Azt írja az újság...

2012-05-27 12:10:23

Pénteken (2012. május 25-én) a Napló (Veszprém megye napilapja) „Összeolvadó iskolák” címmel címlapon, tehát kiemelten fontos eseményként számolt be a Csermák és Dohnányi iskolák egyesítéséről. Pontosabban arról, hogy ez a két iskola előbb megszűnik, aztán összeolvadva újként „megszületik”. Felvezetésként írták a cikkben, „az érintett felek az elmúlt hetekben, napokban folyamatosan tárgyaltak, keresték a legjobb, mindenki számára leginkább elfogadható megoldást, ami nem egyszerű feladat.”

Felismertem: ez a mondat szinte egy az egyben a szerdai bizottsági ülésen a város oktatási ügyekért felelős alpolgármesterének az ott is elmondott, és jól begyakorolt mondata.

No, de az írásból -itt tartva- még nem derült, derülhetett ki, miként is született az. Gondolhatná azt is az ember, sajtótájékoztatón mondott ilyesmiket a város vezetőinek egyike. Tovább olvasva az írást persze hamarosan világossá vált az is a cikkből, hogy (mi mindenről,) milyen bizottsági döntésekről „tájékoztatott” Némedi Lajos alpolgármester.

Na, ezen azért érdemes egy kicsit „fennakadni”.

A Napló ahelyett, hogy elküldte volna a hiteles tájékoztatás lehetőségének a megteremtése érdekében a munkatársát a bizottsági ülésre, inkább a Fideszes többség „szócsövévé” vált. Azt sejtem, a kényelmes utat választva, csupán felhívták Némedi urat és megkérték, meséljen egy kicsit, mi volt az ülés témája. Némedi úr meg mesélt. Ezt tessék szó szerint érteni!

Amit leírtak, sajnos sok szempontból nem felel meg a valóságnak. Az elmúlt két hónap alatt, amióta ilyen látványosan zajlik a város egyes intézményei életének a felforgatása, kétszer hoztak már közgyűlési döntést, s mindig kimondottan az éppen aktuális, de meglehetősen átgondolatlan ötletek megvalósítása érdekében. Már két hónappal ezelőtt is, és csak hosszas vita árán sikerült és sajnos még csak nem is a bizottsági ülés résztvevőit (őket ugyanis a törvényesség sem érdekelte), hanem csupán a jegyzőt törvényességi szempontból meggyőzni arról, hogy a döntések meghozatala előtt kötelező beszerezni az intézmények közösségeinek a véleményét az intézmények átszervezésével kapcsolatban. Most is világosan derült ki a bizottsági ülésen, hogy az intézményvezetők a sürgősséggel (előző nap 15.30 körül elektronikus úton kiküldött) beterjesztett határozati javaslatot sem ismerték. A Csermák vezetője konkrétan azért nem is kért szót a bizottsági ülésen, mert elmondása szerint nem ismerte, ismerhette meg az előterjesztést, azt neki ugyanis addig nem küldték meg. A Dohnányi igazgatója pedig ott az ülés alatt olvasta el az okos-telefonján, mert akkor már legalább le tudta tölteni az előző éjszaka a városi honlapra épphogy csak felrakott előterjesztést. Ebből is világos lehet bárki számára, egyáltalán nem felel meg a valóságnak, amit a Napló az idézett mondatában olvasóival el akart hitetni, csupán Némedi úr „az ügy” egyoldalúan eléjük tárt interpretációját közölve.

A bizottsági ülésen az is kiderült, Némedi Lajos nem volt jelen a Dohnányi tantestületi értekezletén, ahogyan más városvezető sem. Az irodavezetőt küldték oda maguk helyett, hogy kipipálható legyen a törvény szerint kötelező véleménykikérés. Amikor ezt firtatni merészeltem, megsértődött és egy igencsak homályos fejtegetésbe kezdett arról, mennyire nem kívánja azt nekem, ami miatt akadályoztatva volt, és ami miatt a feladatát végül is nem tudta elvégezni. A bizottság tagjaival persze az intézményekben az átszervezéssel kapcsolatosan kialakult véleményeket sem ismertették.

Maga a bizottsági ülés egyébként nyilvános. Azért lenne fontos a lakosság korrekt tájékoztatása az ülések napirendjeiről pl. a városi honlapon keresztül, hogy aki ezeken részt kíván venni, megtehesse, s akár szót kérve a véleményét ott is elmondhassa. Most volt is erre példa. (Nyugdíjas tanárnő jött el és szólalt fel az Ipariban a gimnáziumi képzés megmaradása érdekében.)

A bizottság, ugyanakkor sajnos nem mondható már el, hogy előre tervezett módon ülésezik. Ezúttal is az a kínos helyzet fordult elő, hogy az utolsó pillanatban tűztek napirendre olyan témákat, amihez előterjesztést a tárgyalást megelőző 24 órán belül készítettek el. Más előterjesztések anyaga pedig annak ellenére nem készült el, hogy előzetesen jelezték azok tárgyalását. Most kedden rendkívüli bizottsági ülés keretében tárgyaljuk végül azt a javaslatot, amit múlt héten szerdára bizony elfelejtettek időben elkészíteni. Még csak nem is indokolták, miért törölnek napirendeket, s a bizottság elnökének sem volt jól láthatóan fogalma sem arról, éppen mi az amit tárgyalunk és mit nem. Ingatlanértékesítésekkel kapcsolatos napirendet, pl. a belvárosi sportcsarnok eladásának javaslatát az utolsó pillanatban úgy tüntették el a napirendről, hogy kb. az hangzott el indoklásként a referenstől, ezt most azért nem tárgyaljuk, mert az előterjesztő megbízottja az utolsó pillanatban meggondolta és még valamit majd módosít azon. Bizottsági elnöknek, aki meg úgy kezdte volna az anyagok tárgyalását, hogy ez is a tárgyalandó témák között szerepel, láthatóan itt sem volt „képben”.

Előkészítetlenség, kapkodás és fejetlenség minden mennyiségben! Nem csodálkozom azon, hogy mindezekről az alpolgármester az ülésen részt nem vevő tudósítót elfelejtette tájékoztatni. A Napló mégis úgy írt címlapsztorit, hogy az alpolgármesteri „mesét” minden kontroll nélkül adta tovább az olvasóinak. Még azt is „kérték” a címlapon jól feltűnő módon jelezve, hogy mondjuk el bátran erről a témáról is a véleményünket. Szerintem akár a tudósítást, ezt sem gondolták persze komolyan. Sajnos ott tartunk, hogy már részben sem szabad a sajtó.

Mással tiltakozni az ilyen hiteltelen tájékoztatások ellen nem tudok, úgyhogy a következő napokban felkeresem őket, s a legalább egy évtizede meglévő Napló előfizetésemet (visszafordíthatatlanul) lemondom.

Vissza...