Iványi Gábor Veszprém megyében

2012-06-22 06:10:03

Dr. Iványi Gábor lelkész, a Demokratikus Koalíció köztársaságielnök-jelöltje egész napos látogatást tett júniusi 21-én Veszprém megyében. Délelőtt Várpalotán találkozott a helyi DK-sok képviselőivel, Deák Istvánné képviselőasszony, a várpalotai Dk vezetője társaságában látogatást tett, s fejet hajtott a többször megrongált izraelita temetőben

, megtekintette a volt zsinagóga épületét, a DK új irodahelyiségében tájékoztatta a városi sajtót aktuális kérdésekről, többek közt az őt is érintő új egyházügyi és oktatásügyi törvények által befolyásolt intézményi helyzetekről. Veszprémben a vasútállomáson fejet hajtott és koszorút helyezett el az 1944 júniusában onnan eldeportált veszprémi és megyebeli zsidókra emlékeztetve az általa évekkel korábban állított gránit-emléktáblánál, majd találkozott a DK megyeszékhelybeli, megjelent tagjaival. Mint elmondta, szerinte a múlt lezáratlan, a jövő bizonytalan, a kettő között lévő jelen pedig zűrös, zavaros napjainkban.Úgy vélte, a holokauszt borzalmai alig háromnegyed évszázada történtek meg, és nem kezdhető el a jövő tisztességes építése a múlt megfelelő lezárása nélkül. Hangsúlyozta, Auschwitz óta más a világ és ennek élét nem lehet kioltani azzal, hogy voltak, vannak más szörnyűségek. Emlékeztetett arra, ma is vannak igazságtalanságok, mert a társadalom egy része pusztán hovatartozása miatt szenved hátrányokat. Iványi Gábor kiemelte továbbá, hogy az ilyen emlékjelek - mint az általa állított veszprémi emléktábla is -  figyelmeztetnek minket, hogy nagyokat lehet botlani és súlyos bűnöket lehet elkövetni és nem ösztönöz arra, hogy menjünk vissza Horthy-korszakba. Kifejtette ellenérzéseit annak kapcsán is, hogy ma egyesek piedesztálra emelik Horthy Miklóst, aki nyíltan, büszkén vállalta antiszemitizmusát. Katanics Sándor képviselő, a Demokratikus Koalíció veszprémi vezetőjének kérdése kapcsán pedig kifejtette, a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök hozzáállását sanda hallgatás jellemzi, pedig egyértelmű kiállásra lenne szükség.

Iványi Gábor útja Pápán végződött, ahol a DK helyi tagjai egy kerekasztalbeszélgetésre látták vendégül "Oh szent szabadság! és mi haszna van? " - címmel. A vallásszabadság, szólásszabadság, sajtószabadság kérdésköreit taglaló több, mint két órás tanácskozás szervezője és moderátora Kerecsényi Zoltán, a DK választókerületi vezetője volt, aki elmondta, hogy fontosnak érezték a kérdéskör szakavatott vendéggel való kitárgyalását, mert mindezek igen csorbultak a közelmúltban hazánkban.

- tudĂłsĂ­tĂłnktĂłl -

 

A várpalotai látogatásról ide klikkelve bővebben is olvashat.

A Veszport tudósítása a veszprémi látogatásról ide kattintva érhető el.

Vissza...