Kis veszprémi abszurd

2012-06-01 17:05:04

CsĂŒtörtökön a közgyƱlĂ©sen voltam kĂ©nytelen ennek az Ă­rĂĄsnak adott cĂ­met, mint vĂ©lemĂ©ny -a DohnĂĄnyi Ă©s a CsermĂĄk iskolĂĄk megszĂŒntetĂ©sĂ©vel, majd többcĂ©lĂș intĂ©zmĂ©nykĂ©nt a kĂ©t intĂ©zmĂ©nybƑl egy Ășj iskola lĂ©trehozĂĄsĂĄval kapcsolatos vita hevĂ©ben az eset rövid jellemzĂ©sekĂ©nt- kimondani. MĂĄr a napirendi pontok elfogadĂĄsakor vitĂĄba keveredtem a (napirendi pontokat ismertetƑ) polgĂĄrmesterrel.

 (Nem sok sikerrel. PĂĄr embert kivĂ©ve, lĂĄthatĂłan nem is Ă©rtettĂ©k, mirƑl beszĂ©lek. Ahogy eddig is, ezĂșttal is csak "biodĂ­szletnek" jöttek. A  mutatĂł ujjukat mĂ©g sem kĂŒldhetik el maguk helyett, hogy idƑnkĂ©nt megnyomjĂĄk -az elƑzetesen utasĂ­tĂĄsba adott- megfelelƑ „szĂ­nĆ±â€ gombot.)

Annak Ă©rdekĂ©ben, hogy megĂ©rtsĂ©k pontosan mirƑl is beszĂ©ltem, kell a törtĂ©netet a legelejĂ©n kezdenem. A 2012. mĂĄjus 31-Ă©n (csĂŒtörtökön) tĂĄrgyalt 13. napirend cĂ­me szerint „DöntĂ©s többcĂ©lĂș közoktatĂĄsi intĂ©zmĂ©ny lĂ©trehozĂĄsĂĄrĂłl”. Az elƑterjesztĂ©s bevezetƑjĂ©bƑl az alĂĄbbiakat Ă©rdemes felidĂ©zni: „VeszprĂ©m Megyei JogĂș VĂĄros ÖnkormĂĄnyzatĂĄnak KözgyƱlĂ©se 2012. mĂĄrciusi ĂŒlĂ©sĂ©n tĂĄrgyalta meg a közoktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyek ĂĄtszervezĂ©sĂ©rƑl szĂłlĂł elƑterjesztĂ©st. A KözgyƱlĂ©s ĂŒlĂ©sĂ©n elfogadott 93/2012. (III. 30.) szĂĄmĂș hatĂĄrozat 3. pontja az alĂĄbbiakat tartalmazza: „A KözgyƱlĂ©s tĂĄmogatja, hogy 2012. augusztus 1-jĂ©tƑl a DohnĂĄnyi ErnƑ ZenemƱvĂ©szeti SzakközĂ©piskola Ă©s DiĂĄkotthon szĂ©khelye megvĂĄltozzon, ezzel pĂĄrhuzamosan a CsermĂĄk Antal AlapfokĂș MƱvĂ©szetoktatĂĄsi IntĂ©zmĂ©ny tagintĂ©zmĂ©nnyĂ© vĂĄljon. A hatĂĄrozatnak megfelelƑen elkezdtĂŒk az elƑkĂ©szĂ­tƑ munkĂĄkat. Az egyeztetƑ tĂĄrgyalĂĄsok eredmĂ©nyekĂ©nt Ășgy lĂĄttuk, hogy cĂ©lszerƱbb lenne a CsermĂĄk Antal AlapfokĂș MƱvĂ©szetoktatĂĄsi IntĂ©zmĂ©nybƑl (AMI) Ă©s a DohnĂĄnyi ErnƑ ZenemƱvĂ©szeti SzakközĂ©piskolĂĄbĂłl egy többcĂ©lĂș közoktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyt lĂ©trehozni. Ezt a mĂłdosĂ­tĂĄsi javaslatot az ĂĄprilisi KözgyƱlĂ©s elfogadta.”

