VilĂĄgot gyĂșjtsatok!

2012-06-17 09:46:42

PĂĄlköve, 2012. jĂșnius 16. EmlĂ©kezĂ©s Bajcsy-Zsilinszky EndrĂ©re a Magyar EllenĂĄllĂłk Ă©s AntifasisztĂĄk rendezvĂ©nyĂ©n

BĂșzĂĄs Huba: MielƑtt verseket mondanĂ©k, egy s mĂĄs eszembe jutott. Az ember nem egyik pillanatrĂłl a mĂĄsikra lesz hazafi. Ki elƑbb, ki kĂ©sƑbb vĂĄlik azzĂĄ, ki sohasem. AmikĂ©nt az ember nem Ă©letĂ©nek minden pillanatĂĄban hazafi; amikĂ©nt az ember nem Ă©letĂ©nek minden pillanatĂĄban ellenĂĄllĂł Ă©s antifasiszta.

Akad, aki azt hiszi magĂĄrĂłl, hogy hazaszeretƑ, mĂ©gsem Ă©rti, hogy a haza nemcsak az a föld, ahol Ă©l, hanem az e földön Ă©lƑ emberek közössĂ©ge, mĂșltja, törtĂ©nelme is, akiket kulturĂĄlis hagyomĂĄnyaik fƱznek össze Ă©s emelnek morĂĄlisan összetartozĂł lĂ©nyekkĂ©. Bajcsy-Zsilinszky Endre nagy Ă©letutat tett meg addig, mĂ­g felismerte (adott törtĂ©nelmi idƑkben) hazĂĄja irĂĄnti legfƑbb kötelessĂ©gĂ©t, hazĂĄja valĂłdi törtĂ©nelmi Ă©rdekĂ©t, jövƑjĂ©nek, becsĂŒletĂ©nek szolgĂĄlatĂĄt, vĂ©delmĂ©t, amĂ­g szĂłt emelt a fasizĂĄlĂłdĂĄs ellen, amĂ­g az ellenĂĄllĂĄsi mozgalmat szervezni kezdte, egĂ©szen addig, amĂ­g SopronkƑhidĂĄn a nyilasok 1944. dec. 24-Ă©n kivĂ©geztĂ©k. Akkor 58 Ă©ves volt. Hazafi. 

ReĂĄ, emberi helytĂĄllĂĄsĂĄra emlĂ©kezĂ©sĂŒl hadd szĂłljak a magam felismerĂ©seirƑl – kĂ©t versben.

És az e felismerĂ©sekhez kapcsolĂłdĂł Ă©let-Ă©lmĂ©nyeimrƑl, amelyek e versek megĂ­rĂĄsĂĄra –messze kĂ©sƑbb, felnƑttkĂ©nt – ihlettek. Éppen 6 Ă©ves voltam, Ă©s termĂ©szetesen – akkor! - mit se tudtam a ma mĂĄr törtĂ©nelminek szĂĄmĂ­tĂł, körĂŒlöttem zajlĂł esemĂ©nyek jelentƑsĂ©gĂ©rƑl, amelyek sodrĂĄsĂĄba gyerekkĂ©nt kerĂŒltem. Öntudatlanul, nem önszĂĄntambĂłl, a kor egyik jelentĂ©ktelen tanĂșjakĂ©nt. Ma mĂĄr ismert, hogy 1941. mĂĄrc.27-Ă©n Hitlernek nem tetszƑ kormĂĄnyvĂĄltĂĄsra kerĂŒlt sor JugoszlĂĄviĂĄban. FelszĂłlĂ­totta a magyar kormĂĄnyt: vegyen rĂ©szt a JugoszlĂĄvia elleni hadmƱveletekben, visszakaphatja BĂĄcskĂĄt, a baranyai hĂĄromszöget Ă©s Muraközt, amit az orszĂĄg a trianoni bĂ©kediktĂĄtum következtĂ©ben elvesztett. – És Horthy MagyarorszĂĄga – noha 1940.decemberĂ©tƑl „örök barĂĄtsĂĄgi szerzƑdĂ©s” fƱzte hazĂĄnkat JugoszlĂĄviĂĄhoz – vĂĄllalkozott arra, hogy a szomszĂ©dos orszĂĄgot megtĂĄmadja.

