A múlt lezáratlan, a jövő bizonytalan

2012-06-21 17:29:42

Ma zavaros időszakot él Magyarország, ennek egyik oka, hogy megpróbálja kozmetikázni a múltját a "jobb jövő" reményében és visszahozzák azt a történelmi időszakot, amely egymillió honfitársunk halálát okozta - mondta veszprémi látogatása során Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője csütörtökön.

A lelkész országjáró körútja során azért érkezett Veszprémbe, hogy megtekintse a 2004-ben a holokauszt áldozatainak emlékére felállított emléktáblát a vasútállomásnál. Az előzmények kapcsán kiemelte, mintegy negyven városban helyeztek el akkor ilyen emlékjelet - a MÁV támogatásával - a helyi deportálások évfordulóján.

Mint mondta, az eddigi tapasztalataik alapján egy sincs olyan jó állapotban, mint a veszprémi, talán csak a pápai. Volt, ahol már csak egy csonk tartotta az emléktáblát és olyan is, ahol összetörték, például Kaposváron.

Rövid látogatása során a Demokratikus Koalíció néhány tagja fogadta. Nekik beszélt arról is, hogy szerinte a múlt lezáratlan, a jövő bizonytalan, a kettő között lévő jelen pedig zűrös, zavaros napjainkban. Úgy vélte, a holokauszt borzalmai alig háromnegyed évszázada történtek meg, és nem kezdhető el a jövő tisztességes építése a múlt megfelelő lezárása nélkül. Hangsúlyozta, Auschwitz óta más a világ és ennek élét nem lehet kioltani azzal, hogy voltak, vannak más szörnyűségek. Emlékeztetett arra, ma is vannak igazságtalanságok, mert a társadalom egy része pusztán hovatartozása miatt szenved hátrányokat.

Iványi Gábor kiemelte továbbá, hogy az ilyen emléktáblák figyelmeztetnek minket, hogy nagyokat lehet botlani és súlyos bűnöket lehet elkövetni és nem ösztönöz arra, hogy menjünk vissza Horthy-korszakba. Kifejtette ellenérzéseit annak kapcsán is, hogy ma egyesek piedesztálra emelik Horthy Miklóst, aki nyíltan, büszkén vállalta antiszemitizmusát. Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció veszprémi szervezőjének kérdése kapcsán pedig kifejtette, a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök hozzáállását sanda hallgatás jellemzi, pedig egyértelmű kiállásra lenne szükség.

Forrás:veszport.hu

Megjegyzés: 

Ma dél körül találkozhattam Veszprémben, a vasútállomás előtt Iványi lelkész úrral. Üzenetet is küldött mindazoknak, akik még mindig nem értenék mi történik velük, József Attila egy kevésbé ismert versét idézve.
Íme:

"Franco tábornok besorolt ádáz katonának,
nem szöktem meg, mert féltem, agyonlövet úgy.
Féltem - azért harcoltam a haddal a jog s a szabadság
... ellen Irun falain. S így is elért a halál."

Vissza...