Bűnbak lesz a VMK? S ki a valódi felelős?

2012-06-18 17:12:35

"Mint ismert, száznál is több lakossági bejelentés miatt a Historia Kertből a VMK színháztermébe szorultak a Quimby hétvége második napjának fellépői és látogatói. - A pénteki nap után vált nyilvánvalóvá számomra mindez. Egész egyszerűen olyanok a fölrajzi viszonyok, amelyek nem teszik lehetővé egy rockzenei koncert megszervezését. Kértem a szervezőket ezért, hogy a szombati napot már az esőhelyszínen rendezzék.

Ez ugyan a Veszprém Aréna volt, ám tudtommal a zenekarok kérték, hogy a VMK legyen az alternatív helyszín - mondta el a Napló kérdésére Porga Gyula."   

Érdemes végigolvasni a Napló-online most megjelent írását ide klikkelve.

S ennél is érdekfeszítőbb elolvasni dr. Mohos Gábor jegyző úrtól kapott válaszlevelet. A kérdéseimre kapott válasz alapján elég sok izgalmas részletre derül(het) fény.

A kérdéseim: Jegyző úrtól azt szeretném megtudni, az engedély kiadását megelőzte-e a helyszín bármiféle "bevizsgálása". Vizsgálta-e az önkormányzat szakembere bármiféle módon, hogy az ilyen rendezvényeknek helyszínéül eddig még sohasem szolgáló terület egy ilyen mértékű zajterhelésre alkalmas-e egyáltalán? Összhangban van-e, illetve szabályosan történt-e az engedély kiadása a HÉSZ-ben és a zaj -és rezgésvédelemről szóló helyi szabályzatban foglaltakkal?
 
Jegyző úr meglátása szerint jogszerű volt-e az engedélyt hajnali két óráig kiadni? Tervezi-e jegyző úr megvizsgáltatni, hogy az engedély kiadása szabályszerűen zajlott-e le?

  Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata képviselője

Katanics Sándor úr részére

Tisztelt Képviselő Úr !

A Quimby hétvégével kapcsolatban feltett kérdéseire az alábbiakról tájékoztatom Képviselő Urat.

A rendezvény – hasonlóan minden más előadóművészi tevékenységhez – nem tartozik a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet hatálya alá, ezért rendezvénytartási engedély kiadására nem volt szükség, de ilyen irányú kérelem nem is érkezett a polgármesteri hivatalhoz.

A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdésének a) pontja szerint a rendelet hatálya nem terjed ki a közterületi rendezvényre, azaz az üzemeltetőnek környezeti zajkibocsátási határérték megállapítását sem kell kérnie és ebből következően a jegyzőnek sem kell az erre vonatkozó eljárást lefolytatnia. Amennyiben azonban a rendezvény megtartására magánterületen kerül sor, s ebben az esetben ez történt, akkor a 284/2007. (X.29.) Korm. rendelet 10. § (1) bekezdése szerint a tevékenység megkezdése előtt a környezeti zaj- és rezgésforrás üzemeltetője köteles a környezetvédelmi hatóságtól környezeti zajkibocsátási határérték megállapítását kérni, és a határérték betartásának feltételeit megteremteni. A zajkibocsátási határérték megállapítása iránt azonban az arra kötelezett kérelmet nem nyújtott be.

2012. június 7-én fényképfelvételek készültek a Veszprém, Óváros térre kihelyezett, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében 2012. június 15-16. között megrendezésre kerülő „Quimby hétvége” plakátjáról.

Figyelemmel arra, hogy a VMKK Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott közművelődési intézmény, amelynek vezetője felett Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Polgármestere gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat, csakúgy, mint az ügyben hatáskörrel rendelkező jegyző esetében, ezért a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. ( a továbbiakban: Ket. ) 43. § (4) bekezdése alapján a Ket. 42. § (3) bekezdése szerinti kizárási okot jelentettem be a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz és kértem, hogy a velem, mint a hatáskör gyakorlójával szemben fennálló kizárási okra tekintettel a környezetvédelmi hatósági eljárás lefolytatására másik, azonos hatáskörű hatóságot kijelölni szíveskedjék.

Veszprém 2012. június 18.

Tisztelettel:

dr. Mohos Gábor

jegyző



Előzmény: Ma este nálunk buli lesz!

Vissza...