Tudjuk: emiatt Teleki PĂĄl min.elnök a következƑ szavakat vetette papĂ­rra – Horthy kormĂĄnyzĂłnak Ă­rt – bĂșcsĂșlevelĂ©ben: „A gazemberek oldalĂĄra ĂĄlltunk. HullarablĂłk leszĂŒnk! a legpocsĂ©kabb nemzet” – Ă©s 1941.ĂĄpr.3-ĂĄn fƑbelƑtte magĂĄt. Egy hĂ©ttel kĂ©sƑbb a magyar csapatok bevonultak a barĂĄti JugoszlĂĄviĂĄba. Majd 1941. jĂșnius 27-Ă©n Horthy a nĂĄci NĂ©metorszĂĄg Ă©s a fasiszta OlaszorszĂĄg oldalĂĄn belĂ©pett a II. vilĂĄghĂĄborĂșba is. 1941. okt. 6-ĂĄn Bpesten a BatthyĂĄny örökmĂ©csesnĂ©l hĂĄborĂșellenes tĂŒntetĂ©sre kerĂŒlt sor. ApĂĄm – szocdem elvƱ, hadviselt fĂ©rfi, aki az I.vil.hĂĄborĂșt vĂ©gigkĂŒzdötte – elment az örökmĂ©cseshez. SzombathelyrƑl utaztunk a fƑvĂĄrosba. AnyĂĄmmal egy közeli kocsmĂĄban vĂĄrtuk. A VilĂĄgot gyĂșjtsatok! c. versben gyermekkorom eme kocsmai emlĂ©kĂ©rƑl szĂłlok; mĂĄig emlĂ©kszem a vĂĄrakozĂĄs nĂ©hĂĄny mozzanatĂĄra.TörtĂ©nelmĂŒnk esemĂ©nyei persze megĂĄllĂ­thatatlanul peregtek tovĂĄbb: 1942 elejĂ©n apĂĄmat behĂ­vtĂĄk a II. vil.hĂĄborĂșba is, altiszt volt, Ƒrmester. ÚjvidĂ©kre vonultak katonĂĄink, Ășn. „partizĂĄnvadĂĄszatra”. BizonyĂ­tott, hogy nyomukban mintegy 3500 szerb Ă©s zsidĂł ĂĄldozat maradt. HĂ­re ment kegyetlenkedĂ©seiknek. Bajcsy-Zsilinszky a polgĂĄri lakossĂĄggal szemben elkövetett sĂșlyos atrocitĂĄsok miatt emelt szĂłt a parlamentben: követelte a tettesek, a felelƑs katonai vezetƑk felelƑssĂ©gre vonĂĄsĂĄt. Az apĂĄm? Az örökmĂ©csesnĂ©l bizonyosan hazafi volt. És talĂĄn akkor is, amikor az ÚjvidĂ©ken törtĂ©ntekrƑl ƑszintĂ©n beszĂ©lt. (58 Ă©ves volt akkor, mindössze kĂ©t Ă©vvel idƑsebb, mint Bajcsy Zsilinszky Endre.)

Ennyit az elsƑ versrƑl, melyet nyomban elmondok.

