Nyílt levél Mesterházy Attilának

2012-05-23 13:08:28

Tisztelt Elnök Úr! Noha nem vagyok tagja a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójának (ami a mindannyiunk által ismert okok folytán hivatalosan meg sem alakulhatott), megütközéssel fogadtam, hogy a Magyar Szocialista Párt tegnap benyújtott indítványához, amely parlamenti vitanapot kezdeményez az Orbán-kormány eddigi tevékenységéről, Önök egyrészt a Jobbik-frakció tagjainak aláírását kérték – másrészt nem kérték a DK képviselőinek támogatását.

Hogy a neonáci jegyeket mutató szélsőségesekkel való együtt nem működés elvi álláspontja és a jelen parlamenti erőviszonyok közti eredményesség gyakorlati szempontja közötti konfliktust hogyan oldja föl egy demokratikus párt, az vita kérdése lehet. Mi mindenkor az elvi állásponthoz tartjuk magunkat, Önök a praktikus érdeket adott esetben ez elé helyezik. Ezt tudomásul vesszük. De hogy egy ilyen szimbolikus erejű gesztussal azt a látszatot keltik, hogy inkább működnek együtt az antidemokratikus szélsőséggel, mint egy másik demokratikus párttal: ez számunkra megdöbbentő.

Tisztelt Elnök Úr!

Mivel magam sose voltam tagja az MSZP-nek, e téren semmilyen érzelem nem befolyásol. Megérteném, ha az Önök viszonyát egykori párttársaikhoz személyes motívumok terhelnék. Ám ezek ereje nem lehet elegendő ahhoz, hogy igazolásul szolgáljon a neonácikkal való olyan együttműködéshez, amelyet egy demokratikus párt negligálása kísér.

Az Orbán-rezsimtől való megszabaduláshoz – jelen tudásunk szerint – elkerülhetetlen lesz a magyar demokratikus erők szoros együttműködése a következő választásokon. Értem, és megértem, hogy a majdani szövetségkötéshez minél jobb pozícióban akarnak elérkezni a potenciális résztvevők. Erre törekszünk mi magunk is. Ám ügyelünk arra, hogy eközben ne tegyünk semmi olyat, ami gátja lehet a későbbi együttműködésnek.

Sokfelé megfordultam az országban az elmúlt hónapok során. Többször megtörtént, hogy a DK rendezvényét megtisztelte jelenlétével az MSZP helyi elnöke, és kinyilvánította együttműködési készségét a magyar demokrácia jövője érdekében. Minden ilyen alkalom nagy örömet okozott számomra. Szilárd meggyőződésem, hogy ők járnak a helyes úton.

Tisztelettel üdvözli: Debreczeni József

A Demokratikus Koalíció alelnöke

Miskolc, 2012.05.23.

Forrás: Demokratikus Koalíció honlapja

Vissza...