"A váltás technikai feltétele megteremtődött"

2012-05-20 05:38:28

Nagyobb kihívás az Orbán Viktor utáni világ megkonstruálása, mint Orbán Viktor leváltása - mondta veszprémi látogatása során csütörtökön Gyurcsány Ferenc. Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció helyi szervezője a Csermák iskolában megtartott rendezvényükön úgy fogalmazott, egyre jobban érzékelhető, hogy az, ami Fideszt a kétharmadhoz juttatta, minden hazugság volt.

Elmondta továbbá, az elnök és az elnökség a nap folyamán ellátogatott korábbi fejlesztések színhelyére, például az állatkertbe, a Dubniczay-palotába és találkoztak helyi vállalkozókkal is.

A Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök előadásában kiemelte, a nemzet nagy politikusai nem hezitáltak, pontosan tudták mindig, hogy Párizsra, Londonra kell tekinteni.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, az intézményvezetőknek ma remeg a lába, amikor arra kell valamit válaszolniuk, hogy egy volt miniszterelnök akar ellátogatni hozzájuk. Mint mondta, ma már nem elegendő, ha mondjuk egy színházigazgató jó szakember, folyamatosan bizonyítania kell hűségét.

Mint fogalmazott, tragikus, hogy nem merünk normálisan beszélni közügyeinkről. Gyurcsány Ferenc szerint a demokráciát az különbözteti meg minden mástól, hogy nincs szüksége hősökre, megküzdhetünk ügyeinkért anélkül, hogy mondjuk kockáztatnánk állásunkat. Szólt arról is, azt, hogy mit tehet meg a hatalom, az határozza meg, van-e erős ellensúlya.

A jövőt illetően úgy vélte, jönni fog még pár nehéz év. Gyurcsány Ferenc szerint féligazsága ugyan van Orbán Viktornak, mert a világ nem teremt könnyű feltételeket. Szerinte viszont a kormány felelőssége, hogy ma Magyarország itt tart, mert az nem a kedvezőtlen környezeti hatások eredményen, hanem egy hibás, torz politika következménye.

Kiemelte, spórolásból még senki sem gazdagodott meg, egy ország sem képes erre. Hangsúlyozta, a növekedésnek három forrása van: ha a lakosság egyre többet tud fogyasztani (hazánkban egy év alatt 3 százalékkal csökkent a reáljövedelem), ha vannak beruházások (jelenleg az építőipar padlón van, nincsenek nagy állami beruházások, csak amelyeket még a korábbi ciklusokban indítottak el) vagy az exportra termelés.

Beszélt arról is, szégyelli, hogy kormányzásuk alatt többen bűnbe estek - ezzel a több tízmillió forintos végkielégítésekre utalt -, de szerinte a mai hatalom nemhogy nem küzd a korrupció ellen, hanem a tisztázatlanságot a rendszer működtető elemévé tette.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra is, három ellenzéki pártnak együttesen már több támogatója van, mint a kormánypártnak, vagyis a váltás technikai feltétele megteremtődött. Ezért szerinte meg kell próbálni együttműködniük, ez rajtuk nem múlik.

Szerinte 2014-ben meg lehet verni a Fideszt, de a neheze csak utána jön, kiürültek az önkormányzatok, pláne a kisebb falvakban, és nem lesz olyan függetlenül működő intézmény, melynek élén ne Fidesz-káder ülne akkor is. Annál tragikusabb nem történhet, mintha három hónap alatt összedől az ország, mert nem lehet kormányozni. ÉS az is gondot okozhat, hogy a radikálisok nem a nyugalomra, hanem a destabilizációra voksolnak majd.

Nagyobb kihívás az Orbán Viktor utáni világ megkonstruálása, mint Orbán Viktor leváltása - vélte Gyurcsány Ferenc.

Forrás: Veszport.hu

Vissza...