke is a Schweitzer nyugalmazott főrabbit Pesten ért verbális inzultus miatt. S nem győzött azonnal rákapcsolódni Veszprém városának fideszes vezetése is, miközben egyéb ezt a jelenséget nyilvánvalóan lehetővé tévő disznóságoktól eszük ágában sincs elhatárolódni.

Nem értem, miért nem szólalnak meg máskor is? Miért nem tiltakoztak például akkor, amikor a Jobbik tulajdonképpen nyíltan zsidózott a „torkig vagyunk a holokauszttal tüntetés” megszervezésével? Miért nem állnak ki és köszönik meg pl. Iványi Gábornak, hogy szelíd, de határozott hangon elmondott tiltakozásának nagyobb ereje legyen? Miért nincsenek ott ilyenkor más vallások képviselői és ahelyett, hogy Wass Albert szobrokat áldanának, segítenének megértetni a kétkedőkkel, mekkora bűnök elkövetői is voltak azok, akik 1944-ben eddig az emberi aljasságig is büszkén jutottak el.

Iványi lelkész úr is hiányolta minapi veszprémi látogatásakor, miért nem szólal meg ezekben az ügyekben például Veszprém érseke. Ezekben az ügyekben kellene felemelni a hangját és nem olyan ügyekben, ami joggal váltott ki szintén nemzetközi megbotránkozást. A miniszterelnöki tettek lelkes igazolása helyett, a miniszterelnöki lelkiismeret felébresztése lenne most a fontos!

A mai -június 24-i- veszprémi zsidó hitközség megemlékezése a Veszprémben és Veszprém környékén élő zsidók gettósításáról, majd haláltáborokba hurcolásáról, fontos és nagy jelentőséggel bíró rendezvény volt. Jó néhány éve vagyok ott minden év júniusának vége felé, ezeken a rendezvényeken. Ma mintha többen lettünk volna. Sajnos sokkal többen nem. Ott voltak a Hit Gyülekezetének tagjai, fiatalok is, ami szintén rendkívüli fontossággal bírt. Sajnos nem voltak ott viszont a nagy múltú történelmi egyházak más képviselői. Ha hívták, ha nem hívták őket, most bizony meghívás nélkül is ott lett volna a helyük. Nagy ugyanis a baj. S lehet, hogy nem kell már egy újabb negyed év sem, hogy még nagyobb legyen. Most lenne itt az ideje annak, hogy megállítsuk összefogással ezt az őrületet! Meg kellene állítani, a fiatalok közt gombamód szaporodó és a semmiből pillanatok alatt lábra kapó zsidógyűlöletet. Erről beszéltek sokan ma, elég határozottan. Sokan, de egyáltalán nem elegen mondták el azt, határozott kiállásra és széleskörű összefogásra van szükség az újabb borzalmak elkerülése érdekében. A polgármester sajnos ebben a fontos lélektani pillanatban is „gyenge” volt ehhez. Felolvasott egy olyan beszédet a Mártírok úti zsidó temetőben megrendezett istentiszteleten, amit felolvashatott volna bármikor. Személytelen, valódi tartalom nélküli, „üres” beszéd volt. Itt volt a lehetőség mást és okosat mondani. Na, de a több százezer Ft-ért tartott beszédíró, ilyenkor nem segíthet. Ilyenkor a belülről jövő felháborodásnak kellene segíteni! Hiányoltam a képviselőtársaimat is a megemlékezésről. Ők nem mondhatják, hogy nem kaptak rá meghívást. A polgármester úron kívül, akit beszédre is felkértek, rajtam kívül még az LMP képviselője volt jelen. Ilyenkor kellett volna igazán itt lenni a Fidesz népes képviselő és szakértőtáborának! S jelenlétükkel is tiltakozni az elharapózó gyűlölködés ellen. Nem tanévzárókon kellene új és egyedül a Fidesz által elfogadott „Alkotmányt” osztogatni, vagy Wass Albert köteteket, a város adófizetőinek pénzéből fenntartott „ingyen-újságban” azt hazudva melyik fideszes képviselőnő jóvoltából kapják a kisdiákok az ajándékkötetet. Holott nem a zsebébe nyúlt ám a képviselő asszony, csupán az adófizetők pénzéből létrehozott képviselői keretének egy részét fordította erre.

Ha lenne most némi normális reakciója a történésekre ennek a városvezetésnek, talán azzal kezdhetné a „kijózanodást”, hogy a Jobbik kultikus figurájává váló Wass Albertről megmintázott és a „mindenki” Polgármesteri Hivatalának Aulájában ideiglenesen több mint egy éve ott állomásozó szobrot, végre „méltóbb” helyre áthelyezteti.

Vissza...