Ăśzenet az arctalan "bennfenteseknek"

2012-06-03 15:38:17

A Gyurcsány Ferenc iránt oly jóindulatú Népszabadság tovább folytatja a politikai véleményformálók azon fáradozását, hogy Gyurcsány Ferencet kiszorítsák a politikából.  Most új módszerrel próbálkoznak.

A Gyurcsány Ferenc vezetésével létrejött új párt, a Demokratikus Koalíció „bennfenteseire” hivatkozva próbálnak olyan hangulatot teremteni, hogy Gyurcsány Ferenc tehertételt jelenthet a pártjának. Én mint DK-tag elvárnám azoktól a „bennfentesektől”, akik ilyen nyilatkozatokat tesznek, hogy vélekedésüket először a tagsággal osszák meg, nem pedig arcukat sem vállalva, sandán, a párt parlamentbe jutásáért aggódva a következő választáson, azt a kijelentést merjék tenni, ami a nol.hu-n volt olvasható: „A DK felelőssége, hogy szavazat miatta ne vesszen el. Vagyis, ha a bejutási küszöbön táncolunk majd a választás idején, akkor időben kell meghozni a bölcs döntéseket”. De még ahhoz sem elég egyenesek, hogy részletezzék a bölcs döntések mibenlétét.

Ha ilyen gondok foglalkoztatják őket, miért nem kérték ki a tagság véleményét? A bölcs döntések meghozatalakor sem tennék ezt?

Ezek a „bennfentesek” vegyék tudomásul, hogy nem ők, önmagukban, a DK. A tagság a DK. Mi, sokan, akik azelőtt semmilyen pártnak nem voltunk tagjai, nem ilyen silány emberek miatt léptünk be a DK-ba, akik ostoba, alamuszi, antidemokratikus karrieristaként viselkednek. Az új párt, amely Gyurcsány Ferenc nélkül nem jött volna létre, nekünk tetsző célokat és működést deklarált, de ez önmagában nem lett volna elég, a hitelességét és vonzerejét döntően Gyurcsány Ferenc biztosította. Ha őt bárkik megpróbálják újra csak a saját érvényesülésük eszközeként használni, és esetleg sikerülne nekik álságos érvekkel rávenni, hogy hátrább húzódjon, a DK elveszti tagsága és szimpatizánsai döntő többségét.

Nagyon ismerősnek tűnik ez a történet. Ehhez hasonlót már eljátszott Gyurcsány Ferenccel az előző pártjának elitje a 2006-os választás után. Amint Gyurcsány Ferenc az MSZP-t sikerre vitte, kisvártatva kiálltak mögüle. Csakhogy az a pártelit erősnek érezhette magát, de mit gondolnak ezek a „bennfentesek” magukról? Milyen esélyük lehet Gyurcsány Ferenc nélkül egy kicsi, éppen hogy megalakult párttal?

És felmerül a kérdés: miért nem alapítottak pártot csak ők maguk? Ki akadályozta őket abban, hogy elhitessék, az ellenzéki oldalon vonzó alternatívát jelentenek? Nyilván tisztában voltak azzal, hogy ez nekik nem menne.

A DK csak úgy növelheti szavazótáborát, ha etikus pártként működik, amely nem tűr meg ilyen „bennfenteseket”. Ha a jó társadalmi szerep betöltésén felül azt is vállalja, hogy Gyurcsány Ferenc a meghatározó vezetője, és semmilyen szirénhangok nem tántorítják el ettől.

Hogy Gyurcsány Ferencet a politikai véleményformálók asszisztálásával az ellenzék amortizálhatta, láthattuk, az ország sorsát tekintve ez hova vezetett. De az őt hátbatámadó vagy jobb esetben csak cserbenhagyó párttársainak is kizárólag politikai veszteséget hozott az árulás.

Azok a „bennfentes” DK politikusok, akik azt hiszik, hogy az elsődleges szempont a parlamentbe jutás, és nem az, hogy milyen a párt, ne számítsanak semmi jóra. Nem lesznek szimpatizánsaik. De Gyurcsány Ferencnek lesznek.

És végül idézek abból a Népszabadság-interjúból, amelyet a DK pártigazgatójával, Varjú Lászlóval készítettek: „Nem mondhatnám, hogy nyom nélkül múlt el, egy ilyen orvtámadásra, hazugságkampányra kétségtelenül nem voltunk felkészülve” – így kommentálta a lapnak Gyurcsány Ferenc szakdolgozatügyét és a Demokratikus Koalíció helyzetét a párt igazgatója.

Igen, valóban mindez nem múlt el nyom nélkül. Az orvtámadás nem gyengítette, hanem erősítette mindazok elszántságát a DK-ban, akik úgy gondolják, mindent meg kell tenni azért, hogy pártunkon belül és az egész társadalomban valódi értéküknek megfelelően kezeljék az embereket, és ne a politikai machinációk szándéka szerint, mert csak így változhatnak jó irányba  a dolgok az országban. Ezért még inkább kiállunk Gyurcsány Ferenc mellett, ha kell a „bennfentesekkel” szemben is.

Nagy Judit írása ide klikkelve érhető el a Galamus.hu-n.

Vissza...