Tanulságok Quimby hétvége ügyben

2012-06-22 09:03:14

Az egy héttel ezelőtti, péntek éjjel (2012. június 15.) történtek után, már szombaton megírtam, amit akkor tudtam a Historia Kertben zajló programról. Vasárnap pedig leveleket, s abban kérdéseket írtam Veszprém jegyzőjének és a Városi Művelődési Központ igazgatójának.

A feltett kérdésekre kapott válaszok alapján a következőket gondolom az ügyről. Nem bánnám, ha a város felelős vezetője (Porga Gyula) megszólalna, és a lényegről beszélne ebben az ügyben. A lényegről beszélhetne végre, nemcsak hárítana és nem csak „elterelő” nyilatkozatokat tenne, azt is jelentős késedelemmel.

A Városi Művelődési Központ a Quimby hétvégét a város egyik bizottságának (Közjóléti Bizottság) a jóváhagyásával szervezte a Historia Kertbe. (Kíváncsi lennék rá., hogy hányan emlékeznek erre az apró és mára mégis fontossá váló részletre a bizottság tagjai közül, amikor a VMK 2012. évi munkatervét megszavazták.) Aki ezt még mindig nem tudná, egy olyan magánterületre, ahol vállalkozás (vendéglátás) működik. A rendezvény -mára kiderült- nem volt nyereséges. Közel 11 millió forintba került, a jegyekből 3,3 millió Ft jött be. Egy központi pályázattól még 3 millió Ft-ot remélnek. Erről viszont még nem született döntés. A hiányzó összegeket helyi költségvetési támogatásból kell(ett) előteremteni. Érzékelhető mértékű szponzoráció nem volt, a Historia Kert tulajdonosa nem támogatta a rendezvényt, a terület használatáért pénz nem kért. Bevétele a koncerten résztvevők étel - és italfogyasztásának köszönhetően bizonyára keletkezett.

Nem kaptam választ arra a kérdésemre, hogy ki kérte, hogy a VMK erre a magánterületre vigye a programot. A válaszból azt a következtetést vonhatom le, hogy ez az ötlet nem a VMK vezetőjének a „fejéből” pattant ki, mert akkor ezt leírta volna a számomra a levelében.

Mindezekből viszont arra a következtetésre jutottam, "valaki- akinek ehhez hatalma van" kedvezni akart a magánerős beruházásban megvalósult vállalkozásnak és oda vitetett egy programot, amit javarészt közpénzből finanszíroztak. Miként is nevezhetjük mindezt? (Válaszoljon erre mindenki saját belátása szerint!)

Kiderült a jegyzői levélből, hogy az Önkormányzat nem adott ki engedélyt a rendezvényre, ilyet jogszabály alapján nem is kellett kiadnia, hisz magánterületen zajlott a program. Ugyanakkor már június 7-én észlelte az Óváros téren is olvasható hirdetésből, hogy vélhetően jogszabályt sértő módon kerül megrendezésre a program. A kormányhivatalnál kezdeményezte környezetvédelmi hatósági eljárás lefolytatását.

Erről kellene polgármester úrnak nyilatkozni, s nem arról, hogy alkalmas-e a helyszín vagy sem, rock-koncertek megtartására!

Idézet a jegyző leveléből:

„Amennyiben azonban a rendezvény megtartására magánterületen kerül sor, s ebben az esetben ez történt, akkor a 284/2007. (X.29.) Korm. rendelet 10. § (1) bekezdése szerint a tevékenység megkezdése előtt a környezeti zaj- és rezgésforrás üzemeltetője köteles a környezetvédelmi hatóságtól környezeti zajkibocsátási határérték megállapítását kérni, és a határérték betartásának feltételeit megteremteni. A zajkibocsátási határérték megállapítása iránt azonban az arra kötelezett kérelmet nem nyújtott be. 2012. június 7-én fényképfelvételek készültek a Veszprém, Óváros térre kihelyezett, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében 2012. június 15-16. között megrendezésre kerülő „Quimby hétvége” plakátjáról. Figyelemmel arra, hogy a VMKK Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott közművelődési intézmény, amelynek vezetője felett Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Polgármestere gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat, csakúgy, mint az ügyben hatáskörrel rendelkező jegyző esetében, ezért a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. ( a továbbiakban: Ket. ) 43. § (4) bekezdése alapján a Ket. 42. § (3) bekezdése szerinti kizárási okot jelentettem be a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz és kértem, hogy a velem, mint a hatáskör gyakorlójával szemben fennálló kizárási okra tekintettel a környezetvédelmi hatósági eljárás lefolytatására másik, azonos hatáskörű hatóságot kijelölni szíveskedjék.”

Előzmény: Bűnbak lesz a VMK? S ki a valódi felelős?

Vissza...