Hová tart az újságírás?

2012-06-06 19:32:46

Már tegnap este olvastam a Napló online változatán azt a ma nyomtatott formában a címlapon is megjelenő hírt, ami szerintem újabb jelentős állomása a megyei napilap „elgyávulásának”. Ráérő perceimben leginkább azon meditáltam, ez a magatartás csak a cikket író tudósító sajátja, vagy a szerkesztőség egészére is egyre inkább jellemző tulajdonság.

Kezdem azt érezni, hogy az egyre nyilvánvalóbbá váló és a szerkesztőségen belül egymás között előre egyeztetett megfelelési kényszer jelei ezek. Kicsit nekem meglepő, hogy sejtésem szerint mindez külső ráhatások nélkül, csupán "öncenzúrával" valósul meg.

Nem hiszem ugyanis, hogy a városvezetés bármiféle „megrendelést” küldött volna arra, hogy írjanak pozitívan a körforgalom építésével kapcsolatosan. Pedig a lakosság szemmel láthatóan napról napra türelmetlenebb és amióta látják ezt az ormótlan betonalagutat körvonalazódni, a még szólni merők közül a legtöbben határozottan az utálat hangján nyilatkoznak meg.

Amíg nem olvastam, azt nem is mertem volna feltételezni, hogy az az újságíró, aki a múlt csütörtöki közgyűlést teljes egészében végigülte és így elvileg hallotta és "megfigyelhette" részleteiben is az ott történteket, az úgy kezdi megfogalmazni ezt a minden bizonnyal sokak érdeklődésére számot tartó írást, hogy „jól halad a körforgalom és az aluljáró építése.” S még nagyobb betűkkel figyelemfelhívó címként jelenteti(k) meg azt is, hogy „nyár közepére elkészül.” A cikkben viszont véletlenül sem kerül az leírásra- amit nyilván maga a tudósító is nagyon jól tudhatott-, hogy az eredeti elképzelések szerint már május 16-án át kellett volna adni a közlekedők számára a körforgalmat és az aluljárót is.

A közgyűlés napirend előtt zajló vitáinak egyike pont ezzel a kérdéskörrel foglalkozott. Bárki számára az ott lévők közül világossá válhatott, hogy a polgármester még március végén az akkori közgyűlésen egy nekem a körforgalom megépítésének a közbeszerzési eljárásával kapcsolatos kérdésre nem a valóságnak megfelelő módon tájékoztatott. Ha én lettem volna az újságíró helyében, ezt nemhogy eltitkolom, hanem erről írok a leginkább, hisz az újság példányszáma pont az ilyen híreknek köszönhetően növekedhetne. Igaz, akkor fel kellene tárni, amit úgy érzem, teljesen világossá tettem.

Valakik ugyanis szerintem nagyon azt a látszatot akarták kelteni, hogy volt több sikeres pályázat is, s a legkedvezőbb ajánlat nyerte meg a közbeszerzési eljárást. Közben pedig az derült ki, hogy a 4 pályázó közül a 3 másikat kizárták, így nem volt legkedvezőbb, egyből lehetett csak választani. S talán az is megérne egy misét, hogy a többiek mi miatt lettek kizárva és ők ajánlottak-e rövidebb határidőt, vagy lényegesen olcsóbb kivitelezést. Erről persze egy szó sincs a híradásban. Akárcsak arról, hogy mi az oka a csúszásnak. Sőt arról sem, hogy egyáltalán van-e csúszás. Még szerencse, hogy a címlaphír után az olvasókat, így engem is arra buzdítanak, mondjuk el a véleményünket, akár sms-ben is. Én már reggel 8-kor megtettem. Most kíváncsian várom, megjelenik-e holnap reggel, vagy úgy járok, mint legutóbb. S egy hetet "jegelik", hogy ne tűnjön fel az olvasóknak, mivel is van mindez összefüggésben.

 

Ui.: Így legyen ötösöm a lottón! Nem jelent meg a tegnap reggel a Naplónak küldött sms-em.

Azt írtam benne: „Nem jól, hanem lassan halad a körforgalom építése. Május 16-án át kellett volna adni. Március végén még ezt állította Porga úr. Írni kellene a közbeszerzési eljárás furcsaságairól, s arról, mibe kerül az aluljáró az adófizetőknek. Az orvosi ügyelet előtt is zebrát kellene létrehozni. Katanics S.”

Ez utóbbi javaslatot azért tettem hozzá, mert a cikkben írnak a jelenlegi földfelszíni gyalogos átközlekedőhely megszüntetéséről is és meggyőződésem, hogy sokan nem fognak visszamenni a Kossuth utca posta felőli részéig, hogy a volt Papgödörből lett „mélyárkon” keresztül keljenek át a piac felőli oldalra. Ugyanakkor a 10 emeletes előtt a buszpályaudvarig 3 lámpás zebrán kell átmenni annak, aki a piachoz igyekszik. Épp ideje lenne a negyedik zebra megvalósításának. Addig, amíg megint nem lesz az adott Jutasi úti szakaszon halálos kimenetelű baleset.

Nos, hiába küldtem tegnap korán reggel a szóljon hozzá az írásunkhoz felhívásra sms-t és hiába igazolták vissza, hogy köszöni a Napló az üzenetet, most húzzák, nyújtják, s az sem lehetetlen, hogy végleg „elfelejtik” lehozni a megjegyzéseimet. Nehéz azt hinni, hogy ez csupán a „véletlenek” műve.

Vissza...