A mĂĄsodikkĂ©nt felolvasandĂł – MĂ©g hallani c. – vers Ă©let-Ă©lmĂ©nye 13 Ă©s 15 Ă©ves koromhoz tapad. Ez a vers is – mint az elƑzƑ – Ășjabb kötetem darabja. A kötet FĂ©lrevert harangjaim cĂ­mmel nyomdakĂ©szen fĂ©l Ă©ve vĂĄrakozik a pesti Hungarovox KiadĂłnĂĄl, hogy megjelenhessen. A Nemzeti KulturĂĄlis Alap azonban aligha tĂĄmogatja, a többi között azĂ©rt sem, merthogy az ÍrĂłszövetsĂ©gbƑl – ellenkezƑ politikai ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsom miatt – a közelmĂșltban kilĂ©ptem. Ez idƑ szerint csak a Magyar ÍrĂłk EgyesĂŒletĂ©nek vagyok tagja. Igen, 13 Ă©ves voltam, amikor a ref. egyhĂĄz 10 napos b.fĂŒredi nyaralĂĄsban rĂ©szesĂ­tett, mint konfirmĂĄciĂłra kĂ©szĂŒlƑ diĂĄkot. Az ĂŒdĂŒlƑben kötöttem barĂĄtsĂĄgot a nĂĄlam 4 Ă©vvel idƑsebb – papnak kĂ©szĂŒlƑ – egyik szobatĂĄrssal, aki megrendĂŒlten beszĂ©lt (gyakran visszatĂ©rƑ tĂ©ma volt!) a nyilasok rĂ©mtetteirƑl: a hĂĄborĂș vĂ©gĂ©n sokezer zsidĂłt irtottak ki a fƑvĂĄrosban Ă©s környĂ©kĂ©n. Nekem is voltak kapcsolĂłdĂł szombathelyi hĂĄborĂșs Ă©lmĂ©nyeim. LevelezĂ©sben maradtunk, majd kĂ©t Ă©vvel kĂ©sƑbb – pesti srĂĄc lĂ©vĂ©n Ă©s talĂĄn kegyeleti okbĂłl? nem tudom – a kivĂ©gzĂ©sek szĂĄmos helyszĂ­nĂ©re kalauzolt el: elhagyatott tĂ©glaĂ©getƑkbe, romhĂĄzak pincĂ©ibe, tĂĄrnĂĄkba Ă©s a Duna-partra.

1950 nyarĂĄn – legalĂĄbbis rĂ©szben – lĂĄttam, lĂĄtni vĂ©ltem mindazt, aminek bekövetkezte ellen Bajcsy-Zsilinszky kĂŒzdött.

E lĂĄtomĂĄsaimat Ă©s Ă©rzĂ©ki tapasztalĂĄsomat jelenĂ­ti meg a MĂ©g hallani c. vers. Nem voltam hazafi se 6, se 13, se 15 Ă©ves koromban. Ám kĂ©sƑbb, minĂ©l többször gondoltam vissza ilyetĂ©n Ă©let-Ă©lmĂ©nyeimre Ă©s ismertem meg hazĂĄnk sĂșlyos törtĂ©nelmĂ©t, nemzetĂŒnk sorsĂĄt, kultĂșrĂĄnkat, Ă©rtĂ©keinket Ă©s gyalĂĄzatunkat, jövƑnk realitĂĄsokba ĂĄgyazott lehetƑsĂ©geit, Ășgy vĂ©lem, egyre inkĂĄbb megĂ©rtem arra, hogy a most következƑkben elhangzĂł verseket e formĂĄban papĂ­rra vessem. És meggyƑzƑdĂ©sem: e pillanatokban, hogy megemlĂ©kezĂŒnk most egy ellenĂĄllĂłvĂĄ nemesedett, antifasiszta hƑssĂ© vĂĄlt egykori honfitĂĄrsunkrĂłl, Bajcsy-Zsilinszky EndrĂ©rƑl, aki felismerte a nemzet akkori Ă©rdekeit Ă©s szolgĂĄlta becsĂŒletĂ©t – e pillanatokban, igen –minden itt emlĂ©kezƑ hazafi, hazafivĂĄ lett, mert kiĂĄll a szabadsĂĄg, a fĂŒggetlensĂ©g, a demokrĂĄcia, a jogĂĄllamisĂĄg eszmĂ©je mellett, a zsarnoksĂĄg ellenĂ©ben, vilĂĄgot gyĂșjt a modern MagyarorszĂĄgĂ©rt, EurĂłpĂĄĂ©rt, a vilĂĄgĂ©rt, egy emberibb Ă©letĂ©rt. A versekhez egy-egy mottĂłt illesztettem, melyek utalnak az adott törtĂ©nelmi korra.

 

VilĂĄgot gyĂșjtsatok!