EzekbƑl a sorokbĂłl is vilĂĄgosan kiolvashatĂł, a kĂ©t intĂ©zmĂ©ny összevonĂĄsĂĄnak kiagyalĂĄsa Ă©s a DohnĂĄnyi Ă©pĂŒletĂ©nek az eladhatĂłvĂĄ tĂ©telĂ©nek a megteremtĂ©se (errƑl is döntĂ©st hoztak mĂĄjus 31-Ă©n) valamivel több, mint 2 hĂłnap telt el. MĂĄrciusban mĂ©g azĂ©rt kellett kardoskodnom, hogy ne döntĂ©snek nevezzĂ©k az intĂ©zmĂ©nyeink ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄval kapcsolatos hatĂĄrozataikat, mert a törvĂ©ny betƱje szerint az csak döntĂ©st elƑkĂ©szĂ­tƑ hatĂĄrozat lehet, amikor mĂ©g nem tudni, mikĂ©nt vĂ©lemĂ©nyezik az Ă©rintett közössĂ©gek az intĂ©zmĂ©nyĂĄtalakĂ­tĂĄsi törekvĂ©seket. Egy hĂłnappal kĂ©sƑbb azt kellett tapasztalnunk, a CsermĂĄk mĂ©gsem a DohnĂĄnyi tagintĂ©zmĂ©nye lesz, hanem a kĂ©t iskola többcĂ©lĂș közoktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nnyĂ© vĂĄlik. Az ĂĄprilis vĂ©gi közgyƱlĂ©sen, ugyanazon a napon, amikor az elƑbbi elkĂ©pzelĂ©sre adta ĂĄldĂĄsĂĄt a fideszes többsĂ©g, adtak 2012. augusztus 16-val kezdƑdƑen Ășjabb 5 Ă©vre a DohnĂĄnyi igazgatĂłjĂĄnak megbĂ­zĂĄst az intĂ©zmĂ©nyvezetƑi poszt betöltĂ©sĂ©re. Alig egy hĂłnap elteltĂ©vel, a most mĂ©g Ă©rvĂ©nyben lĂ©vƑ Ă©s 2007-ben adott kinevezĂ©st Ă©s a 2012 ĂĄprilisĂĄban megszavazott Ășjabb igazgatĂłi megbĂ­zĂĄst egyĂŒtt vontĂĄk vissza. Mi sem bizonyĂ­tja jobban, mennyire nem volt ĂĄtgondolt ez a döntĂ©ssorozat. Ilyet a legnagyobb fejetlensĂ©gek közepette tud csak egy a dolgokhoz egyĂĄltalĂĄn nem Ă©rtƑ „dilettĂĄns vĂĄrosvezetĂ©s” elkövetni. Áprilisban kinevez, mĂĄjusban visszavon. Remek. KĂ­vĂĄncsian vĂĄrom, igazam lesz-e, de jĂșniusban Ășgy sejtem bekövetkezik majd ugyanennek a szemĂ©lynek a megbĂ­zott igazgatĂłi stĂĄtuszĂĄnak a megszavazĂĄsa is. (EgyĂ©bkĂ©nt remĂ©nytelen lesz a DohnĂĄnyi ĂĄtköltöztetĂ©sĂ©nek levezĂ©nylĂ©se a szĂĄmukra Ășj Ă©pĂŒletrĂ©szekbe.)

No, de visszatérve arra, miért is törvénytelen szerintem a döntés.

A közoktatĂĄsi törvĂ©ny 102.§ (3) bekezdĂ©se szerint: „A fenntartĂł a közoktatĂĄsi intĂ©zmĂ©ny megszĂŒntetĂ©sĂ©vel, ĂĄtszervezĂ©sĂ©vel, feladatĂĄnak megvĂĄltoztatĂĄsĂĄval, nevĂ©nek megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄval, vezetƑjĂ©nek megbĂ­zĂĄsĂĄval Ă©s megbĂ­zĂĄsĂĄnak visszavonĂĄsĂĄval összefĂŒggƑ döntĂ©se elƑtt beszerzi az intĂ©zmĂ©ny alkalmazotti közössĂ©gĂ©nek, az iskolaszĂ©knek, az iskolai szĂŒlƑi szervezetnek (közössĂ©gnek), az iskolai diĂĄkönkormĂĄnyzatnak, a nemzetisĂ©gi nevelĂ©sben-oktatĂĄsban rĂ©szt vevƑ intĂ©zmĂ©ny esetĂ©n - ha nem rendelkezik egyetĂ©rtĂ©si joggal - a fenntartĂłtĂłl fĂŒggƑen a telepĂŒlĂ©si vagy a terĂŒleti nemzetisĂ©gi önkormĂĄnyzat, illetƑleg ennek hiĂĄnyĂĄban az adott nemzetisĂ©g helyi egyesĂŒletĂ©nek, szakközĂ©piskola Ă©s szakiskola esetĂ©n a fƑvĂĄrosi, megyei gazdasĂĄgi kamara vĂ©lemĂ©nyĂ©t. Az e bekezdĂ©sben meghatĂĄrozott vĂ©lemĂ©ny kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz minden olyan informĂĄciĂłt hozzĂĄfĂ©rhetƑvĂ© kell tenni a vĂ©lemĂ©nyezĂ©si joggal rendelkezƑk rĂ©szĂ©re, amely a fenntartĂłi döntĂ©s meghozatalĂĄhoz rendelkezĂ©sĂ©re ĂĄll. A vĂ©lemĂ©ny kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz - az informĂĄciĂłk hozzĂĄfĂ©rhetƑvĂ© tĂ©telĂ©nek napjĂĄtĂłl szĂĄmĂ­tva - legalĂĄbb tizenöt napot kell biztosĂ­tani az Ă©rdekeltek rĂ©szĂ©re.”

