Már a Népszabadság is?

2012-06-14 12:38:38

 „Egyre több Gyurcsány-szimpatizáns igyekszik vissza az MSZP soraiba, vagy legalábbis kacsingat korábbi pártcsaládja felé – állítják szocialista forrásaink. A Demokratikus Koalíció (DK) vezetése ezzel szemben azt állítja, hogy nincs szó tömeges át- vagy visszalépésekről.” – írta tegnap a Népszabadság. Konkrétumok érdemi említése nélkül a lap Bács-Kiskun megyére hivatkozik.

Nem értem a Népszabadságot. Egészen biztos vagyok benne, hogy az újság, illetve újságírói pontosan tudják, politikailag rendkívül kényes kérdéshez nyúlnak. Ha a hír igaz, akkor az a Demokratikus Koalíció gyengülését igazolja és természetesen árt neki. Azt gondolom tehát, hogy az elemi tisztesség, a szakmai korrektség azt kívánja, hogy egy ilyen állítást egyértelműen bizonyítani kellene, különben adódik a következtetés, hogy a cikk nem jó másra, mint hogy az érintett szervezet jó hírét alaptalanul sértse. Ráadásul egy olyan szervezetét, amely az Orbán-rendszer leváltásán fáradozik, és minden héten ötven-száz új tagot vesz fel a szervezetébe. Többnyire nem az MSZP-ből érkező tagokat.

De a Népszabadság nem veszi magának a fáradságot, hogy konkrét szervezeteket és neveket említsen. Beéri annyival, hogy meg nem nevezett szocialista forrásokra hivatkozzon. Mintha nem tudná az újság, hogy az MSZP sok tekintetben ellenérdekelt fél, érdeke a Demokratikus Koalíció rossz hírének keltése. Ugyan szót kap a DK pártigazgatója, de miután nincs konkrétan beazonosítható állítás, így a cáfolat se lehet eléggé konkrét, ezért aztán marad a feltételezés, a hírbehozás.

 Ez szerintem tisztességtelen eljárás.

 Mi az, amit mi tudunk? Bácsalmáson 50-60 fő kilépett az MSZP-ből, így összesen nyolcan maradtak a helyi szervezetben. A kilépettek közül mintegy harmincan jelezték, hogy talán be szeretnének lépni a DK-ba. Még meg sem történt a tagfelvétel, amikor a harmincak közül öten meggondolták magukat és az MSZP-be történő visszalépésükről döntöttek. Hozzáteszem, anélkül, hogy a DK-ba már átléptek volna. Azaz, ha erre a történetre utal a Népszabadság, akkor a cikk hangulatával, sugallatával szemben ez nem a DK-nak, hanem az MSZP-nek kínos. De a Népszabadságnak nem a tények voltak fontosak, hanem a meg nem nevezett MSZP-s forrás verziójának közreadása. Méltatlan eljárás. A Magyar Nemzethez méltó.

Elfogadom, hogy egy lapnak lehet politikai preferenciája. Ez természetes. De hamis hír gyártása, az ez alapján történő politikacsinálás már nem elfogadható. Egyre kevésbé csodálkozom, hogy miért csökken a Népszabadság példányszáma. Lassan valóban nem lesz érdemes olvasni....

Gyurcsány Ferenc írása ide klikkelve érhető el a Facebookon.

Vissza...