 1941. oktĂłber 6-ĂĄn Budapesten hĂĄborĂșellenes tĂŒntetĂ©s volt a BatthyĂĄny-örökmĂ©csesnĂ©l


dobkĂĄlyha vöröslött nyĂŒzsge ivĂł közepĂ©n, 
didereg az utca népe ~ mondta valaki
hideg ez az oktĂłber, fĂĄzik, aki Ă©hes,
csontbƑr-idƑk ~ felesborsĂł se? ~ kĂ©rdezed,
ott vårtuk apåmékat kisanyåmmal,
a mĂ©cseshez ment ~ nĂ©ma tĂŒntetĂ©s ~
jaj, félek a kardlapozåstul! ~
fejkendƑs nĂ©ni sĂșgta ezt 
szĂŒrcsölve teĂĄjĂĄt
bokĂĄig a fĂŒstben...
nem Ă©rtettem, hova ment az apĂĄm ~ temetƑbe? 
se azt, miért lett öngyilkos Teleki Pål,
kitƑl köll fĂ©lni nagyon, hol a szörny a sötĂ©tben
kevĂ©s a mĂ©cses, hogy vilĂĄgot gyĂșjtsatok! ~
gyomromban az éhkeselyƱ vacsoråzott,
fészkét agyamba rakta, vijjogott,
csƑrĂ©t beleimbe, ha vĂĄgta,
hétrét hajoltam hirtelen
ördög lovagolja a kölykit, 
agyalja meg ötször! ~ mondta a néni, mikor... beinaltak a båtrak, 
félgallér takarta arcukat
minek teszi ki gyerekét! ~ zsörtölt kisanyåm ~ csitt!
megszĂĄllhatunk a hĂșgodĂ©knĂĄl holnapig ~
råncolta szemöldökit össze apåm, és...
kinn néhåny utcalåmpa pislogott,
ölébe kapott, de mihaszna,
hitvĂĄnyka cetli Ă©rkezett:
veszett ĂŒgyekĂ©rt behĂ­vtĂĄk katonĂĄnak 
A VilĂĄgot gyĂșjtsatok! c. vers a HĂ©vĂ­z  folyĂłirat 2011. 4. szĂĄmĂĄban jelent meg.
 
MĂ©g hallani
a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș vĂ©gĂ©n magyar nyilasok 25.000 magyar zsidĂłt mĂ©szĂĄroltak le 

közöny... ti talĂĄn sohasem vetƑdtetek 
elhagyatott tårnåkba, hol vérsåros még a föld?
hol Ă©letĂŒkĂ©rt remegƑ gyerekek rogyadoztak egykor 
keretlegĂ©nyek puskacsövei elƑtt lĂĄtvĂĄn szĂŒleik lelövĂ©sĂ©t,
ahol visszhangzanak az omladék-falak halovåny sikolyoktól
és hallod még a dörrenéseket iszonyodva?
avagy sohasem hƑköltĂ©l meg az udvari pincelejĂĄratok esti homĂĄlybozĂłtosĂĄtĂłl, 
tĂ©glaĂ©getƑk denevĂ©reitƑl ~ ki csapong? ~ huhogĂł hekatombĂĄk!
hol alvadtvĂ©r-sötĂ©t ĂĄrnyĂ©kok rajzanak s talĂĄlhatsz lƑttsebes koponyĂĄkat,
ahonnan mĂ©g holdjĂĄrta romladĂ©k mögĂŒl szĂĄll föl a halĂĄlszag,
mint kĂ©nköves földbƑl a fĂŒst,
avagy Duna-parti sétåidon éjjel
tarkĂłlövetĂ©sĂŒk elƑtt lerakott pici nƑi cipƑkbe, 
mondd, botoltĂĄl-Ă© meg egyszer is?
... kispap haverom vezetett e zarĂĄndok-utakra
~ talålkoztål-e önmagaddal itt vagy ott? ~
tƑlem tudakolta fohĂĄszai közben
Ă©s hallottuk a hĂĄborĂșs pokol hĂĄttĂ©r-zajain ĂĄttörni
utolsĂł sĂłhajtĂĄsukat,
mĂșlt rettenetĂ©bƑl a tompa morajlĂĄst

Vissza...