A törvĂ©ny egyĂ©rtelmƱen Ă­rja elƑ tehĂĄt, -akĂĄr az intĂ©zmĂ©nyvezetƑ megbĂ­zĂĄsĂĄnak a visszavonĂĄsa esetĂ©n is-, minden elĂ©rhetƑ informĂĄciĂłt biztosĂ­tani kell a vĂ©lemĂ©nyek kikĂ©rĂ©se elƑtt Ă©s legalĂĄbb 15 napot kell adni arra, hogy a vĂ©lemĂ©nyeket kialakĂ­thassĂĄk a taxatĂ­v mĂłdon felsorolt ĂŒgyekben. Ha ĂĄprilis 26-ĂĄn bĂ­ztĂĄk meg Ășjabb öt Ă©vre a DohnĂĄnyi igazgatĂłjĂĄt, kizĂĄrt dolog, hogy Ășgy kĂ©rtĂ©k ki a vĂ©lemĂ©nyformĂĄlĂł testĂŒletek vĂ©lemĂ©nyĂ©t, hogy errƑl volt 15 napja a testĂŒletnek dönteni. MĂĄjus 7-Ă©n alakĂ­tottak ugyanis ki vĂ©lemĂ©nyt a tantestĂŒlet tagjai az intĂ©zmĂ©nyĂĄtalakĂ­tĂĄsrĂłl. A mĂĄjus 23-i bizottsĂĄgi ĂŒlĂ©s elƑtt pĂĄr nappal, kapkodva hoztĂĄk össze azokat a hatĂĄrozati javaslatokat, amit vĂ©gĂŒl is sĂŒrgƑssĂ©ggel terjesztettek be a bizottsĂĄgi ĂŒlĂ©sre is Ă©s ami az intĂ©zmĂ©nyvezetƑi megbĂ­zĂĄsok visszavonĂĄsĂĄt is tartalmazta.

Ami kĂŒlönösen szĂ©p ebben a törtĂ©netben, az a sajtĂł viselkedĂ©se. A NaplĂł Ășgy Ă­r az ĂŒgyrƑl, hogy amiket Ă©n elmondtam a közgyƱlĂ©sen, azt -hiĂĄba "cĂ­mlapsztori" a törtĂ©net,- meg sem emlĂ­ti. Csak az alpolgĂĄrmester nekem intĂ©zett vĂĄlaszai jelenhettek meg. (MƱködött az öncenzĂșra.) A VeszprĂ©mi 7 Nap ugyan mert Ă­rni egy egyszerƱ mondatot arrĂłl, hogy voltak törvĂ©nyessĂ©gi kifogĂĄsaim, de hogy az pontosan mirƑl szĂłlt Ă©s volt egy intĂ©zmĂ©nyvezetƑi kinevezĂ©si Ă©s hatĂĄrozat-visszavonĂĄsi bohĂłzat, arrĂłl egy szĂłt sem. A VehĂ­r is elĂ©g szƱkre szabottan szĂĄmolt be minderrƑl. A VeszprĂ©mi TV majd ma derĂŒl ki, hogy az önkormĂĄnyzati krĂłnikĂĄban mennyire taglalja rĂ©szletesen az ĂŒgyet. MegkĂ©rdeztek, az tĂ©ny.

VĂ©lemĂ©nyem szerint ezzel az ĂŒggyel megszƱnt VeszprĂ©mben is a törvĂ©nyessĂ©g. A Fidesz ĂĄtlĂ©pve a Rubicont (itt VeszprĂ©mben is) törvĂ©ny felettivĂ© vĂĄlt. A Fidesz maga a törvĂ©ny.

Vissza...